Почетна страна    |    Мапа сајта    |    Контакт    |    RSS  rss
Датум:
Језик:
СрпскиEnglish


Напредна претрага
Са подацима од: 16.10.2010.
Национална кампања
26.10.2012.
Екипа филма "Вир" подржала кампању "Продужи живот"



Поводом подршке Националне кампање Министарства здравља Републике Србије "Продужи живот" екипa домаћег филма "ВИР" одржала је данас конференцију за новинаре у просторијама Привредне коморе Београда.

Др Даница Михаиловић, директорка Управе за биомедицину указала је да је Министарство здравља покренуло у октобру 2009. године, месецу донатора органа, Националну кампању "Продужи живот", као подршка програму трансплантације, имајући у виду да је трансплантација област медицине која се интензивно развија и нуди велике могућности за лечење до сада неизлечивих болести.

Др Михаиловић је истакла да у Србији у овом тренутку живи преко 70.000 власника донорских картица, оних који су одлучили да у случају смрти дарују органе за лечење других људи, и додала да би се повећала вероватноћа да буде довољно органа за пресађивање онима којима је то непходно, важно је да буде што више грађана који разумеју значај трансплантације.

Глумац, Ненада Окановића је рекао да свако од нас може да буде потенцијални прималац органа и зато свако од нас треба да размишља на тему завештања органа.

У екипи филма "Вир" је и специјалиста за маске и специјалне ефекте Александра Митровић, која се годинама бори са здравственим проблемом и чека трансплантацију бубрега. Потресна исповест младе Александре подстакла је екипу филма да буду пример за размишљање о потписивању донаторске картице, чиме се олакшава и спашава живот оним људима којима је трансплантација једини вид излења.

Извор: Танјуг





Продужи живот Међународног фестивала документарног филма BELDOCS


У уторак 10. маја 2011. у оквиру Међународног фестивала документарног филма БЕЛДОЦС у Центру за културну деконтаминацију после пројекција филмова Гоогле бабy и Тхе Маркет одржана је дискусија Етика новог живота.

Панел дискусија поводом филмова "Гугл бебе" и "Маркет", који отварају савремена социјална, морална и етичка питања. Први за тему има "куповину беба" путем интернета и проблем сурогат мајки у Индији, док други филм говори о малом индијском месту захваћеном цунамијем, где преживети значи продати бубрег.

Током дискусије говорило се о законодавном оквиру завештања органа, етичким дилемама које из завештања органа произилазе и искуствима пацијената који чекају на трансплатацију односно оних који су своје органе већ завештали или дали да би спасили живот ближњега. Циљ разговора је дизање свести јавности о значају завештања органа, моралним дилемама које чланови породица особа које су органе завештале имају када треба испунити жељу преминулог и етичком аспекту бизниса који се заснива на трговини органима.

Учесници панел дискусије су били:Проф. др Јован Бабић, професор етике на Филозофском факултету у Београду, Др Марија Љубичић, сарадник Управе за биомедицину и активни промотер кампање "Продужи живот", Биљана Рафаиловић, мајка пацијента, Ана Стаменковић, новинар.

У паузама између филмова, пре и после панел дискусије, на инфо пулту Министарства здравља Управе за Биомедицину  учесници и гости су могли да добију информације о значају завештања органа и да, уколико желе, попуне донорске картице.

Током ове акције своју донорску картицу потписала је и Гдја Борка Павицевиц, као и запослени у Центру за културну деконтаминацију.


  





16.10.2010.

Обележен Европски дан донације органа



Поводом Европског дана донације органа данас је у Београду организована симболична шетња Кнез Михаиловом улицом од Калемегдана до Трга Републике, где је одржана централна манифестација. Овом приликом окупили су се пацијенти, доктори, многобројне јавне личности и сви грађани који подржавају програм трансплантације и завештање органа.

У последње три године примећен је значајан пораст потенцијалних давалаца органа и броја обављених трансплатација у здравственим центрима у Србији, а веома је важно да се такав тренд у будућности одржи, поручио је министар здравља, проф. др Томица Милосављевић.

Министра Милосављевић је истакао да се у Србији повећао број власника донорских картица и да их сада има око 47.000, и додао да ће Србију наредног месеца посетити представници "Еуротранпланта", најављујући да ће се том приликом прецизирати када ће Србија моћи да потпише уговор о прелиминарном чланству у том телу.

Министар је навео да ће то омогућити операције пацијентима којима је неопходна хитна трансплантација, а да ће се најмање 12 месеци после тога стећи услови да Србија постане пуноправни члан како би и остали пацијенти били на јединственој листи.

Обележавање европског дана донације органа прилика је да се покаже право, чисто и хумано лице Србије и да се подсетиимо да свако од нас може да буде потенцијално прималац органа и да би свако од нас  морао да размишља о томе да буде давалац органа, истакао је министар Милосављевић.

Марко Теодоровић, коме  је 2008. године урађена трансплантација срца поделио је своје искуство са новинарима и том приликом рекао да се његов живот од тада потпуно променио. Марко је навео да су овакве акције подршке трансплантацији органа веома значајне како би се код људи развила свест о значају помоћи другима додајући да је важно да и у Срби заживи трансплантација срца, панкреаса и плућа.

Манифестацији у Београду присуствовао је председник Здравственог савета Србије, проф. др Драган Делић, заменик шефа канцеларије Светске здравтсвене организације у Србији, др Мелита Вујиновић, представници Министарства здравља, а организацији догађаја придружила су се и удружења бубрежних болесника и инвалида на кућној  дијализи  "Реналис" и пријатеља и родитеља деце бубрежних болесника "Све за осмех", као и Удружење студената медицине.

Имајући у виду да је трансплантација област медицине која се интензивно развија и нуди велике могућности за лечење до сада неизлечивих болести, а у циљу повећања броја обављених трансплантација, Министарство здравља је покренуло низ активности. Пре годину дана покренута је и национална кампања за подршку програму трансплантације „Продужи живот“ у циљу подизања свести грађана Србије о значају трансплантације,  повећања  броја донора,  смањења  дужине чекања на трансплантацију. Ова акција, која се спроводи у сарадњи са Радио-телевизијом Србије, агенцијом Communis, и уз велику подршку свих медија, посебно дневног листа „Политика“, Новинске агенције „Бета“, већ је дала значајне резултате. Тиме се повећала и нада да ће многи пацијенти којима је трансплантација једини начин да победе болест бити оперисани на време и њихови животи спашени.








15.10.2010.

Прикључивање ТВ Студио Б Националној кампањи Министарства здравља "Продужи живот"


Поводом прикључивања ТВ Студио Б Националној кампањи Министарства здравља "Продужи живот", као подршке програму трансплантације, у петак, 15. октобра 2010. године, у 15 часова, министар здравља, проф. др Томица Милосављевић и директор и главни и одговорни уредник РТВ Студио Б, Александар Тимофејев, потписали су Меморандум о разумевању у просторијама ТВ Студио Б.

Национална кампања Министарства здравља "Продужи живот" има за циљ подизање свести грађана Србије о трансплатацији и донаторству органа, како би се повећао број донора и смањила дужина чекања на органе за трансплатацију. То значи и наду да ће многи пацијенти, којима трансплантација представља једини вид лечења, бити оперисани на време и њихови животи спашени.

Министарство здравља Републике Србије је, имајући у виду да је  трансплантација област медицине која се интензивно развија и нуди велике могућности за лечење до сада неизлечивих болести, у  циљу повећања броја обављених трансплантација, покренуло низ активности. Покренута је и национална кампања за подршку програму трансплантације „Продужи живот“ у циљу подизања свести грађана Србије о значају трансплантације,  повећања  броја донора,  смањења  дужине чекања на трансплантацију. Ова акција је већ дала значајне резултате. Тиме се  повећала и нада да ће многи пацијенти којима је трансплантација једини начин да победе болест бити оперисани на време и њихови животи спашени.






15.04.2010.

Конференција за новинаре поводом Националне кампање Министарства здравља "Продужи живот"



Поводом Националне кампање Министарства здравља "Продужи живот" као подршке програму трансплантације и представљања резултата истраживања о трансплантацији органа у Србији данас је одржана конференција за новинаре у Клубу народних посланика.

Министар здравља, проф. др Томица Милосављевић рекао је да је у првом кварталу ове године урађено више трансплантација органа него током целе прошле године и додао да су кључне речи јачање поверења и разбијање предрасуда.

Према речима директора агенције за маркетиншка и друштвена истраживања “Ipsos Strategic Marketing“, проф. др Срђана Богосављевића од 19. до 26. августа прошле године извршено је истраживање о трансплантацији органа на репрезентатитвном узорку за популацију Србије од 18 година навише које је показало да је популација углавном неиформисана о законима и процедурама у вези са трансплантацијом органа.

Истраживање је показало да је половина популације делимично информисана, а да само петина себе сматра информисаном по том питању.

Проф. Богосављевић је навео да трећина људи има негативан став о трансплантацији органа, а као најчешћи разлози за то помињани су неповерење у лекаре и здравствени систем, страх од манипулације органима, страх од потенцијалне нелегалне продаје органа на црном тржишту, религиозне побуде и скрнављење тела после смрти.

Две трећине нације се позитивно изразило по питању трансплантације органа, наводећи да се ради о спасавању нечијег живота и чињењу доброг дела за некога, истакао је проф. Богосављевић.

Директор агенције “Communis“, Иван Станковић истакао је значај подршке компанија и личности из јавног и културног живота  које ће допринети да кампања буде што успешнија.

Национална кампања Министарства здравља "Продужи живот" има за циљ подизање свести грађана Србије о трансплатацији и донаторству органа, како би се повећао број донора и  смањила дужина чекања на органе за трансплатацију. То значи и наду да ће многи пацијенти, којима трансплантација представља једини вид лечења, бити оперисани на време и њихови животи спашени.

Национална кампања – „Продужи живот“ која се спроводи у партнерству са Радио-телевизијом Србије подршку је дала агенција за комуникације Communis, дневни лист “Политика”, новинска агенција Бета и друге компаније и личности из јавног и културног живота.
 
Националну кампању подржао је председник Републике Србије, г. Борис Тадић.


Танјуг


Додатни материјали:
Материјал за новинаре 117 KB




01.04.2010.

Министарства здравља Републике Србије покренуло је у октобру, месецу донатора органа, Националну кампању "Продужи живот" као подршка програму трансплантације. Подизањем свести грађана Србије о трансплатацији и донаторству органа, које би резултирало повећањем броја донора, смањила би се дужина чекања на органе за трансплатацију. То значи и наду да ће многи пацијенти, којима трансплантација представља једини вид лечења, бити оперисани на време и њихови животи спашени.

У овом тренутку многи очекују спас од људи добре воље који су већ завештали своје органе. У земљама Европске Уније преко 4.000 људи годишње не дочека трансплантацију. У Србији у овом тренутку живи око 30.000 власника донорских картица - оних који су одлучили да у случају смрти дарују органе за лечење других људи. Да би се повећала вероватноћа да буде довољно органа за пресађивање онима којима је то непходно, важно је да буде што више грађана који разумеју значај трансплантације.

Националну кампању подржао је председник Републике Србије, г. Борис Тадић.

Националној кампањи – „Продужи живот“ подршку је дала агенција за комуникације Communis,  Радио-телевизије Србије, дневни лист “Политика”, и друге компаније које ће допринети да кампања буде што успешнија.





01.04.2010.

Новинска агенција Бета прикључила се кампањи Министарства здравља "Продужи живот"


Новинска агенција Бета прикључила се данас кампањи Министарства здравља "Продужи живот", као подршке програму трансплантације органа.

Министар здравља, проф. др Томица Милосављевић и главни о одговорни уредник агенције Бета, Иван Цвејић потписали су тим поводом Меморандум о разумевању.

Министар Милосављевић истакао je да је подршка медија у кампањи драгоцена, како би се подигла свест грађана о значају завештања органа.

Кадa људи виде да се транспланатације раде по медицинским критеријумима и да се поштују висока етичка правила, онда ће прихватати чињеницу да њихови органи могу спасити и седморо људи, навео је министар.

Природно је да што већи број људи схвати да нам органи не требају после смрти, истакао је министар и објаснио да су завештани органи преминулих особа у том случају лек.

Министар Милосављевић је подсетио да се органи преминуле особе не могу преузимати без пристанка најужих чланова породице ни у случају да је та особа за живота потписала донорску картицу.

Ми ћемо урадити све да се повећа поверење људи у систем, како би органе добили они коме су потребни по медицинским критеријумима, додао је министар.

Главни и одговорни уредник агенције Бета, Иван Цвејић рекао је да је кампања Министарства здравља "Продужи живот" веома важна у циљу стварања нових вредности у друштву.

Министарства здравља Републике Србије покренуло је у октобру, месецу донатора органа, Националну кампању "Продужи живот" као подршка програму трансплантације. Подизањем свести грађана Србије о трансплатацији и донаторству органа, које би резултирало повећањем броја донора, смањила би се дужина чекања на органе за трансплатацију. То значи и наду да ће многи пацијенти, којима трансплантација представља једини вид лечења, бити оперисани на време и њихови животи спашени.

Националној кампањи – „Продужи живот“ која се спроводи у партнерству са Радио-телевизијом Србије подршку је дала агенција за комуникације Communis, дневни лист “Политика”, бивши кошаркаш, Владе Дивац и други.

Националну кампању „Продужи живот“ подржао је председник Републике Србије, г. Борис Тадић.


Бета





26.03.2010.

Владе Дивац подржао Националну кампању Министарства здравља "Продужи живот"



Бивши кошаркаш, Владе Дивац потписао је данас картицу за завештање органа и позвао грађане Србије да се придруже акцији Министарства здравља "Продужи живот" као подршкa програму трансплантације.

Дивац је после потписивања донорске картице рекао да је осећао обавезу да то уради, јер је имао доста пријатеља који су били животно угрожени и једини спас им је био донација неопходног органа. "Осећам обавезу и жеља ми је да се прикључим овој акцији и ову прилику користим да позовем грађане Србије да ураде исто и тако помогнемо једни другима", рекао је Дивац.

Министар здравља, проф. др Томица Милосављевић истако је да је циљ акције да се промени свест грађана о значају завештања органа. “Завештање је племенит чин, те морамо имати разумевања једни за друге”, поручио је министар Милосављевић.
 
Министарства здравља Републике Србије покренуло је у октобру, месецу донатора органа, Националну кампању "Продужи живот" као подршка програму трансплантације. Подизањем свести грађана Србије о трансплатацији и донаторству органа, које би резултирало повећањем броја донора, смањила би се дужина чекања на органе за трансплатацију. То значи и наду да ће многи пацијенти, којима трансплантација представља једини вид лечења, бити оперисани на време и њихови животи спашени.

Национална кампања – „Продужи живот“ која се спроводи у партнерству са Радио-телевизијом Србије подршку је дала агенција за комуникације Communis, дневни лист “Политика” и други.

Националну кампању „Продужи живот“ подржао је председник Републике Србије, г. Борис Тадић.





03.03.2010.

Прикључење дневног листа "Политика" Националној кампањи "Продужи живот"


Министар здравља, проф. др Томица Милосављевић и главни и одговорни уредник дневног листа "Политика", Драган Бујошевић потписали су данас Меморандум о разумевању, поводом прикључења тог листа Националној кампањи Министарства здравља "Продужи живот" као подршке програму трансплантације органа.

Министар здравља изразио je задовољство због потписивавања Меморандума, истакавши да је трансплантација органа национално питање, и да је природно да се кампањи прикључи и лист са традицијом, какав је "Политика".

Свако је потенцијални прималац органа и било би добро да је и давалац, а када грађани буду имали свест да то продужава живот, онда ћемо схватити да смо на правом путу, рекао је министар и указао да је ова година прекретница у области тансплантације органа, изразивши наду да ће у наредних годину дана бити много више таквих интервенција.

Главни и одговорни уредник дневног листа "Политика", Драган Бујошевић нагласио je да се потписивањем Меморандума лист "Политика" укључује у нешто што је опште добро.

Национална кампања Министарства здравља "Продужи живот" има за циљ подизање свести грађана Србије о трансплатацији и донаторству органа, како би се повећао број донора и  смањила дужина чекања на органе за трансплатацију. То значи и наду да ће многи пацијенти, којима трансплантација представља једини вид лечења, бити оперисани на време и њихови животи спашени.


Танјуг





15.10.2010.

Покренута Национална кампања "Продужи живот" као подршка програму трансплантације



Потписивањем Меморандума о разумевању званично покренута кампања
"Продужи живот"
за подршку програму трансплантације




Београд, 14. октобар 2009. године - У октобру, месецу донатора органа, свечаним потписивањем Меморандума о разумевању између Министарства здравља Републике Србије и Радио-телевизије Србије званично је покренута Национална кампања "Продужи живот" као подршка програму трансплантације. Националну кампању подржао је председник Републике Србије, Борис Тадић.

Подизањем свести грађана Србије о трансплатацији и донаторству органа, које би резултирало повећањем броја донора, смањила би се дужина чекања на органе за трансплатацију. То значи и наду да ће многи пацијенти, којима трансплантација представља једини вид лечења, бити оперисани на време и њихови животи спашени.
У овом тренутку многи очекују спас од људи добре воље који су већ завештали своје органе. У земљама Европске Уније преко 4000 људи годишње не дочека трансплантацију.
У Србији у  овом тренутку живи око 30 000 власника донорских картица - оних који су одлучили да у случају смрти дарују органе за лечење других људи. Да би се повећала вероватноћа да буде довољно органа за пресађивање онима којима је то непходно, важно је да буде што више грађана који разумеју значај трансплантације.
У Универзитетској дечјој клиници у Београду - четрнаесторо деце чека кадаверичну трансплантацију. На листи чекања за трансплантацију бубрега је 1144пацијената, на трансплантацију јетре чека 50 пацијената, а на листи за срце чека пет пацијената.

Националној кампањи – „Продужи живот“ подршку је дала агенција за комуникације Цоммунис и друге компаније које ће допринети да кампања буде што успешнија.





15.10.2010.

Покренута Национална кампања "Продужи живот" као подршка програму трансплантације


Министар здравља, проф. др Томица Милосављевић и генерални директор Радио-телевизије Србије, Александар Тијанић потписали су јуче Меморандум о разумевању којим је покренута национална кампања "Продужи живот" као подршка програму трансплантације.

Постоје болести које се могу лечити само пресађивањем органа са друге особе, али то захтева озбиљно деловање система и много знања рекао је министар здравља и додао да је неопходно подићи ниво свести код сваког појединца, јер се тим процесом продужава живот друге особе.

Министрар здравља је истакао да  кампања има подршку председника Србије, Бориса Тадића и свих цркава и верских заједница, додајући да свако у неком тренутку може бити потенцијални прималац или давалац органа и зато ова кампања треба да буде нова цивилизацијска степеница нашег друштва.

У Србији тренутно живи око 30.000 власника донорских картица - оних који су одлучили да у случају смрти дарују органе за лечење других људи. Истовремено, у Универзитетској дечјој клиници у Београду 14-торо деце чека кадаверичну трансплантацију. На листи чекања у Србији за трансплантацију бубрега налази се 1.144 пацијената, трансплантацију јетре чека око 50 пацијената, док се на листи за трансплантацију срца налази пет пацијената.


Танјуг