www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 27.01.2014.

Превентивом успели да код жена скоро искорене канцерозне болести

СЈАЈНИ РЕЗУЛТАТИ ГИНЕКОЛОГА У БОРБИ СА ОПАКОМ БОЛЕШЋУ

Ивањица: Превентивом успели да код жена скоро искорене канцерозне болести

Извор: Дневне новине Блиц
Пише: Беба Бојовић

Лекари су позвали сваку од 3.226 жена на преглед, ради превентиве рака грлића материце и дојке. Оваква упорност троје гинеколога довела је до смањења броја оболелих у Ивањици, па је прошле године забележен само један случај рака грлића материце.

Иначе, у Моравичком округу, на 100.000 становника 35 је оболело од карцинома. Осим што су жене позивали телефоном, запослени у служби гинекологије ивањичког Дома здравља женама су слали позивна писма на кућну адресу. Начелница Гинеколошке службе др Сретина Стојановић каже да превентива у лечењу постоји одувек, али је само интензивирана од 2012.

Подаци су сваке године били све поразнији тако да смо преузели радикалне мере. Одлучили смо да по бирачком списку правимо списак жена од 1960. до 1974. годишта којима смо упутили писмене позиве да дођу на преглед. У првом наврату одазвало се 1.011, али нисмо одустајали. Поново смо послали позиве па се одазвало још 188. Код тих жена у 32 случаја Папаниколау тест је показао трећу групу. Након бактериолошких налаза и лечења, само код седам жена поновила се иста група а касније биопсијом код пет. Те жене су оперисане и данас су здраве.

Због тога је јако важна превентивна контрола бар једном годишње - каже гинеколог Сретина Стојановић.

Померамо се у односу на период пре пет година када смо били први по броју карцинома материце, сада је слика нешто боља, никако задовољавајућа. У Војводини је најбоље стање, у просеку на 100.000 жена карцином је пронађен у 21 случају. Најгоре је у Јабланичком округу где на истом узорку оболи 40 жена, а у Моравичком 35. Просек у Србији је 27 оболелих. Стога је Ивањица пример добре праксе - каже др Милорад Драмићанин, начелник.

Најбројније жене са села

Жене са села показале су висок ниво свести када је реч о превентивним прегледима. ”Морам да похвалим жене које живе у селима Осоница и Луке, које су се стопостотно одазвале на наш позив. Волела бих да њихов пример следе све Ивањичанке, тако ћемо успети да се изборимо са карциномом који је добрим делом излечив у почетној фази - рекла је гинеколог Сретина Стојановић.
Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана