www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 07.11.2014.



ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ЗДРАВЉА РОМА У 2014. ГОДИНИ


На основу члана 18. став 1. тачка 1. Закона о здравственој заштити („Службени гласник РС“ број 107/05, 72/09- др. Закон, 88/10, 99/10, 57/11,119/12, 43/13- др. Закон, 93/14), члана 7. Закона о буџету Републике Србије за 2014. годину („Службени гласник РС“ број 110/13 и 116/14) и Стратегије за унапређење положаја Рома („Службени гласник РС“ број 110/13 и 116/14),

Министарство здравља Републике Србије упућује

ЈАВНИ ПОЗИВ
ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРЕДЛОГА ПРОЈЕКАТА ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ ПРОГРАМА 1802-08 „УНАПРЕЂЕЊЕ ЗДРАВЉА ПОСЕБНИХ ГРУПАЦИЈА СТАНОВНИШТВА“ ПРОЈЕКАТ 01 „СПРОВОЂЕЊЕ ПЛАНА О ЗДРАВСТВЕНОЈ ЗАШТИТИ РОМА“

заинтересованим организацијама за пријаву предлога пројеката ради остваривања учешћа у средствима из буџета намењеним очувању и унапређењу здравља Рома.

1. ЦИЉЕВИ ЈАВНОГ ПОЗИВА

Циљ Јавног позива унапређење здравља Рома у Србији, а на основу циљева из Акционог плана за здравље Рома који је усвојила Влада Републике Србије у оквиру Декаде Рома.

На основу досадашњег искуства, приступиће се квалитетнијем планирању пројеката, почев од унапређења конкурсних процедура и критеријума за одабир пројеката у смислу њихове доследније примене до боље усклађености пројеката и пројектних активности са реалним потребама у локалној ромској заједници. Један од корака у том правцу је коришћење водича кроз конкурсну процедуру за заинтересоване здравствене установе и невладине организације за припрему предлога пројеката .

2. ПРИОРИТЕТИ НОВОГ КОНКУРСА

Основ за дефинисање приоритета седмог конкурса је Стратегија за унапређење положаја Рома (Сл. гласник РС 27/09), резултати анализе и сагледавање искустава из претходних пројеката, подаци и показатељи о здрављу и здравственој заштити ромске популације.

Јавни позив ће се реализовати и пројекти пријављивати кроз 2 компоненте:
Приоритетне области компоненте А су:
  • имунизација, здравље деце, антенатална заштита Ромкиња, здравље труднице и новорођенчета,  превенција и рано откривање фактора ризика за хронична незаразна обољења (ХНО), превенција, рано откривање и лечење цревних и других заразних болести, превенција болести зависности, репродуктивно и сексуално здравље, стоматолошка здравствена заштита радно активног ромског становништваод 19-65 година, заштита здравља Рома, сакупљача секундарних сировина – ризици и како се заштитити, едукација здравствених медијаторки, сензибилизација здравствених радника ради унапређења здравља Рома.

Приоритетне области компоненте Б су:
процена хигијенско епидемиолошких услова у ромским насељима, стварање безбедног окружења

Компонента А

1. Пројекти пријављени у оквиру компоненте А треба директно да допринесу остваривању циља:
а) Побољшање здравствене заштите Рома исказаном у акционом плану за здравство.
б) Побољшање остваривања права Рома на здравствену заштиту

Финансијска подршка је намењена оним пројектима здравствених установа и заводима за јавно здравље који ће бити спроведени у партнерству са Удружењима грађана и/или локалном самоуправом  и имати видљив ефекат  на здравље ромске популације.

Компонента Б

2. Пројекти пријављени у оквиру компоненте Б треба да допринесу остваривању циља: Унапређење услова животног окружења у ромској заједници.
Финансијска подршка намењена је оним пројектима завода за јавно здравље који ће се спроводити у партнерству са Удружењима грађана и локалном самоуправом који ће се  бавити испитивањем хигијенско епидемиолошких услова у ромским насељима и њиховим утицајем на здравље ромске популације. Резултат ових пројеката ће бити:
  • препоруке за предузимање конкретних мера за уклањање узрока појаве и ширења заразних и других болести од социо-медицинског значаја у ромским насељима,
  • предузимање активности локалне самоуправе по датим препорукама

3. ОПШТИ КРИТЕРИЈУМИ

Ко може да конкурише за компоненту А?

У оквиру компоненте А носиоци пројеката могу бити домови здравља и заводи/институти за јавно здравље који пројекат спроводе у партнерству са Удружењима грађана и/или локалном самоуправом. Домови здравља у којима су ангажовани здравствени медијатори могу да конкуришу за оне области које не обезбеђује здравствени медијатор ( едукација здравствених радника ради упознавања са специфичним потребама ромске популације; едукација здравствених медијаторки; стоматолошка здравствена заштита Рома од 19-65 година).

Заводи за јавно здравље могу конкурисати за област заштите здравља Рома - сакупљача секундарних сировина.

У оквиру компоненте Б пројекте могу пријавити заводи/институти и заводи за јавно здравље у сарадњи са минимум једним Удружењем грађана и/или локалном самоуправом.

Колико пројеката може да пријави једна здравствена установа?

Свака од наведених здравствених установа у сарадњи са најмање једним Удружењем грађана и/или локалном самоуправом има право да пријави један или више пројеката, за различите приоритетне области.

Поред општих, здравствена установа треба да испуњава и следеће услове:

  1. Здравствена установа мора да буде из Плана мреже здравствених установа Републике Србије
  2. Пројекат који здравствена установа пријављује мора бити усмерен ка стварним, претходно утврђеним, здравственим потребама Рома у заједници у којој се спроводи 
  3. Здравствена установа је одговорна за спровођење пројекта и спремна да преузме јавну одговорност за обављање послова и задатака у тој области 
  4. Министарству здравља подноси месечни извештај о активностима спровођења пројекта 
  5. Здравствена установа по завршетку пројекта мора доставити завршни стручни и финансијски извештај за календарску годину и предложити процену могућег финансирања након истека једногодишњег уговора о финансирању из средстава буџета 
  6. Здравствена установа мора доставити списак чланова управног и надзорног одбора као и податке о стручним особама које надзиру њен рад у области за коју пријављује пројекат

Колико пројеката може да пријави једна општина?

Једна општина може добити и пројекат института и завода за јавно здравље и дома здравља.

4. НАЧИН ФИНАНСИРАЊА

Носиоци пројекта ће бити здравствене установе, у чијим је пријавама пројекта јасно видљива сарадња између установе и Удружења грађана и/или локалне самоуправе. На њихов рачун ће ићи одобрена средства за пројекат. Исте су дужне да у складу са пројектним активностима део средстава пребаце на рачун удружења грађана у складу са Споразумом о партнерству.

5. ПРЕДВИЂЕНИ БУЏЕТ

Реализација пројекта вршиће се на основу уговора закључених између носиоца пројекта и Министарства здравља којим ће се дефинисати услови плаћања. Изабраном пројекту ће бити додељено максимално до 3.500.000 динара.

По потписивању уговора, средства ће бити уплаћена носиоцу пројекта. Након завршетка пројекта, у року од 15 дана, у склопу завршног извештаја, доставља се детаљан финансијски извештај уз који се прилаже комплетна финансијска документација (рачуни, фактуре).

6. ТРАЈАЊЕ ПРОЈЕКАТА

Пројекти се спроводе до 31. децембра 2014.године

7. КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА И НАЧИН ПРИЈАВЕ

Све заинтересоване здравствене установе пријављују пројекте попуњавањем М3 формулара доступног на веб страници Министарства здравља. Предлози пројеката се достављају искључиво препорученом поштом и то један оверен и печатиран примерак и у електронској форми на једном ЦД – у. Поред обавезних докумената, достављају се у једном примерку и остала пратећа документа: Споразум о партнерству здравствене установе и Удружења грађана и списак чланова Управног и Надзорног одбора здравствене установе. Пријаве морају бити потписане од стране одговорних лица здравствене установе, Удружења грађана и/или локалне самоуправе.

Образац М3

8. РОК ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВЕ

Рок за подношење пријава по овом позиву је 7 дана од дана објављивања на интернет страници Министарства здравља www.zdravlje.gov.rs.

Попуњени образац М-3 са комплетном документацијом доставити путем поште, као препоручену пошиљку, уз напомену „KOНКУРС ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ЗДРАВЉА РОМА” и послати на адресу:

Mинистарство здравља,
Сектор за јавно здравље и програмску здравствену заштиту,
Омладинских бригада 1,
11070 Нови Београд
2. спрат, канцеларија 163, на име одговорне особе, Драган Ђорђевић.

Контакт особе у Министарству здравља су:
Филип Лукиновић, е-mаil: filip.lukinovic@zdravlje.gov.rs и
Драган Ђорђевић, е-mаil: dragan.djordjevic@zdravlje.gov.rs

9. РОК И НАЧИН ОБЈАВЉИВАЊА ПРИХВАЋЕНИХ ПРОЈЕКАТА

Министарство здравља Републике Србије ће списак прихваћених пројеката за финансирање истаћи јавно на својој веб страници у року од седам дана по истеку рока за пријаву пројеката.

Број : 401-00-4238/2014-07
У Београду, 03. новембар 2014. године

МИНИСТАР
Асс др Златибор Лончар
Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана