Почетна страна    |    Мапа сајта    |    Контакт    |    RSS  rss
Датум:
Језик:
СрпскиEnglish


Напредна претрага
Са подацима од: 02.11.2007.
Један пушач, много жртава

Материјали за новинаре




Министарство здравља је добило награду Светске здравствене организације (за европско подручје) за кампању «Један пушач, много жртава!» која се додељује сваке године, 31. маја, на Светски дан без дуванског дима, појединцима или институцијама за напоре и резултате на контроли дувана. Детаље можете наћи на веб сајту СЗО:


Кампању «Један пушач, много жртава» спроводи Национална комисија за превенцију пушења Министартсва здравља, од 31. јануара 2007, док је агенција SVA креативни творац кампање.

Према наводима Светске здравствене организације, ова кампања «снажно, шокантно, сликовито, покретачки, илуструје да пушење погађа здравље многих, а не само пушача», «кампања која се могла видети на билбордима и телевизијама, изазвала је снажне реакције. Заиста, пушачки лоби је реаговао чланцима у новинама који су се супротставили научним доказима о штетном утицају дуванског дима из непосредног окружења – а то је био јасан знак да је кампања упутила снажну поруку. Награда ће дати снажан подстицај онима који раде на контроли дувана у Србији и омогућити Министарству здравља јачу позицију у Влади да се супротстави иницијативама Министарства финансија које су усмерене на заштиту економске добити која се остварује због присуства дуванске индустрије у Србији.»

Министарство здравља се захваљује креаторима, промотерима и пријатељима кампање, као и свима који су нас подржавали последњих година да истрајемо у напорима за контролу дувана.



Пословни Центар Ушће, 29. јун 2007.

Проф.др Томица Милосављевић, министар здравља, примио награду СЗО за кампању ''Један пушач, много жртава''


Светска здравствена организација (СЗО) доделила је Министарству здравља Србије награду за кампању ''Један пушач, много жртава", коју је вечерас министру здравља проф. др Томици Милосављевићу уручила представница СЗО у Београду др Дорит Ницан.


ПОГЛЕДАЈТЕ ГАЛЕРИЈУ СЛИКА

Министар је, по уручењу награде у Пословном центру ''Ушће", рекао да је Министарство здравља 2002. године почело велики посао на подизању свести грађана Србије о штетности дувана по здравље.
Он је додао да је на почетку акција била појединачна иницијатива, а први задатак је био да Министарство здравља буде зона без дуванског дима и у том смислу највећа заслуга припада проф. Снежани Симић, али и Национална комисија за превенцију пушења, као и наши партнери Европска агенција за реконструкцију.

Према његовим речима, кампања је део напора у оквиру пројекта оспособљавања здравства Србије за превентивне услуге који ће у Србији трајати још неколико месеци, али ће се активност наставити и после тога.

''Године 2002. је изгледало да је немогућа мисија смањити број пушача у Србији и грађанима објаснити да је пушење дувана штетно по здравље, али испитивање здравственог стања становника наше земље 2006. године је показало да у Србији има 5 одсто мање активних пушача", рекао је министар.

Он је најавио да ће Србија, први пут у историји СЗО, бити домаћин Регионалном комитету СЗО за Европу који ће се одржати од 17. до 20. септембра у Београду и који ће угостити 53 делегације.

Уручењу награде присуствовале су бројне личности из света медицине, политичког и културног живота нашег града, међу којима су били председник Г-17 плус Млађан Динкић, директор Београдске филхармоније Иван Тасовац, оперски певач Оливер Њего, професор Факултета музичке уметности Никола Рацков и многи други.

Преузето с Танјуга


08.01.2007.

Отворено писмо свим политичким партијама


Током садашње предизборне кампање, све политичке партије су изложиле својe програмe и погледе на различита питања која се тичу здравља и здравствене заштите грађана Републике Србије. У медијским јавним наступима водећих личности политичких странака нисмо, међутим, уочили чак ни декларативна изјашњавања, нити пак мере намењене контроли дувана, превенцији пушења или активности којима би се умањиле и спречиле последице пушења по здравље наших суграђана.

Иако су у Србији последњих неколико година постигнути значајни резултати на смањивању учесталости пушења, раширеност активног пушења је још увек врло висока, са 39,7% мушкараца и 30,5% жена свакодневних пушача. Учесталост пушења међу женама, као и међу младима је међу највишима у Европи. Више од половине младих до 15. године бар једном је пробало цигарете, док данас пуши сваки седми омладинац (16%). У сопственој кући је дуванском диму изложено преко 70% деце и омладине.

Дуван и дувански дим су узроци бројних хроничних обољења нашег становништва, који се, нажалост, у великом броју случајева завршавају смртним исходом. У Србији годишње умире преко 10.000 људи због болести изазваних пушењем. Губитак људских живота је ненадокнадив, а економски губици по друштво изузетно велики.

У нашој земљи већ су предузете бројне активности на пољу превенције и сузбијања пушења, од чега је најзначајнија ратификација Оквирне конвенције о контроли дувана Светске здравствене организације, израда закона и правилника који се односе на контролу дувана као и израда Предлога стратегије и акционог плана контроле дувана до 2015. године. Ратификацијом Оквирне конвенције о контроли дувана Светске здравствене организације Србија се, заједно са још 142 земље света, обавезала на свеобухватну акцију контроле дувана. Међу њима је и обавеза сваке Владе да ни у ком случају не прихвати да дуванска индустрија финансира активности у области контроле дувана. Европска унија је у име свих земаља чланица ратификовала Оквирну конвенцију и предузима врло оштре мере контрорле дувана.

Обраћамо се свим политичким странкама са захтевом да у току предизборне кампање грађанима Србије јавно изнесу своје ставове по питању контроле дувана, стварању услова да радна и јавна места буду без дуванског дима, политике цена цигарета и става према производњи дувана и развоју дуванске индустрије. Неопходно је да све странке формулишу своје програме превенције пушења и контроле дувана како би се заштитило и очувало здравље становника Републике Србије.

КОМИСИЈА ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ ПУШЕЊА
МИНИСТАРСТВА ЗДРАВЉА

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КОНТРОЛУ ДУВАНА
МИНИСТАРСТВА ЗДРАВЉА

ДРУШТВО СРБИЈЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ РАКА
УДРУЖЕЊЕ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

САВЕЗ СРБИЈЕ ПРОТИВ ПУШЕЊА