Почетна страна    |    Мапа сајта    |    Контакт    |    RSS  rss
Датум:
Језик:
СрпскиEnglish


Напредна претрага
Са подацима од: 01.02.2010.
Пандемија грипа вести: 18.03 - 12.11.2009
12.11.2009.

Конференција за новинаре у Влади Републике Србије



Министар здравља, проф. др Томица Милосављевић изјавио је данас да је у Србији регистровано 266 случајева обољевања од новог соја вируса грипа А (Х1Н1), као и осам смртних случајева.

Министар Милосављевић је на конференцији за новинаре након седнице Владе Републике Србије рекао да се у болницама широм Србије лечи 508 људи који имају симптоме сличне грипу, од којих је 13 на Одељењима интензивне неге, прикључено на апарате за вештачко дисање.

Према речима министра, у последње две недеље највећи број оболелих од новог соја вируса грипа А (Х1Н1), су узраста од 7 до 19 година, што показује да је била исправна одлука о продужењу школског распуста.

Министар је изразио очекивање да неће бити потребе за додатним продужењем распуста, јер је досадашњи прекид био довољан да прође период инкубације и оценио да је укупан број оболелих у Србији вишеструко већи од регистрованих случајева због чега постоји препорука Светске здравствене организације да се више не троши време на доказивање присуства новог грипа већ да се одмах реагује у случају сумње.

"Чека нас три до четири месеца озбиљне борбе са вирусом, коју ћемо добити", нагласио је министар и додао да је вакцинација против новог соја вируса грипа А (Х1Н1) почела у 17 европских земаља, односно у 13 земаља Европске уније, као и у Русији, Турској и Израелу, а да ће Србија бити једна од првих земаља ван Европске уније која ће почети са вакцинацијом, у првој половини децембра.

Министар Милосављевић је истакао да произвођачи годишње могу да произведу између 700 и 800 милиона доза, а да је светска потреба између две до три милијарде, због чега се не може говорити о избору и додао да је добра свака вакцина која је у Европи прошла процес сертификације.


Бета





11.11.2009.

Министар здравља прогласио епидемију на територији Републике Србије



Министар здравља, проф. др Томица Милосављевић прогласио је данас епидемију новог соја вируса грипа А (Х1Н1) на територији Републике Србије.

Министар здравља је на ванредној конференцији за новинаре у Влади Републике Србије објаснио да проглашење епидемије подразумева ванредну имунизацију, а предност ће имати особе са хроничним поремећајима здравља и деца старија од шест месеци, труднице, здравствени радници и запослени у јавним службама.

"Ово је чин који пре свега за циљ има стварње законских услова за ванредну имунизацију и ништа спектакуларно се неће десити проглашењем епидемије што се није догађало ових дана", рекао је министар.

Наредба министра за проглашење епидемије подразумева и ванредни епидемиолошки надзор, забрану окупљања на јавним местима, укључујући школске и предшколске установе у целој држави или у деловима земље, у складу са проценом надлежних здравствених установа по окрузима и локалних самоуправа, објаснио је министар и рекао да ће 23 института и завода за јавно здравље у 25 округа Србије размотрити конкретне мере на територији сваког округа.

Министар Милосављевић је објаснио да  у овом тренутку нема опште забране окупљања.

Најављујући прва вакцинисања за почетак децембра, министар је нагласио да Србија не касни са имунизацијом, будући да ће бити једна од првих земаља ван Европске уније која ће започети вакцинацију против новог грипа.

До сада је 17 земаља у Европи започело имунизацију, а у новембру ће то учинити још осам земаља. Набављање вакцина биће велики изазов за све државе, будући да је капацитет фармацеутске индустрије између 700 и 800 милиона вакцина, а процењује се да ће широм света бити потребно две до три милијарде вакцина, истакао је министар.

Министар је овом приликом апеловао на грађане да се вакцинишу чим то буде могуће, јер је то једини начин да се ограничи ширење вируса и спрече смртни исходи.


Танјуг




Састанак поводом ширења новог соја вируса грипа А(Х1Н1)


Састанак представника Министарства здравља, Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", чланова Посебне радне групе Министарства здравља за примену плана активности пре и у току пандемије грипа и санитарних и здравствених инспектора са територије РС одржан је данас у Институту за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

Циљ стручно-координативног састанка било је информисање о актуелној ситуацији и активностима које се у Републици Србији спроводе поводом ширења новог соја вируса грипа А(Х1Н1). Састанку је присуствовало 82 здравствена и санитарна инспектора са територије РС.




Састанак поводом ширења новог соја вируса грипа А(Х1Н1)


Састанак представника Министарства здравља, Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", чланова Посебне радне групе Министарства здравља за примену плана активности пре и у току пандемије грипа и санитарних и здравствених инспектора са територије РС одржан је данас у Институту за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

Циљ стручно-координативног састанка било је информисање о актуелној ситуацији и активностима које се у Републици Србији спроводе поводом ширења новог соја вируса грипа А(Х1Н1). Састанку је присуствовало 82 здравствена и санитарна инспектора са територије РС.





07.11.2009.

Обилазак здравствених установа у Београду поводом ширења новог соја вируса грипа А (Х1Н1)



Поводом ширења новог соја вируса грипа А (Х1Н1) на територији Републике Србије министар здравља, проф. др Томица Милосављевић, градоначелник Београда, Драган Ђилас, градски секретар за здравство, доц. др Зоран Благојевић и директор Завода за хитну медицинску помоћ, др Бранислав Лазић посетили су данас пет здравствених установа у Београду.

Циљ посете је анализа спремности здравствених установа у Београду за рад у отежаним условима.

Званичници су посетили КБЦ Земун, КБЦ Бежанијска коса, Дом здравља "Савски Венац", КБЦ "Др Драгиша Мишовић" - Дедиње и КБЦ Звездара.

Министар здравља, проф. др Томица Милосављевић рекао је да ће Србија победити вирус новог грипа А(Х1Н1) и истакао да нема разлога за панику.

Држава Србија чини све, темељно и озбиљно, да победи вирус и то ће се и догодити, рекао је министар здравља и додао да се здравствени систем Србије озбиљно припрема за епидемију током последње две године, од најава епидемије птичијег грипа.

Здравствене службе Београда, домови здравља, амбуланте, клинично-болнички центри, као и здравствене службе целе Србије са мрежом болница и домова здравља и довољно едукованих кадрова, доктора и медицинских сестара који имају храброст, знање и стрпљење, учиниће све што од њих зависи, рекао је министар.

Министар Милосављевић истакао је да су солидарност и поверење највише потребни током епидемија и да ће једино то обезбедити да "друштво победи микроорганизам".

Градоначелник Београда, Драган Ђилас рекао је да је град спреман за епидемију новог грипа и да постоје капацитети за збрињавање свих оболелих, као и да постоје резервна средства у градском буџету за набавку респиратора и лекова.

Све остало у граду ће функционисати нормално као и до сада и градјани ће се временом привикнути на бомбастичне изјаве и наслове у медијима.

Наравно да је страх посебно огроман за децу, када су овакве ситуације у питању, и тај страх изазива и мало панике, рекао градоначелник и истакао да је претходних дана боравио у САД, где је од новог грипа оболело 5,7 милиона људи, а "нови грип" није тема којој се у САД придаје толики значај.

Градски секретар за здравство, доц. др Зоран Благојевић рекао је да је здравствени систем Београда "потпуно спреман" за борбу против новог грипа.

"Домови здравља су прва линија одбране којима би требало да се обрати сваки грађанин који посумња да је заражен новим грипом. Овај грип је грип као и сваки други, али је основни проблем што је то нови сој на који не постоји отпорност и то што се лако шири", рекао је градски секретар и објаснио да је један број болесника прилично осетљив и то су болесници код којих болест почиње запаљењем плућа, па се они збрињавају у болницама, док се највећи број случајева решава амбулантно.

"Нови грип напада рањиве категорије, а то су стари људи и они који дуже болују од хроничних и тежих болести, а најугроженија су новорођенчад", рекао је доц. др Благојевић.

Координатор тима за борбу против новог грипа на нивоу Београда, др Бранислав Лазић, рекао је да је основано 16 кризних штабова у градским општинама и да је направљен акциони план за случај епидемије новог грипа.

"Велике установе које запошљавају десетине хиљада људи добиле су инструкције како да се понашају, рекао је др Лазић и додао да и животиње морају да буду под строжим вереринарским надзором, а све ветеринарске станице су способне за узорковање новог грипа.


Танјуг





06.11.2009.

Конференција за новинаре поводом ширења инфекције људи изазване новим сојем вируса грипа А (Х1Н1)


Поводом ширења инфекције људи изазване новим сојем вируса грипа А (Х1Н1) на територији Републике Србије данас је одржана конференција за новинаре у прес сали Владе Републике Србије.

У Србији је, закључно са јучерашњим даном, потврђено 229 случајева новог грипа, од којих се 72 повезују са путовањем, тако да се може проценити да је епидемиолошка ситуација неповољна, изјавио је министар здравља, проф. др Томица Милосављевић.

Током прошле седмице међу школском децом оболело је 84 особе, а на болничком лечењу налази се укупно 248 особа које су под сумњом или код којих је потврђено постојање вируса А(Х1Н1), док се на респиратору налазе четири пацијента.

"Нема разлога за панику иако је јасно да имамо посла са озбиљном епидемијом са којом се озбиљно носимо, и у складу с тим треба се држати превентивних мера које подразумевају вођење рачуна о личној хигијени, избегавање велих скупова, проветравање просторија и слично", истако је министар.

Вакцинација, као најбоља заштита од оболевања од новог грипа, почеће средином децембра истако је министар и прецизирао да ће прво бити вакцинисана деца од шестог месеца на више, хронични болесници, труднице после трећег месеца трудноће, запослени у јавним предузећима, а потом и остали грађани Србије.

Министар је објаснио да ће бити купљена вакцина једног произвођача и да ће за њену набавку бити пресудни квалитет, цена и време испоруке, додајући да ће вакцина бити на позитивној листи, што значи да је неће платити осигураници који су ослобођени плаћања партиципације и хронични болесници.

Вакцинација не може да буде присилна, али свако ко, према препоруци лекара, буде одбио да је прими, мораће то и да потпише, подвукао је министар и истакао да ће свако потписати и да је примио вакцину ради евиденције.

У првих неколико милиона датих доза широм Европе нису забележене озбиљније пропратне манифестације, рекао је министар и додао да је добро што су углавном сви грађани који су хтели примили сезонску вакцину, јер је препоручљиво да између давања противпандемијске вакцине прођу три седмице до месец дана.

Министар је истакао да је срећна околност и што се на терену показало да је за заштиту довољна једна доза вакцине, што ће омогућити да већи број грађана Србије буде вакцинисан.

Према речима прим. др Предрага Кона, председника Посебне радне групе Министарства здравља за примену Плана активности пре и у току пандемије грипа, вирус А (Х1Н1) ће се и даље ширити и биће све више оболелих, додајући да је број оболелих у Србији далеко већи од утврђеног.

Др Кон је нагласио да сви случајеви тешке акутне болести не требају лабораторијску потврду, јер је вирус широко распрострањен и пацијентима одмах треба дати антивирусне лекове.

Временом ће се епидемиолошка ситуација погоршавати и у складу са подацима са терена и на основу броја оболелих, за очекивати је да се предузму посебне мере, које ће пре свега подразумевати затварање предшколских установа, забрану јавних манифестација и масовног окупљања, истакао је др Кон.

"За сада не постоји намера затварања школских установа, али постоји могућност продужења распуста, о чему ће се одлучивати у сарадњи са Министарством просвете", рекао је др Кон и упозорио да вакцина против сезонског грипа не штити од вируса А (Х1Н1), апелујући на грађане да приме противпандемијску вакцину, јер ће ризик од болести бити стопостотно већи ако се становништво не вакцинише.


Танјуг


Додатни материјал:
Аудио запис са конференције (ra) 6,547 KB - трајање 52:05 (за успешно покретање фајла потребно је да имате player који отвара RealAudio ектензију - препорука Real Player)






02.11.2009.

Влада ће обезбедити додатна средства за набавку вакцина, заштитне опреме и лекова против пандемијског грипa


Председник Владе Републике Србије, Мирко Цветковић, министaр здравља, проф. др Томица Милосављевић и министар просвете, доц. др Жарко Обрадовић разговарали су данас са представницима Посебне радне групе за примену Плана активности пре и у току пандемије грипа.

Представници Радне групе изнели су оцену да је епидемиолошка ситуација у Србији неповољна јер су пријављене две епидемије – једна у Граду Краљеву и друга у једној основној школи у Чачку.

На састанку је оцењено да је здравствени систем Србије до сада предузео све неопходне кораке у надзору и лечењу пандемијског грипа, при чему је постигнут договор о томе да буде убрзан процес набавке вакцина против пандемијског грипа.

Констатовано је да су здравствене установе опремљене довољним бројем респиратора и да је у току набавка додатних апарата за механичку вентилацију плућа, а предочено је и да Србија располаже довољном количином антивирусних лекова.

Председник Владе Републике Србије, Мирко Цветковић истакао је да ће Влада хитно обезбедити додатна средства за набавку вакцина, лекова и заштитне опреме.






31.10.2009.

Саопштење Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић - Батут"


Закључно са 30. октобром 2009. године, према подацима Националне референтне лабораторије за респираторне вирусе Института за вирусологију, вакцине и серуме Торлак, потврђено је 148 случаја оболевања од грипа изазваног новим типом вируса А (Х1Н1). Регистрован је први смртни исход оболевања од новог вируса грипа А (Х1Н1). Ради се о особи из места Горњи Милаковац код Краљева која је након хоспитализације на Инфективном одељењу болнице у Краљеву, због тешке клиничке слике премештена на Одељење интензивне неге Ургентног центра Клиничког центра Крагујевац где је и преминула 21.октобра.2009. године.

Од 148 оболелих особа, 72 случаја оболевања се доводи у везу са путовањем. Оболеле особе су са територије Београда, Новог Сада, Ниша, Сомбора, Србобрана, Нове Пазове, Шапца, Суботице, Кучева, Крагујевца, Панчева, Старе Пазове, Сремске Митровице, Лознице, Краљева, Кикинде, Чачка, Ћуприје, Зрењанина, Вршца, Прокупља и Трстеника, Параћина и Пожеге.

У периоду 26 – 30. октобра 2009. године потврђено је 14 нових случајева оболевања од грипа изазваног новим типом вируса А (Х1Н1). Оболели су са подручја града Београда, Чачка и Краљева. Највећи број оболелих у овом периоду су деца школског узраста (основне и средње школе).

На основу утврђеног повећања учесталости обољења сличних грипу, посебно код деце, са појавом више повезаних случајева оболевања у основним и средњим школама у Краљеву и једној школи у Чачку, на основу потврде узрочника у узорцима брисева код деце са карактеристичном клиничком сликом, као и очекиваног повећања броја нових случајева оболевања 30. октобра 2009. године пријављене су две епидемије грипа изазване новим вирусом А (Х1Н1) на подручју општина Краљево и Чачак.

Предузете су све мере за спречавања и сузбијања грипа предвиђене Планом активности у току пандемије грипа у здравственим установама, основним и средњим школама и предшколским установама у подручјима захваћеним епидемијом.





18.09.2009.

Састанак Посебне радне групе за примену Плана активности пре и у току пандемије грипа


Састанак Посебне радне групе за примену Плана активности пре и у току пандемије грипа одржан је данас у Институту за здравствену заштиту мајке и детета "Др Вукан Чупић". Састанком је председавао министар здравља, проф. др Томица Милосављевић, који је истакао да око 20 одсто оболелих од новог грипа у Србији није показивало симптоме те болести и да читав здравствени систем треба прилагодити тој ситуацији.

"Велики број људи ће бити болестан, а да тога неће бити ни свестан, и моћи ће да шири вирус другима, па је неопходно да се поново редефинишу приоритетне групе и начин рада у Домовима здравља, болницама и Клиничким центрима", истакао је проф. Милосављевић и додао да је важна и вакцинација против сезонског грипа, која ће почети половином октобра, за коју је намењено око 300.000 доза вакцина.

"Вакцина против сезонског грипа је необично важна, а резерве лекова су са један одсто повећане на три одсто, а разматрамо да у наредних годину дана те резерве, ако буде потребно буду још повећане", рекао је министар здравља и додао да се очекује да две милијарде људи добије вакцину против новог вируса типа А (Х1Н), чија се испорука у Европи не очекује пре краја ове године и да вероватно неће бити потребне две дозе него једна, што је, како је проф. Милосављевић навео "релативно повољна назнака".

Искуства земаља које су имале највећи број заражених, попут Велике Британије и Шпаније, показала да су приоритетне групе деца од шест месеци и особе до 65. године живота, а  пре свега они који имају хроничне болести, затим труднице и запослени у јавним службама, рекао је министар и указао да ће „бити важна вакцинација хроничних болесника да би се спречиле нежељене последице, али вакцинација здравих људи вероватно неће бити обавезујућа“.

Осврнувши се на ситуацију у Србији, министар здравља је рекао да је створен општи утисак "да смо завршили с грипом тако што смо премостили три масовна догађаја, где је здравствени систем показао своју способност и мобилност", као и да је "на руку" ишла и сезона која није била погодна за епидемијски талас и додао да није неопходно да се одмах у болницу иде после првих симпотома, јер тако може доћи до већег ширења болести.

„Морамо бити опрезни, долази сезона респираторних инфекција и наше понашање треба да  буде такво да се смањи социјални контакт", истакао је министар здравља и додао да би се требало ослонити на телефонирање или комуникацију интернетом како би се брзо добили савети који су важни.
Пред јесењу сезону, Посебна радна за примену Плана активности пре и у току пандемије грипа редефинисаће своје тактичке планове понашања навео је министар и додао да болест "није таква да треба паничити, нити таква да би смо могли рећи да је све остало иза нас".

Председник Посебне радне групе за примену Плана активности пре и у току пандемије грипа, прим. др Предраг Кон, указао је да се предузимају све мере и активности у складу са ситуацијом и да у складу са новим околностима треба донети одлуке које ће бити најрационалније, а које би заштитиле највећи број људи.

Прим. Кон истакао је да се јачи талас оболевања очекује на јесен, али да се не зна када ће достићи свој максимум и да је добро то што доминирају лакши облици обољевања.

На данашњој конференцији оцењено је да читав здравствени систем мора да се адаптира постојећој ситуацији, да ће бити углавном оних са јако благом клиничком сликом, а да ће здравствени систем регистровати пети или десети део онога што се дешава.


Танјуг





07.08.2009.

Обавештење



Обавештавамо здравствене установе да уколико имају потребе за Тамифлуом - капсуле 10х75mg или за личном заштитном опремом, да се јаве на следеће контакт телефоне:
-Министарство здравља 011/311-75-50
-Велефарм 011/30-90-174, факс: 2460-422





24.07.2009.

Конференција за новинаре поводом појаве инфекције људи изазване новим сојем вируса грипа А (Х1Н1)


Конференција за новинаре поводом појаве инфекције људи изазване новим сојем вируса грипа А (H1N1) одржана је данас у Институту за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић - Батут".

Проф. др Томица Милосављевић, министар здравља и прим. др Предраг Кон, председник посебне радне групе за примену Плана активности пре и у току пандемије грипа оценили су да се у овом тренутку не може прецизно рећи које мере ће бити предузете у борби против новог вируса, јер ће оне зависити од ситуације на терену, али ће се оне превасходно односити на рад школа, установа где се људи масовно окупљају, а могуће је да ће доћи и до посебног режима рада у саобраћају и енергетици.

Проф. Милосављевић је подсетио да је, поред наведених 109 случајева које је објавила Национална референтна лабораторија за респираторне вирусе Института за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак", до 21. јула оболео 31 грађанин Новог Сада, али њима нису узети брисеви, јер им је клиничка слика била идентична са претходним случајевима и третирају се као вероватни случајеви. Такође, сви оболели боравили су на музичком фестивалу Егзит или су били у контакту са потврђеним сличајем. Један посетилац Егзита је са тегобама отишао на посао, па је регистровано 10 оболелих особа из тог колектива.

"Вирусолошко испитивање сумњивих случајева новог вируса грипа  А (Х1Н1) ће се и даље вршити у окрузима у којима до сада није потврђено присуство вируса, као и код тежих случајева којима је неопходна хоспитализација по процени лекара, без обзира из ког су округа", истакао је проф. Милосављевић и додао да ће се сви оболели који имају обољење слично грипу и који дају податак о контакту са оболелим или о боравку на Егзиту, третирати као оболели од новог грипа и добијати класификацију "вероватан случај". "Они ће се лечити исто као и оболели од сезонског грипа, а уколико се ради о тешкој форми болести са отежаним дисањем или пнеумонијом (упала плућа) упућиваће се у болницу, где ће се у зависности од процене клиничког лекара, узимати брис и лечити антвирусним лековима", рекао је министар здравља.

„Очекује се да се у наредном периоду утврди јасна појава преношења вируса у Србији, а критеријум ће бити пет вирусолошки потврђених случајева у року од седам дана вируса А (Х1Н1) код грађана Републике Србије који се не могу повезати ни са путовањем ни боравком на месту преношења болести, нити контактом са оболелом особом“, истакао је др Кон и нагласио да ће процена неповољне епидемиолошке ситуације бити тренутак када ће Посебна радна група за примену Плана активности пре и у току пандемије грипа предложити министру здравља да прогласи епидемију од посебног значаја у Влади Србије и саопшти мере које ће се спроводити, као и неопходна средства за њихово спровођење.

"Лето је период када се вирус грипа спорије преноси, али на манифестацијама на којима учествује велики број људи може се очекивати преношење новог вируса грипа А(Х1Н1)", истакао је др Кон додајући да велики број наших држављана борави у иностранству и да ће неки од њих вероватно унети још вируса А (Х1Н1) у земљу.
Др Кон је у прилог овој чињеници указао да постоји тенденција повећања обољевања од новог грипа у Грчкој у августу, у време када је велики број наших људи на одмору, па ће доћи до  повећавања уноса вируса и у земљу и додао да ће се надзор над обољењима сличним грипу вршити на идентичан начин као и код сезонског грипа, током јесење - зимске сезоне, недељним пријављивањем обољења сличних грипу.

Одабрани институти и заводи за јавно здравље у Републици Србији организоваће узимање брисева од пацијената са јасном клиничком сликом грипа, а планира се вирусолошко испитивање до 24 бриса недељно за Србију, с циљем праћења вируса у циркулацији.

У сврху побољшања надзора, истакао је др Кон, увешће се и предострожни "сентинел" надзор који подразумева обуку 100 до 150 лекара примарне здравствене заштите, а њихов број  зависи од модела надзора који је могуће имплементирати. Они ће посебно извештавати о обољевању од грипа њихових пацијената, а по потреби бити и укључивани као сарадници у узимању брисева.

Надзор над тешком, акутном респираторном болести (посвећени надзор) подразумева успостављање хитног извештавања ка територијално надлежним епидемиолошким службама и потом епидемиолошко испитивање, за сваку особу која има обољење слично грипу уз изразито отежано дисање због кога је неопходна хоспитализација.


Танјуг


Додатни материјал:
Материјал за новинаре 124 KB





15.07.2009.

Имунизација против одређених заразних болести у току пандемије грипа типа А(Х1Н1)


Имајући у виду   актуелну епидемиолошку ситуацију,  у складу  са Законом о заштити становништва од заразних болести (Сл. Гласник РС 125/04), члан 25 и Правилником о имунизацији и начину заштите лековима (Сл. Гласник РС 11/06),   обавезна имунизација против одређених заразних болести се редовно спроводи  према  календару имунизације.

Имунизацију вакцинама и специфичним имуноглобулинима организују и спроводе надлежне здравствене установе и здравствени радници према утврђеном плану имунизације, у складу са Законом, а надзор над спровођењем имунизације  врше територијално надлежни институти и заводи за јавно здравље.





30.06.2009.

У Србији нема новооболелих од новог грипа



Министар здравља, проф. др Томица Милосављевић изјавио је данас да у Републици Србији нема новооболелих од грипа А Х1Н1, осим 11 случајева чија је дијагноза већ потврђена.

„Од 11 особа заражених новим грипом, петоро је излечено и вратили су се својим нормалним активностима", истакао је проф. Милосављевић и додао да се од преосталих шесторо, троје налази на кућном лечењу, док су остали смештени у болничким установама и стабилног су здравственог стања.

"Десило се да у неколико дана у низу буде више случајева, али још увек нема локалног ширења које би се могло окарактерисати као локална епидемија, за коју постоје јасни критеријуми", прецизирао је проф. Милосављевић, додавши да је „то број случајева који је био очекиван. Ми смо о томе недељама унапред говорили. У ситуацији кад имамо пандемију и када је вирус на свим континентима, не можете се затворити ни у своју собу, ни у своју земљу".

Министар здравља нагласио је да је питање дана "када ћемо имати број увезених случајева у значајном броју" и навео да не треба паничити и да је његов савет да треба предузимати мере предострожности.

Прање руку сапуном, избегавање директног контакта кад није неопходно да би заштитили себе и друге, само су неки од начина превенције, поручио је проф. Милосављевић  истакавши да се људима у сезони одмора не може забранити да путују. "Нигде се на планети не може саветовати тако нешто, јер није природно и нормално", рекао је проф. Милосављевић и додао да већ постоји Међународни здравствени правилник према коме се подаци о новооткривеним случајевима групишу на једном месту, а то је за Европу Регионални комитет Светске здравствене организације, са седиштем у Копенхагену.

Министар здравља истакао је и случај младића у Данској који је отпоран на вакцину "Тамифлу", и нагласио  да је "то новинска вест", али и да свакако "заслужује пажњу".

"Постоји ризик од развоја резистенције (отпорности) на вакцину, али на основу једног појединачног случаја не могу се изводити озбиљни закључци", рекао је проф. Милосављевић и напоменуо да "Тамифлу" није једини лек, односно да постоје још и антивирусни лекови "Реленца" другог произвођача.





26.06.2009.

Стање двоје пацијента оболелих од новог грипа типа А (Х1Н1) добро и стабилно


Министар здравља, проф. др  Томица Милосављевић изјавио је данас у Институту за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” да је стање двоје пацијента оболелих од новог грипа типа А (Х1Н1) добро и стабилно, да у Србији нема нових случајева грипа, као ни локалне епидемије.

Министарство здравља је у контакту са ресорним министарстима у региону, а све особе које су биле у контакту са оболелим мушкарцем из Београда, који је допутовао из Хрватске, су под епидемиолошким надзором.

Министар здравља је подсетио да је оболели Београђанин допутовао из Хрватске, летом из Аргентине преко Франкфурта и да је са Министарством здрављa Хрватске у контакту, тако да је сада на здравственим властима Хрватске да анализирају тај лет и све који су били у контакту са зараженим.

Под епидемиолошком надзором су и особе које су у Србији биле у контакту са оболелим, додао је министар и саопштио да је рок важења антивирусних лекова продужен на још две године на тржишту Европе, одлуком Европске агенције за лекове са седиштем у Лондону.

"Лекови који су имали рок важења до 2009. године могу да се користе до 2011. године", навео је министар и подсетио да постоји режим издавања антивирусних лекова. "То није лек који се купује, већ се добија на рецепт. Резерве тих лекова су на месту где треба да се налазе и дистрибуирају се према потреби грађана", рекао је проф. Милосављевић.


Бета





26.06.2009.

Регистрован други случај новог грипа у Србији



Проф. др Томица Милосављевић, министар здравља, истакао је да је откривен други случај новог грипа Х1Н1 у Србији, код четворогодишње девојчице из Сомбора. Проф. Милосављевић рекао је да је девојчица допутовала из Аустралије где је боравила са мајком, и да је смештена на Инфективној клиници у Сомбору.

"На Институту за имунологију и вирусологију «Торлак» потврђено је да постоји други случај обољевања од новог грипа Х1Н1 код девојчице старе четири гидине из Сомбора”, казао је проф. Милосављевић и навео да је девојчица допутовала 22. јуна, а да је јуче добила повишену температуру, вишу од 39 степени, кашаљ и црвенило грла.

"Здравствено стање девојчице је стабилно, а епидемиолошка испитивања су у току", нагласио је министар здравља.

Покрајински секретар за здравство, др Атила Ченгери истакао је да је због првог случаја новог грипа у Сомбору, 13 особа под сталним медицинским надзором. На ванредној конференцији за новинаре, др Ченгери је истакао да је реч о људима који су били у блиском контакту са девојчицом, која је допутовала из Аустралије.

"На сву срећу дете је одмах изоловано и није било у контакту са широм околином. Девојчица је под сталним надзором, боље је и више нема температуру, што не значи и да је излечена", рекао је др Ченгери и додао да се њена мајка осећа добро и да нема симптоме новог облика грипа.

Др Ченгери је нагласио да нема места паници и позвао грађане Сомбора да обрате пажњу на општу хигијену.

Доц. др Ђорђе Бајец, директор Клиничког центра Србије истакао је да је пацијент за кога је јуче саопштено да је оболео од новог грипа стабилног здравственог стања, да су завршене дијагностичке процедуре и да пацијент добија адекватне лекове.

"Пацијент има почетну упалу плућа и очекујемо да не долази до погоршања, јер добија сву неопходну негу. Он се налази у такозваној полуизолацији", казао је др Бајец.

“Сви контакти који су са њим били, од особа које су га возиле од Загреба до Београда, као и његова породица, стављени су под посебни надзор и њихово стање се прати и пратиће се наредних седам дана, односно до истека максималне инкубације”, рекао је др Бранислав Тиодоровић.

Доктори се надају да ће због релативно брзог откривања обољења успети да савладају вирус.

“Пацијент каже да је одлично, а ја кажем да сам опрезан. Болест је још увек акутна и на одређен начин подразумева опрезност доктора који ради са болесницима који годинама имају озбиљније инфективне болести”, истакао је начелник Одељења за изолацију Института за инфективне и тропске болести, др Милорад Павловић и додао да пацијент у овом тренутку нема повишену телесну температуру, али то се још увек може очекивати. „Он добија лекове који су специфично усмерени против тог вируса грипа, али уз то добија и терапију за запаљење плућа коју има”, објашњава др Павловић.

Здравствене установе у Србији припремају се више од месец дана за развој пандемије у Србији.





25.06.2009.

Први случај новог грипа А (Х1Н1) регистрован у Србији



У Србији је регистрован први случај новог грипа А (Х1Н1), изјавио је министар здравља, проф. др Томица Милосављевић на ванредној конференцији за штампу, која је одржана у Влади Републике Србије.

Реч је о 29-годишњем мушкарцу из Београда који је од 18. до 22. јуна боравио у Аргентини. Младић је смештен у Институт за инфективне и тропске болести Клиничког центра у Београду, а вирус новог грипа је потврђен на Институту за имунологију и вирусологију “Торлак”. Он је тешкоће са дисањем осетио када се налазио на путу из Загреба ка Београду, а у ауту је био у контакту са још две особе. Претпоставља се да је још једна особа била у контакту са зараженим.

Министар здравља, проф. др Томица Милосављевић, изјавио је да после откривања првог случаја вируса новог грипа у Србији нема разлога за панику.

Здравствена служба је припремљена и спремна да реагује, рекао је министар и навео да је у овом тренутку најважније спречавање ширења и смањивање ризика од ширења.

Према његовим речима, могло се очекивати да ће доћи до појединачног обољења, јер је епидемиолошка ситуација у последња два месеца погоршана.

Најважнија је хигијена руку и њихово прање у трајању од бар 20 секунди, као и да грађани приликом кашља избегавају заштиту руком, "већ да то раде себи у раме или одело" истако је министар здравља и додао да ће и путем плаката који ће бити полепљени по возилима градског саобраћаја и објектима у којима ће бити присутни такмичари Универзијаде, бити апеловано на мере спречавања ширења.

Министар здравља објаснио је да грађани, уколико добију симптоме обичног грипа, што јесу и симптоми новог, треба да остану код куће и контактирају дежурног еподемиолога.

Према речима министра здравља Србија има резевре антивирусног лека које су на граници препорука Светске здравствене организације од један одсто становништва, а до краја августа би требало да у земљи буде три одсто резерви..

Прим. др Предераг Кон, председник Посебне радне групе Министарства здравља за примену Плана активности пре и у току пандемије грипа објаснио је да је младић путовао преко Загреба и Франкфурта за Буенос Аирес. Враћао се, такође, преко Франкфурта и Загреба, а тегобе су се јавиле управо при повратку, 22. јуна“.

Др Кон је рекао да овај случај нема никакве везе са 19-годишњим студентом из Црне Горе, код кога је нови грип откривен. Овај младић је имао укупно 23 контакта, од којих нису пронађене две особе, док се преостали добро осећају.


Др Кон је изјавио да ће се током Универзијаде спроводити све прописане процедуре, како не би дошло до ширења заразе.

"У случају да се на Универзијади открију и појаве појединачни случајеви, што очекујемо, ништа се неће променити. Особа ће бити изолована и лечена, даље ће се пратити контакти, исто као и за овај већ откривен случај", навео је др Кон и додао да ипак постоје посебне процедуре које би се спроводиле у организацији Универзијаде, ако би се зараза проширила на више од један одсто учесника, нагласивши да се то ипак не очекује.

Др Кон је изјавио да су залихе антивирусног лека “тамифлуа” тренутно довољне за један одсто становништва, а у поступку је набавка лекова за до три одсто грађана које треба да се обезбеде до почетка јесење и зимске сезоне.

Појава новог грипа у Србији није неочекивана, истако је др Кон и додао да се могући мањи таласи обољевања очекују током лета, а прави велики талас Србију би могао да задеси током зиме.

Препорука здравствених служби у Србији је да грађани треба да повећају хигијену руку и дисајних путева, проветравају просторије и држе одстојање од најмање један метар од других особа.

Грађанима се препоручује покривање носа и уста приликом кашљања и кијања папирнатом марамицом коју треба одмах након употребе бацити, а руке опрати текућом водом и сапуном.

Хигијена руку и проветравање просторија у којима се борави су најефикасније мере превенције и сузбијања грипа изазваног новим вирусом.

Особама, које бораве у земљама у којима има случајева оболелих од новог вируса грипа А (Х1Н1), препоручује се да прате и спроводе упутства и мере које доносе здравствене власти тих држава.

Путници у међународном саобраћају, који се враћају из тих земаља, или су били у контакту са особама које су на било који начин биле изложене инфекцији, треба да активно прате своје здравствено стање.

Уколико се у седам дана од повратка јави повишена температура изнад 38 степени, праћена тегобама од органа за дисање, неопходно је да се јаве телефоном надлежном институту или Заводу за јавно здравље на територији свог пребивалишта где ће добити сва потребна упутства.





16.06.2009.

Разматрана припрема Плана активности за појаву новог грипа



Чланови заједничког тела за активности здравственог система разматрали су данас припрему Плана активности здравствених установа у случају пандемије новог грипа. Тај план усмерен је на спречавање евентуалне болничке и лабораторијске инфекције од новог грипа вируса типа А (Х1Н1).   

Здравствене установе у Србији од раније имају припремљене планове за суочавање са појавом "птичијег грипа", а на састанку је разматрана ревизија тих планова како би постојећи, просторни и кадровски капацитети били најбоље искоришћени, истакла је др Светлана Мијатовић, помоћник министра здравља у Сектору за санитарни надзор.

На састанку су формиране подгрупе које ће те планове припремити за систем примарне, секундарне и терцијарне здравствене заштите. На тај начин, како је истакла др Мијатовић, здравствене установе биће оспособљене да оптимално функционишу у периоду који нас очекује.

Састанку су присуствовали директори клиничко болничких центара, клиничких центара, представници секретаријата за здравство Београда и Новог Сада, као и чланови посебно формиране радне групе за примену Плана активности пре и у току пандемије грипа.

Др Светлана Мијатовић, помоћник министра здравља у Сектору за санитарни надзор нагласила је да предстојећа Универзијада, која се у јулу организује у Београду, представља здравствени изазов и додала да су све здравствене установе припремљене и спремне да одговоре на евентуалну појаву новог вируса грипа.

"Постоји могућност импортовања", рекла је др Мијатовић и додала да је здравствени систем спреман за ту могућност, а активности радне групе и састанци заједничког тела припремају установе за појаву велике пандемије, која би могла да задеси земљу у наредне две године.

„Не може се са сигурношћу рећи када би до те пандемије могло доћи, али она би свакако била велики удар и на здравствени систем“, истакла је др Мијатовић.


Танјуг





11.06.2009.

Четврто заседање ИХР Комитета за ванредна стања



Четврто заседање Комитета за ванредна стања одржано је 11. јуна 2009. године

Комитет је разматрао расположиве информације о преношењу новог грипа А (Х1Н1) на бројним локацијама у земљама различитих региона Светске здравствене организације и закључио да су се испунили услови за пандемију.

Пратећи препоруку Комитета, генерални директор Светске здравствене организације одлучио је да подигне ниво узбуне пандемије грипа са нивоа 5 на ниво 6. У овом почетном периоду, пандемија се глобално може окарактерисати као умерена.

Као што је претходно препоручено од стране генералног директора, земље не треба да затварају границе или да ограничавају међународна путовања и трговину. 

Земље треба да оцене специфичност сопствене ситуације и да направе правовремени прелаз са мера за спречавање на националном нивоу ка мерама за ублажавање, укључујући одговарајуће не фармацеутске интервенције. 

Светска здравствена организација је у сталној комуникацији са произвођачима вакцине против грипа. Разумљиво је да ће производња сезонске вакцине бити ускоро завршена и да ће пуни капацитети бити на располагању како би осигурало максимално могуће снабдевање пандемијском вакцином у предстојећим месецима.





03.06.2009.

Оформљено заједничко тело за комуникације за примену Плана активности пре и у току пандемије грипа


У оквиру реализације Плана активности пре и у току пандемије новог грипа А Х1Н1 јуче је на састанку у Институту за јавно здравље „Др Милан Јовановић  Батут“ оформљено Заједничко тело за комуникацију. 

Заједничким телом руководи директор Канцеларије за сарадњу са медијима Владе Републике Србије, Миливоје Михаиловић, док су чланови овог тела представници Министарства здравља, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, Министарства одбране, Министарства унутрашњих послова, Националног јавног сервиса РТС-а, Факултета политичких наука и Градског завода за јавно здравље.

На састанку је договорено да је задатак Заједничког тела да планира, организује, прикупља информације и информише јавност у вези са пандемијом, као и да припрема извештаје и анализе јавног мњења.

Заједничко тело за комуникацију се оснива на време док постоји реална опасност од пандемије новог грипа А Х1Н1 и у току пандемије.







03.06.2009.

Дежурство епидемиолога ради давања информација о грипу изазваном новим сојем вируса А Х1Н1


У Градском заводу за јавно здравље у периоду од 29.04. до 25.05.2009. године организовано је сваког дана дежурство епидемиолога крај фиксног телефона у времену од 8 до 20 часова ради давања свих актуелних информација о грипу изазаваном новим сојем вируса А Х1Н1.

Имајући у виду да је током последњих недељу дана интересовање грађана значајно смањено (укупно 13 позива), обавештавамо Вас следеће :

Од 26.05. – 31.05.2009. године за све информације грађанима ван редовног радног времена (од 14:30 часова па надаље), укључујући и дане викенда биће доступни епидемиолози мобилних епидемиолошких екипа Градског завода за јавно здравље Београд и то :

  1. Прим. др Невенка Жакула, мр. сц. ( I мобилна екипа),
  2. Др Биљана Беговић – Вуксановић ( II мобилна екипа).

У току редовног радног времена радним даном (до 14:30 часова) за све актуелне информације о грипу изазваном новим сојем вируса А Х1Н1, грађанима ће и даље бити доступни епидемиолози Центра за контролу и превенцију болести Градског завода за јавно здравље на телефону 011/3238102.

У случају пораста интересовања грађана за добијање информација о грипу изазваном новим сојем вируса А Х1Н1 или промене актуелне епидемиолошке ситуације у свету, Градски завод за јавно здравље – Центар за контролу и превенцију болести поново ће увести дежурство епидемиолога крај фиксног телефона о чему ће благовремено бити достављена информација Министарству здравља Републике Србије и надлежним институцијама.





03.06.2009.

ОБАВЕШТЕЊЕ
О НАЧИНУ ИЗВЕШТАВАЊА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ПРЕМА РЕГИОНАЛНОМ БИРОУ СВЕТСКЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ (СЗО) ЗА ЕВРОПУ



Поводом информација изнетих  од новинара Зорице Марковић о неажурном начину извештавања Републике Србије према Регионалном бироу Светске здравствене организације (СЗО), у емисији „Утисак недеље“ (ТВ Б92) од 7. јуна 2009. године, Институтут за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ има обавезу да широку јавност информише о начину и динамици достављања здравствено-статистичких  података  за базу података СЗО „Здравље за све“.

Институт за јавно здравље Србије (ИЈЗС) је референтна установа за прикупљање података о здрављу становништва и коришћењу здравствене заштите из надлежности националне статистике и обезбеђивање здравствених информација намењених државним органима и јавности.  Од 11.10.2006. године ИЈЗС је овлашћен од стране Министарства здравља Републике Србије да спроводи редовно извештавање  о здравствено-статистичким подацима који улазе у базу података СЗО „Здравље за све“. Према динамици коју је дефинисала СЗО,  подаци за претходну годину  се достављају у  октобру текуће године, а у јануару наредне године поставља се ажурирана база података. На wеб-страници СЗО http://data.euro.who.int/hfadb/, у складу са наведеним процедурама, тренутно су објављени подаци за Републику Србију, који се односе на 2007. годину.

ИЈЗС је, од момента када је за то овлашћен, доставио податке за базу СЗО „Здравље за све“. Поред тога, доставио је и тзв. „историјске“ податке, односно податке за период 1998-2004, у обиму који је био могућ.

ИЈЗС је осим већ наведених података, такође доставио и сет података у специфично стандардизованом формату за Европску базу морталитета СЗО за период 1998-2007. Подаци о морталитету се преузимају из  Републичког завода за статистику Србије који  је овлашћена институција за прикупљање података о морталитету становништва Републике Србије. На wеб-страници на којој се налази Европска база морталитета (http://data.euro.who.int/hfadb/), тренутно су објављени подаци који се односе на период 2004-2007. година. Према информацији из СЗО, „историјски“ подаци биће објављени у јулу 2009. године, а СЗО аутономно доноси одлуку које ће податке објавити у својим публикацијама.


Институт за јавно здравље Србије
„Др Милан Јовановић Батут“






29.05.2009.


Препоруке
за организаторе скупова и манифестација са учешћем особа које долазе из земаља  у којима је регистрована локална трансмисија  новог соја вируса грипа А (H1N1)
 


А.  Путници

Ради спречавања уноса и ширења овог обољења, предузимају се следеће мере према свим путницима који улазе у Републику Србију:

  1. Захтева се од путника (учесника) из земаља у којима је регистрована локална трансмисија  новог соја вируса грипа А (H1N1) да уколико на дан поласка имају симптоме и знаке болести или су били у контакту са особама оболелим од ове болести у последњих 7 дана  ОДЛОЖЕ путовање.
  2. Републичка санитарна инспекција у случају препознавања и откривања суспектног случаја на самом граничном прелазу  међу особама које долазе из земаља у којима је регистрована локална трансмисија новог соја вируса грипа А (H1N1) и  обавештава надлежну епидемиолошку службу ради спровођења даљих активности у складу са стручно методолошким упутством.
  3. Путници (учесници) из земаља у којима нема локалне трансмисије, при уласку у Републику Србију информишу се преко брошура о потреби праћења сопственог здравственог стања, као и обавези да се јаве надлежном лекару (задуженом од стране организатора скупа) ако се појави висока температура, кашаљ или отежано дисање.
  4. Рано откривање и изолација особе код које се постави сумња на обољење. (Место, начин и дужина трајање изолације одређује надлежна епидемиолошка служба са надлежном здравственом службом задуженом од стране организатора скупа).
  5. Лечење вероватних и потврђених случајева обољења обавља се у болничким условима.

Б.  Организатори

Следеће препоруке су намењене организаторима масовних скупова и манифестација (Универзијада, Егзит, Гуча и других):

  1. Да упозна менаџмент, све запослене и волонтере:
    1. о значају праћења здравственог стања СВИХ учесника масовних скупова и манифестација.
    2. о спровођењу општих мера превенције у спречавању ширења респираторних инфекција (хигијена руку, хигијена дисајних путева...)
    3. о поступку у случају да им се обрати особа са повишеном температуром, кашљем или отежаним дисањем.
  2. Да обезбеде штампање брошура и постера са здравствено васпитним порукама и препорукама у вези болести изазване новим сојем вируса грипа А (H1N1).
  3. Да се обезбеди стално информисање учесника о актуелној епидемиолошкој ситуацији новог грипа А (H1N1) у Србији и мерама које се предузимају током трајању скупа и манифестације (број сумњивих, број потврђених случајева место изолације, препоруке...)
  4. У сарадњи са надлежном здравственом службом обезбедити простор за изолацију сумњивих случајева све до потврде или искључивања сумње, као и личну заштитну опрему и дезинфекциона средства.
  5. Заједно са републичким, покрајинским, градским, окружним и општинским властима пре скупа или манифестације потребно је да  спроведу припремне радње како би заједнички поступали по препорукама.

Ц.  Делегације из земаља које учествују на универзијади

  1. Послати свим лекарима/вођама делегација образац изјаве о здравственом стању учесника (прилог 1), коју треба попунити 24 сата пре поласка на пут и послати обједињене податке електронским путем здравственој служби задуженој за збрињавање учесника (може и збирна изјава).
  2. Образац изјаве о здравственом стању попунити током пута и предати граничној санитарној инспекцији при уласку у Републици Србију или при смештају преко лекара/вођа делегације здравственој служби задуженој за збрињавање учесника.
  3. Лекар или вођа делегације дужан је да прати здравствено стање учесника током лета и  ако је дошло до оболевања (симптоми: висока температура, кашаљ или отежано дисање) потребно је да ОДМАХ обавести посаду авиона.
  4. Током боравка у Републици Србији лекар или вођа делегације обавезан је да ОДМАХ о свакој промени здравственог стања учесника (симптоми: висока температура, кашаљ или отежано дисање) обавести здравствену службу задужену за збрињавање.
  5. Током боравка у Републици Србији лекар или вођа делегације обавезан је да доставља дневни нулти извештај о одсуству суспектних случајева болести изазаваних новим вирусом А (H1N1) у делегацији, прилог 2.
  6. Током боравка у Републици Србији лекар или вођа делегације обавезан је да сарађује са здравственом службом задуженом за збрињавање учесника, са циљем упознавања са мерама које ће се примењивати у контроли ширења у случају појаве болести.

Додатни документ:
Прилог (doc) 52 KB




26.05.2009.

Редовна конференција за новинаре поводом претеће пандемије грипа А (Х1Н1)



Конференција за новинаре поводом појаве инфекције људи изазване новим сојем вируса грипа А (H1N1) у Северној и Средњој Америци, Европи и другим земљама света одржана је данас у прес сали Владе Републике Србије.

Проф. др Томица Милосављевић, министар здравља, поновио је да до данас у Србији није регистрован ниједан потврђен случај максичког грипа, али је указао да ми тренутно имамо услове за проглашење 6. степена заштите од новог вируса А (Х1Н1).

"У формалном смислу имамо услове, али тај степен није проглашсен, односно биће проглашен када се процени да су локална ширења на другим континентима таква да озбиљно угрожавају здравље", рекао је министар здравља.

Министар здравља је поновио да је главни акценат да се сви напори усмере на то да што пре имамо вакцинални сој на који би се производила вакцина, као и да сва достигнућа у овој области треба да буду опште добро, доступно свима.

"Први пут у новијој људској историји имамо претњу пандемије која се развија на наше очи а да нисмо изненађени, већ у овом тренутку на глобални начин контролишемо развој пандемије", рекао је проф. Милосављевић којем је од суботе почео трогодишње мандат у Извршном савету СЗО.

Овогодишња подршка СЗО од 1,2 милиона долара Институту за имунологију и вирусологију “Торлак” треба да омогући да што пре будемо у ситацији да постанемо један од активних произвођача вакцина за овај вирус, истакао је министар здравља.

Прим. др Предраг Кон, председник радне групе за примену Плана активности пре и у току пандемије грипа рекао је да се у Србији појава новог вируса А (Х1Н1) очекује на лето, најпре са мањим бројем оболелих, док се велики талас може очекивати на јесен и у зиму ове или наредних година и додао да је радна група Министарства здравља за имплементацију Плана активности Владе Србије проценила епидемиолошку ситуацију и даље као претећу.

Др Кон је нагласио да први подаци иштраживања у Центру за контролу болести у Атланти (САД) указују да особе рођене пре 1957. године, када је владала пандемија вируса А (Х1Н2), имају добар степен заштите и антитела новог соја вируса А (Х1Н1) и указао да се понашање вируса у наредном периоду не може проценити у смислу да ли ће постати инвазивнији и више преносив.

"Преносивост вируса је у овом тренутку значајно већа него код сојева сезонског грипа из претходних сезона", нагласио је др Кон и поновио да је за масовне међународне догађаје који предстоје у нашој земљи, Универзијада, Егзит, сабор трубача у Гучи, припремљен нацрт докумената намењен организаторима, са обавезама које ће имати учесници тих манифестација.


Танјуг


Додатни материјал:
Материјал за новинаре 85 KB





20.05.2009.

62. заседање Скупштине Светске здравствене организације



У Женеви се одржава 62. заседање Скупштине Светске здравствене организације, 18-22 маја. Главне теме овог заседања су:
  • Припреме за пандемију грипа, доступност вакцина као заједничке вредности;
  • примена Међународног здравственог правилника;
  • примарна здравствена заштита, укључујући јачање здравствених система;
  • социјалне одреднице здравља;
  • анализа достигнућа у остваривању миленијумских циљева развоја.

На Скупштини се такође расправљају питања програмског буџета СЗО.

Бан Ки Мун, генерални секретар Уједињених нација се обратио Скупштини у својству специјалног госта заседања и истакао да је лидерска улога др Маргарет Чен и брзина реаговања, у координацији са земљама чланицама показала да је СЗО спремна за реаговање у свакој ситуацији. Ово је глобално лице СЗО у глобалној кризи. Бан Ки Мун је рекао да га је охрабрила посвећеност и професионализам коју је запазио  у активностима СЗО.

Др Маргарет Чен је истакла да се глобалном солидарношћу морају изнаћи начини да земље у развоју не остану ван приступа лековима и вакцини против новог вируса Х1Н1. Вакцина против новог вируса мора да буде доступна човечанству у духу једнакости и праведности  Произвођачи из свих земаља позвани су да наставе са упорним радом и припремама.

Одржана је консултација  др Маргарет Чан и Бан Ки Муна са представницима 30 произвођача вакцина сиром света. Састанку је присуствовао др Ранко Дакић, директор Института за вирусологију и имунологију «Торлак». Том приликом су разматрана сва важна питања у вези са припремом вакциналног соја вируса грипа и производњом вакцине.

У пленарној дебати учествовао је и шеф делегације Србије, проф.др Томица Милосављевић, министар здравља, који је истакао у свом излагању да је вишеструка јавноздравствена криза кроз коју свет пролази – финансијско економска, претња пандемије новог грипа, као и претња глобалном здрављу климатским променама, велики изазов за све здравствене системе. Истакао је спремност Србије да активно, партнерски и координисано учествује у активностима које предводи СЗО.

Данас је одржано посебно заседање министара здравља несврстаних земаља на коме је делегација Србије учествовала у својству земље посматрача.


Говор Др Маргарет Чен 76 KB
Говор Бан Ки Мун 54 KB




15.05.2009.

Конференција за новинаре поводом појаве инфекције људи изазване новим сојем вируса грипа А (H1N1)


Поводом појаве инфекције људи изазване новим сојем вируса грипа А (H1N1) у Северној и Средњој Америци, Европи и другим земљама света, данас је одржана конференција за новинаре у прес сали Владе Републике Србије.

Проф. др Томица Милосављевић, министар здравља, изјавио је да у Србији до данас није регистрован ниједан случај болести изазване новим вирусом грипа А (H1N1), али да је улазак вируса у земљу могућ свакога дана.

"Први талас са мањим бројем оболелих могућ је током лета, док се већи талас може очекивати током јесени или зиме", најавио је министар здравља и додао да је улазак вируса у земљу немогуће спречити, али да су здравствене службе спремне да се суоче са његовом појавом.

Музички фестивали Егзит и Гуча, као и Универзијада су, према речима министра, три масовна јавна догађаја која због великог броја гостију могу бити посебан изазов за епидемиолошку ситуацију у Србији.

"То су догађаји који ће се одржати током лета када иначе није сезона грипа, али су и догађаји на којима се појављује велики број страних учесника и гостију, што ће бити посебан изазов за Србију и због чега ћемо затражити и савете Светске здравствене организације", рекао је проф. Милосављевић и истакао да је према најновијим подацима Светске здравствене организације у свету од новог вируса грипа оболело око 6.300 особа, а смртност се креће између 0,3 и 0,5 одсто.

Прим. др Предераг Кон, председник Посебне радне групе Министарства здравља за примену Плана активности пре и у току пандемије грипа, рекао је да се процењује како ће учесталост оболевања од новог вируса грипа бити два до шест пута већа него када је реч о сезонском грипу.

"Прерано је и врло незахвално давати податке о очекиваној смртности, јер се вирус већ сад различито понаша у различитим деловима света, али се са великом вероватноћом може рећи да ће смртност бити већа него у току раније регистрованих епидемија сезонског грипа у Србији", навео је др Кон.


Бета


Материјал за новинаре 93 KB





05.05.2009.

Конференција за новинаре поводом појаве инфекције људи изазване новим сојем вируса грипа А (H1N1)  у прес сали Владе Републике Србије


Поводом појаве инфекције људи изазване новим сојем вируса грипа А (H1N1) у Северној и Средњој Америци, Европи и другим земљама света, данас је одржана конференција за новинаре у прес сали Владе Републике Србије.

Проф. др Томица Милосављевић, министар здравља, изјавио је да у Србији до данас није регистрован ниједан потврђен случај болести изазване новим вирусом грипа А (Х1Н1).

Министар здравља рекао је да је анализом, коју је потврдила и Светска здравствена органзиација, отклоњена сумња да је од новог грипа оболела једна девојка у Приштини, која је преминула. Србија има резерве антивирусних лекова које ће бити дистрибуиране по потреби, навео је министар здравља и додао да антивирусни лекови ипак не могу да зауставе пандемију.

Министар здравља демантовао је тврдње појединих медија да је антивирусним лековима из резерви истекао рок трајања.

"Индивидуални ризик од смртности као последице оболевања од новог вируса није велик и то је охрабрујуће", поручио је министар и навео да посебан изазов за Србију представља организација Универзијаде од 1. до 12. јула на којој ће присуствовати више од 20.000 учесника из различитих крајева света. Србија ће тим поводом затражити сугестије и помоћ Светске здравствене организације, како би се предузеле адекватне мере заштите.

Проф. Милосављевић је навео да је почетак пробне производње вакцине против новог грипа у Институту за имунологију и вирусологију "Торлак" могућ од септембра, док би редовна прозиводња вакцине за грађане Србије могла да крене почетком 2010.

"Светска здравствена организација интензивно ради на производњи вакциналног соја навог вируса грипа. Очекује се да ће он бити добијен средином маја, након чега би се кренуло са производњом вакцине. Прве дозе вакцине могле би бити доступне за 5 до 6 месеци", рекао је министар здравља и подсетио да су мере превенције које треба предузимати хигијена дисајних путева, покривање носа и уста приликом кашљања и кијања папирнатом марамицом коју треба бацити одмах после употребе. Често прање руку и проветравање просторија, такође су неке од мера које препоручује Светска здравствена организација.

Према подацима Светске здравствене организације од 7. маја вирус А (Х1Н1) регистрован је у 24 земље света, а званично је пријављен 2.371 случај оболевања. Вирус је најраспрострањенији у Мексику где је пријављено 1.112 случајева са 42 смртна исхода. У Америци је регистрован 896 лабораторијски потврђен случај са два смртна исхода.


Материјал за новинаре 104 KB





07.05.2009.

Предлог рестрикције међународног саобраћаја



Светска здравствена организација не предлаже рестрикцију међународног саобраћаја, осим за особе које имају здравствене тегобе сличне грипу, којима се предлаже да одложе путовање.

Министарство здравља Републике Србије не препоручује организована путовања у земље у којима постоји одржив пренос вируса грипа (земље у којима су се појавили секундарни случајеви оболелих).


Погледати сајт Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић - Батут"
www.batut.org.rs




05.05.2009.

Група туриста из Мексика нема симптоме новог, мексичког грипа



“Нико из групе држављана Србије који су били у Мексику и на Куби нема симптоме новог, мексичког грипа”, истакао је проф. др Томица Милосављевић, министар здравља и додао да је групи која ће сутра авионом допутовати у Београд, после путовања у Мексико, а потом недељу дана проведених на Куби, прошао период инкубације.

„На граници ће са групом бити обављен разговор и, ако нема клиничке слике која упућује на мексички грип, биће им уручено упутство да наредних десет дана активно прате своје здравствено стање и да се јаве епидемиолошким службама ако им порасте температура и ако дође до озбиљнијих дисајних тегоба", нагласио је проф. Милосављевић додавши  да ће неко, ако му порасте температура и покажу се респираторни проблеми, бити смештен на Инфективну клинику, ради праћења стања.

"Судећи по контактима који су обављени са групом која ће допутовати из Мексика, нико не показује клиничку слику која би то захтевала", рекао је проф. Милосављевић.

Лабораторија Института за имунологију и вирусологију "Торлак" у Београду добила је нове реагенсе за брзо откривање новог грипа. Помоћу нових реагенса могуће је анализама открити вирус за само неколико сати. Анализе ће бити провераване у лондонској лабораторији Светске здравствене организације једино ако се буде постављала прелиминарна сумња да има вируса.

„Мере током предстојеће Универзијаде, предузете због новог вируса грипа, не треба да оптерећују посетиоце и учеснике“ , истакао је прим. др Предраг Кон, председник Посебне радне групе Министарства здравља за примену Плана активности пре и у току пандемије грипа. Главни циљеви у случају избијања епидемије у Србији биће мала смртност и одржавање читавог система без значајних последица. Прим. Кон упозорио је  да ће епидемија имати значајне друштвене последице.

"Свако ко добије грип биће му препоручено да се код куће изолује и сам лечи, јер ће грип бити врло исти као и сезонски. Најбољи савет за грађане јесте да наставе са уобичајеним активностима и да се и даље информишу“, истакао је прим. Кон.

Пандемија подразумева обољевање и до 40 одсто становништва. Са доласком зиме на јужну хемисферу Земље, повећавају се шансе да дође до пандемије новог грипа.

"Пошто се сада зима сели на јужну хемисферу и по природном току сваки нови вирус грипа се такође сели на јужну хемисферу, врло је вероватно да уколико се на јужној хемисфери, првенствено у Аустралији, на Новом Зеланду, у Јужној Африци појави и почне да се шири озбиљније, врло је вероватно да ће СЗО реаговати и прогласити фазу 6 пандемије", нагласио је прим. Кон.

„Нема разлога за панику, у Србији нема оболелих. Грађани не треба да предузимају сами никакве мере, требало би да се јаве само они који су путовали у земље у којима се појавио вирус“, истакао је др Миомир Пелемиш, директор Института за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије.





04.05.2009.

Припреме за појаву грипа



Тестовима које Институт за имунологију и вирусологију „Торлак“ располаже у довољним количинама, потребно  је четири до пет сати да се открије присуство новог вируса. Институт поседује око 75 000 доза лека "тамифлу", али ће за некололико дана добити још 50 000 и исто толико доза новог лека.

Проф. др Бранислав Тиодоровић, члан Посебне радне групе Министарства здравља за примену Плана активности пре и у току пандемије грипа најавио је да ће до краја недеље стићи нови, још бржи тестови.

"Што се тиче новог лека, набавићемо још 50 000 кутија и са овим што имамо и што ћемо да купимо, то ће бити више од 200 000. То је довољно да се покрије Србија”, истакао је проф. др Бранислав Тиодоровић додавши да у јулу и августу истиче рок трајања за око 25 одсто кутија, али да ћемо имати око 200 000. Осталима рок истиче 2011. године.

„Како је Светска здравствена организација препоручила да се "тамифлу" узима само ако је човек заражен или је у блиском контакту са зараженима, тог лека неће бити у апотекама, истакао је проф. Тиодоровић и упозорио да је могуће да дође до развијања отпорности на лек уколико се он произвољно користи.

Туристи из Србије који су боравили у Мексику вратиће се у Београд у среду, 6.маја. Њих ће на аеродрому сачекати посебна медицинска служба која ће извршити све неопходне контроле. Уколико се установи да немају сумњиве симптоме, биће пуштени кући.  Из предострожности, туристичке агенције су отказале остале аранжмане за Мексико планиране за почетак јуна.

Прим. др Предраг Кон, председник Посебне радне групе Министарства здравља за примену Плана активности пре и у току пандемије грипа, истакао је да ће се нови вирус грипа типа А (N1H1) сигурно и даље ширити.

„Појава вируса N1Н1  може се очекивати на јужној хемисфери, пре свега у Аустралији. Ширење овог вируса је незаустављиво. На нашим просторима у значајнијем броју обољевање се може очекивати на јесен и на зиму. То је нови вирус и ово су само претпоставке, а сигурно је да ће се он и даље ширити", рекао је прим. Кон и навео да је ово период године кад грип уобичајено нестаје, али да се може очекивати на јужној хемисфери, у Аустралији.

„Ширење вируса N1H1 у више од 30 градова у Америци један је од показатеља незаустављивости тог процеса. За сада нема случајева у Аустралији, али то је тренутно у жижи праћења", рекао је прим. Кон.

Проф. др Бранислав Тиодоровић, члан Посебне радне групе Министарства здравља за примену Плана активности пре и у току пандемије грипа истакао је да су најаве за подизање опасности од грипа типа А (N1Н1) на највиши, шести ниво, потпуно очекиване јер се, по дефиницији, болест шири пандемијски ако је захватила најмање два континента, што се и догодило.

Проф. Тиодоровић навео је да у Европи обољевају људи који чак и нису путовали у Мексико или САД, а заразили су се од оних који су дошли из тих делова света.

"Испуњени су услови да се каже да сада можемо да се припремимо и практично уђемо у шесту фазу, јер се пандемија сигурно одвија", истакао је проф. Тиодоровић и додао  да све државе, па и Србија, треба да предузимају мере брзог откривања првих иницијалних случајева како би се пратило здравствено стање становништва које је било у контакту са оболелима.

Повољну околност представља чињеница да вирус новог, или мексичког, грипа више нема смртне последице какве су биле у Мексику, где се то догодило "зато што здравствени систем тамо није реаговао правовремено", истакао је проф. Тиодоровић и додао да према његовом мишљењу, срећна је околност што се вирус лечи лековима "тамифлу" и "реленца", који га уништавају.

Др Миомир Пелемиш, директор Института за инфективне и тропске болести истакао је да  Институт располаже довољним бројем људи, просторијама и антивирусним лековима који се користе у лечењу пацијената са симптомима грипа типа А (N1Н1) и апеловао на грађане да не дижу панику и нагласио да не препоручује пацијентима да се лече без договора са лекаром.

„Битан податак за заштиту од болести јесте то да ли је особа боравила у земљама у којима је грип типа А регистрован и да ли је била у контакту са  оболелим“ нагласио је др Пелемиш.





04.05.2009.

Превенција је најважнија мера


Проф. др Томица Милосављевић, министар здравља истакао је да је у свету до данас, закључно са јутарњим сатима, укупно 929 особа оболело од мексичког грипа, с тим да је 30 нових случајева регистровано у земљама Европе, од тога 24 нова случаја у Шпанији.

Министар здравља најавио је да ће Координационо тело Владе Републике Србије,  ове недеље, анализирати ситуацију и предузети конкретне мере за евентуални случај пандемије, као и да ће медији информације добијати петком на конференцији за новинаре, а Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић - Батут" ће свакога дана у 14 часова слати званично саопштење за медије.

 „Што се тиче европског континента, нема сталног ширења међу људима, што је релативно добар знак“ истакао је министар здравља, додавши да су све епидемиолошке процене највише усмерене на оне делове планете у којима је иначе време сезонског грипа, а то је јужна полулопта.

Проф. Милосављевић је нагласио да су најважније поруке превенције оне које подразумевају прање руку сапуном, избегавање директног контакта, додиривање слузница, а они који се налазе на путу треба да предузму све мере предострожности у вези са личном хигијеном.

"Пажња на граници је појачана од стране санитарних инспектора. Грађанима који су путовали од 1. априла па надаље у земље које су највише погођене дају се посебни савети у смислу активног праћења сопстевног здравственог стања", рекао је проф. Милосављевић додајући да су грађанима на располагању бројеви телефона свих института и завода за јавно здравље и завода широм земље.

До сада је у 18 земаља потврђено 898 случајева мексичког грипа, а три земље које су најтеже погођене вирусом Х1Н1 су Мексико, САД и Канада.

  • У Мексику је до сада потврђено 506 случајева оболелих од новог вируса и 22 преминулих, мада се сумња да би број умрлих од вируса могао да буде чак 101.
  • У САД је потврђено 226 случајева мексичког грипа, од којих је један имао смртни исход, док је у Канади регистровано 85 случајева, у Шпанији 40, у Великој Британији 16, у Немачкој осам, на Новом Зеланду четири случаја, у Израелу три, у Француској два, а у  Холандији, Швајцарској, Аустрији, Данској, Хонгконгу, Јужној Кореји, Италији, Ирској, Костарики и Колумбији по један случај.

Светска здравствена организација послала је 2,4 милиона доза лекова у 72 земље у развоју да би могле да се припреме за евентуалну пандемију.


Taнјуг





02.05.2009.

У Србији нема вируса, СЗО потврдила 615 случајева у свету



Проф. др Томица Милосављевић, министар здравља истакао је данас да ће одмах после првомајских празника референтна лабораторија Торлак у Београду бити оспособљена новим реагенсима за анализе, тако да закључци те установе неће морати да се проверавају у лабораторији у Лондону.

„Једино ако се буде постављала прелиминарна сумња да има вируса, онда ће те анализе бити провераване у лондонској лабораторији Светске здравствене организације (СЗО)", истакао  је проф. Милосављевић и додао да у Србији нема сумњивих случајева новог грипа.

Министар здравља подсетио је да СЗО организује интензиван рад на вакцини против новог вируса и да су у Европи до сада забележена два случаја преноса новог вируса са оболеле особе која је стигла из Мексика или САД, на особе које нису путовале.

„Један случај је у Шпанији, други у Немачкој, који је посебно интересантан јер је дошло до преноса са пацијента на медицинску сестру која га је лечила“ рекао је проф. Милосављевић и истакао да постоје случајеви оболелих који су допутовали и који су спонтано оздравили, без примања било какве специфичне терапије", додавши да су то почетни знаци охрабрења.

Министар здравља подсетио је да  примери директног преношења вируса са пацијената на здраве људе озбиљно упозоравају да се морају предузимати превентивне мере, пре свега када је у питању лична хигијена и прање руку сапуном, избегавање додоривања лица рукама, избегавање директног контакта...

СЗО је саопштила данас да је број потврђених случајева оболелих од новог грипа типа А (Х1-Н1) у свету повећан са 367 на 615, од којих је 17 смртних случајева.

Такође, СЗО је навела да је према најновијим подацима до сада у 15 земаља лабораторијски потврђена зараженост од те болести, која се најпре појавила у Мексику.

Највише нових случајева забележено је у Мексику где је лабораторијски потврђено 397 случајева и 16 умрлих, док је у САД 141 случај и једна смрт. У Канади су регистрована 34 случаја новог грипа, у Шпанији и Великој Британији по 13, док су у Немачкој и на Новом Зеланду забележена по четири случаја. У Израелу су регистрована два случаја новог грипа, док је у Аустрији, Холандији, Швајцарској, Кини, Данској, Француској и Јужној Кореји забележен по један случај, показују најновији подаци СЗО.


Танјуг





Лифлети који се деле путницима на аеродрому (долазни и одлазни - кликните на појединачни за већи приказ)

 




30.04.2009.

Телефони дежурних епидемиолога института / завода за јавно здравље



Поводом појаве вируса Новог грипа, у оквиру спровођења Плана активности пре и у току пандемије грипа, сви институти и заводи за јавно здравље у Републици Србији, отворени су за директну комуникацију.

Грађани који су после 1. априла 2009. године боравили у Мексику, САД, Канади, имају температуру вишу од 38°C и имају дисајне проблеме у року од 10 дана од дана повратка, могу да се јаве дежурним епидемиолозима института и завода за јавно здравље.

У прилогу достављамо листу контакт телефона крај којих дежурају епидемиолози на територији Републике Србије, спремни да одговоре на сва питања у вези са појавом Новог грипа.


ЛИСТА ТЕЛЕФОНА  ДЕЖУРНИХ EПИДЕМИОЛОГА ИНСТИТУТА / ЗАВОДА  ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ 42 KB





30.04.2009.

Обилазак Института за инфективне и тропске болести



Проф. др Томица Милосављевић, министар здравља, обишао је данас Институт за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије.

Приликом обиласка министар здравља подсетио је да је синоћ подигнута приправност здравствене службе и планете на пети степен опасности од пандемије Новог грипа, додајући да је данас Комисија Светске здравствене организације (СЗО) уручила потврду сертификације СЗО-а и УНИЦЕФ-а  да је Институт за вирусологију и имунологију "Торлак" сертификован за чување вакцина на прописан начин и за њену дистрибуцију.

„Фаза пет значи да је свет данас ближи пандемији и нема разлога паници, јер чинимо све што можемо“, истакао је проф. Милосављевић и додао да су резерве антивирусних лекова на минималном нивоу од 1 одсто који ће бити увећан на 3 одсто у наредних неколико дана.

Министар здравља указао је да је јасно да се ради о генетски промењеном вирусу и да се људска врста са тим вирусом сусреће први пут, тако да ни епидемиолози не могу прецизно да говоре о току болести, али оно што се може рећи јесте да клиничка слика личи на сезонски грип, инкубација траје око 10 дана, заразност почиње пре него што се јави клиничка слика и зато је важно избегавање физичког контакта са онима који су допутовали из земаља у којима се Нови грип јавио.

Проф. др Томица Милосављевић, министар здравља препоручио је грађанима да обрате већу пажњу на хигијену, нарочито руку, да избегавају руковања и љубљења, јер се вирус преноси са човека на човека.

Проф. др Миомир Пелемиш, директор Института за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије рекао је да Институт располаже довољним бројем кадрова, простора и антивирусних лекова који се користе у лечењу пацијената са симптомима Новог грипа и да не препоручује да се пацијенти сами лече и стварају залихе антивирусних лекова без договора са лекаром.    

У Институту постоје посебне амбуланте за преглед, одштампана су упутства за лекаре како треба да раде и како да се понашају са пацијентима, а грађани прво треба да се јаве телефоном изабраном лекару који ће одредити да ли и где пацијент треба да иде, истакао је проф. Пелемиш и додао да нема места паници, али да има места већој приправности, спремности и информисаности грађана како треба да се понашају, као и да треба да знају да се болест преноси респираторним путем.

Проф. Пелемиш је апеловао на грађане да не дижу панику, јер у Србији постоји довољна залиха лекова којима се третира та болест.





30.04.2009.

Сертификат СЗО о квалитету за управљање залихама вакцинe и дистрибуцију


Министарство здравља је данас званично обавештено да су Светска здравствена организација (СЗО) и UNICEF дали одобрење за добијање сертификата СЗО о квалитету за управљање залихама вакцине и дистрибуцију Институту за имунологију и вирусологију "Торлак".

Од 193 чланице СЗО, 70 националних централних институција је аплицирало за поменути сертификат, добило је свега 5, а Институт "Торлак" је шеста институција.

Сертификат који СЗО додељује подразумева достизање квалитета у процесу управљања залихама вакцине и дистрибуцију  дефинисану са 10 индикатора. Институт “Торлак” је остварио најбољи резултат испунивши 95% постављених критеријума.

Такође, СЗО је Институту за имунологију и вирусологију “Торлак”  одобрила грант од 1, 2 милиона долара за подршку реализацији програма развоја нове вакцине против инфлуенце.

Остварени резултати су производ и дугогодишње сарадње Министарства здравља, Института за имунологију и вирусологију “Торлак” и  канцеларије СЗО у Београду.




27.04.2009.

Информација за јавност



Министарство здравља Републике Србије
Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут"
Посебна радна група Министарства здравља за примену Плана активности пре и у току пандемије грипа



Информација за јавност


Поводом појаве инфекције људи изазване новим сојем вируса свињског грипа у земљама Северне и Средње Америке, Министарство здравља и Институт за јавно здравље Србије са Посебном радном групом за примену Плана активности пре и у току пандемије грипа непрекидно прате епидемиолошку ситуацију.

Према до сада расположивим информацијама, у Мексику, Сједињеним Америчким Државама и Канади је потврђено више случајева инфекције новим сојем вируса свињског грипа. Од преко 1600 сумњивих случајева, више од 400 је хоспитализовано, а више од 100 особа је умрло.

Према Светској здравственој организацији, могуће је да се ради о вирусу који има потенцијал за изазивање нове пандемије грипа и препоручује се активирање мера које су у свим државама чланицама СЗО припремане током протеклих пет година.

Државе у којима се инфекција појавила у сарадњи са СЗО предузимају свеобухватне мере сузбијања болести (испитивање свих сумњивих случајева оболења, изолација и лечење оболелих, вирусолошка и епидемиолошка истраживања, као и испитивање путева преношења).

Здравствени систем Републике Србије је почетком 2006. године припремио планове активности за претећу пандемију, и те се активности сада предузимају. У наредним данима ће се мере усклађивати са актуелном епидемиолошком ситуацијом и препорукама СЗО, а јавност ће бити благовремено и потпуно обавештена о томе.

Особама које бораве у земљама у којима има случајева оболелих од свињског грипа се препоручује да прате и спроводе упутства и мере које доносе здравствене власти тих држава.

Путници у међународном саобраћају који се враћају из тих земаља, или су били у контакту са особама које су на било који начин биле изложене инфекцији, треба да активно прате своје здравствено стање. Уколико се унутар 7 дана од повратка јави повишена температура изнад 38оС, праћена тегобама од стране органа за дисање, неопходно је да се јаве телефоном надлежном Инсититуту или Заводу за јавно здравље на територији свог пребивалишта где ће добити сва потребна упутства.





26.04.2009.


Министарство здравља Републике Србије преко своје Посебне радне групе за имплементацију Плана активности Владе републике Србије и мреже Института и Завода за јавно здравље прати актуелну епидемиолошку ситуацију поводом појаве свињског грипа од кога оболевају људи у САД и Мексику и обавештава јавност о овој појави:

На основу података које је саопштила СЗО, Влада САД потврдила је да је 7 особа (5 у Калифорнији и 2 у Тексасу) оболело од свињског грипа АХ1Н1. Постоји још 9 сумњивих случајева ове болести у САД. Сви оболели су имале тегобе које су биле благе. У једном случају је дошло до краткотрајне хоспитализације. Оболели су сада добро.
 
Влада Мексика известила је о 3 одвојена догађаја:
  • У периоду од 18.03.2009. до 23.04.2009. године дошло је пораста обољевања од болести сличних грипу у држави Мексико и то у Мексико Ситију (граду) . У наведеном периоду у овом граду регисторвано је 854 особа оболело од упале плућа, од којих је 59 умрло.
  • У централном Мексику у Сан Луис Потоси регистровано је 24 оболелих од болести сличне грипу, од којих је 3 умрло.
  • У држави Мексикали оболело је 4 особе без  смртних исхода.

У 18 лабораторијски испитаних случајева потврђено је присуство свињског вируса грипа АХ1Н1 од којих је 12 генетски идентично са вирусима из Калифорније.
 
Изоловани вируси  нису раније детектовани ни код свиња ни код људи.
 
Посебна радна група Министарства здравља Републике Србије за имплементацију Плана активности пре и у току пандемије грипа је у непрекидном контакту са Управом за ветерину Минстарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, регионалном канцеларијом СЗО за Европу и канцеларијом СЗО у Београду.
 
У садашњем тренутку препоручује се свим грађанима Србије, који се налазе на привременом боравку у Мексику и САД, да прате и спроводе упутства и мере које доносе здравствене власти у Мексику и САД. Грађанима који су боравили у наведеним државама Мексика и САД-а, по повратку у земљу,  препоручујемо да активно прате своје здравствено стање и да се у случају појаве респираторних тегоба са повишеном температуром јаве лекару и посебно нагласе да су боравили у подручју у којем је било свињског грипа.