Почетна страна    |    Мапа сајта    |    Контакт    |    RSS  rss
Датум:
Језик:
СрпскиEnglish


Напредна претрага
Са подацима од: 12.04.2010.

Национална кампања у одвикавању од пушења "ОСТАВИ И ПОБЕДИ 2010"






Национална кампања у одвикавању од пушења – „Остави и победи” је позитиван метод пружања помоћи великом броју пушача да оставе дуван. Ово такмичење постало је заправо кампања јавног здравља која укључује људе без обзира на пол, старосну групу, етничко порекло, религију или социјалан статус. До сада је кампања шест пута реализована у Србији, и то од 1998. године.  У кампањама је учествовало око 17.000 пушача и преко 12.000 непушача – подржавалаца.

Кампања „Остави и победи” 2010. године ће се спроводити на целој територији Србије од 12. априла до 29. маја. Пријављивање пушача који желе да оставе дуван и њихових подржавалаца почиње у понедељак 12. априла, а завршава се 30. априла 2010. године. Сви пријвљени такмичари – пушачи и такмичари – подржаваоци  требало би  да оставе дуван најкасније 1. маја 2010. године и да истрају у апстиненцији како би добили шансу да буду награђени.

Национални победници (категорија пушача и категорија подржаваоца) популационе кампање „Остави и победи” 2010.  биће проглашени 31. маја  2010. године, када се обележава Светски дан без дуванског дима.

Победнички део кампање „Остави и победи” лежи у освајању награде на окружном и националном нивоу такмичења. Најважнија карактеристика такмичења је, ипак, чињеница да људи остављајући пушење побеђују дуван и сву штетност коју он проузрокује.
   
Оставити пушење није лако. Али, милиони људи су већ успели у томе. Оно што је потребно су одлука, властита жеља, охрабрење, одговарајуће вештине и подршка. Кампања „Остави и победи” се доказала као добро средство за свеобухватно јачање подршке зависницима од никотина приликом процеса одвикавања кроз подстицање сарадње, промоцију здравља и залагање за здраве стилове живота и околину без дуванског дима.

Кампању „Остави и победи” координира Канцеларија за контролу дувана Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” уз подршку Министарства здравља Републике Србије, Републичке стручне комисије за превенцију пушења, Удружења за јавно здравље Србије и партнера. На окружном и локалном нивоу кампању спроводи мрежа института и завода за јавно здравље у сарадњи са домовима здравља, болницама, школама, предузећима, медијима, НВО и другима.