www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 28.05.2014.

Државни секретар обишао здравствене установе у Поморавском округу

Државни секретар Министарства здравља, проф. др Берислав Векић изјавио је данас да ће се, након стабилизације и сумирања целокупног стања на поплављеним подручјима, видети које ће здравствене установе бити на листи приоритета.

Стање здравља у поплављеним регионима, ако се изузму спорадични случајеви цревних инфекција, је стабилно, истакао је проф. Векић приликом посете здравствених установа у Јагодини, Ћуприји, Параћину и Свилајнцу.

Штете на објектима и апаратима у здравственим установама у Јагодини није било. Правовременим ангажовањем менаџмента и запослених, здравствени ресурси нису били угрожени и спашени су сви апарати у подрумским просторијама, које су биле под највећим ризиком, навео је проф. Векић.

Државни секретар је подсетио да сва измештена и угрожена лица могу да позову број 0800 222 333, који је отворен за пружање инструкција за понашање у поплавном и постпоплавном периоду. На овом броју могу се добити јасне инструкције у вези са чишћењем објеката, упутства како поступати са храном, припремом хране и личном хигијеном, као и инструкције у вези са професионалном и медицинском помоћи. На тај начин желимо да смањимо ризик од појаве респираторних и цревних инфекција, јер то нам је друга етапа контроле збрињавања свих наших становника, поручио је проф. Векић.

Измештених лица у Јагодини нема и здравствена услуга је враћена на нормалу, а у Свилајнцу се у прихватилишту, при Дому Војске Србије, још увек налази 57 лица, истакао је државни секретар.

Инсистирамо на томе да се двадесетчетворочасовно дежурство настави, јер је даље је овај део Србије на списку угрожених региона, док се и последња кућа не дезинфикује, рекао је државни секретар, проф. Векић и додао да су поплаве нанеле Дому здравља у Свилајнцу штету, где је страдала подрумска просторија са лабораторијом, вешерајем и остатком техничке службе.

У општој болници у Ћуприји смештено је 37 пацијената на Инфективном одељењу, а узрок хоспитализације ниједног од смештених пацијената није елементарна непогода изазвана поплавама. У општој болници у Параћину пријављено је пет случајева цревних инфекција. 
Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана