www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 03.06.2014.

Стигла хуманитарна помоћ СЗО, Русије и Норвешке

Хуманитарна помоћ Светске здравствене организације (СЗО), Руске Федерације и Краљевине Норвешке за становништво угрожено у недавним поплавама у Србији допремљена је данас на Аеродром "Никола Тесла" у Београду.

Свечаној примопредаји помоћи присуствовали су министар здравља у Влади Републике Србије, др Златибор Лончар, шеф Канцеларије СЗО у Србији, др Миљана Грбић, као и амбасадори Руске Федерације и Норвешке у Србији Александар Чепурин и Нилс Рагнар Камсваг.

Министар здравља, др Златибор Лончар је изразио захвалност на овој помоћи вредној 40.621 долар, уз напомену да она, између осталог, обухвата и медицински материјал који може да одговори на потребе 10.000 људи за три месеца у ванредним ситуацијама.

Реч је, како је објаснио министар, о стандардним пакетима који имају 10.000 комплета прве помоћи који су намењени здравственим радницима и једног већег сета лекова са антибиотицима, инфузијама, шприцевима и хируршким инструментима, као и неопходну терапију за хитно збрињавање.

Министар Лончар је навео да се помоћ састоји и од система за пречишћавање воде, који могу да пречисте 96.000 литара воде за пиће, што је довољна количина за 4.800 особа дневно, 16 покретних резервоара за пречишћавање воде капацитета 1.500 литара, као и шест резервоара за пречишћавање воде капацитета 1.000 литара.

Др Миљана Грбић, шеф Канцеларије СЗО у Србији је подсетила на то да СЗО пружа подршку Србији од почетка ове природне непогоде, и указала да је данашња донација само део онога што је ова организација обезбедила.

Према њеним речима, СЗО је од првог дана реаговала и мобилисала експерте за воду, као и за питања јавног здравства у ванредним ситуацијама и животне средине и здравља.

Др Грбић је поручила да ће се подршка ове организације наставити кроз сарадњу са Министарством здравља Владе Србије у праћењу, раном регистровању, надзору и превенцији заразних болести, као и постављању плана за брзи одговор земље у насталим условима.

Њ.Е.г. Александар Васиљевич Чепурин, амбасадор Руске Федерације у Србији је пренео саосећање руског народа са катастрофом која је погодила Србију и истакао да се Русија труди да пружи подршку на билатералној основи.

Нажалост, овакве елементарне непогоде су постале учестале и веома је тешко да се земље појединачно изборе са њеним последицама, због чега је Русија са вама и трудићемо се да помажемо у складу са својим могућностима, рекао је амбасадор Чепурин. Амбасадор Русије је подсетио на то да 9. јуна у Србији наступа ансамбл Црноморске ратне морнарице из Севастопоља, а приход од тог концерта биће намењен становништву у угроженим подручјима.

Њ.Е.г. Нилс Рагнар Камсваг, амбасадор Краљевине Норвешке у Србији је поручио да ће Норвешка помоћи житељима поплављених подручја и изразио наду да ће то бити последња ургентна помоћ, као и да ће врло брзо моћи да се почне са обновом Србије.

Амбасадор Краљевине Норвешке је додао да је са представницима Владе Србије било речи о томе на који начин најбоље могу да се искористе два милиона евра које је та земља упутила Србији као помоћ за санирање последица поплава.
Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана