www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 16.01.2019.

Отворена СОС линија за спречавање самоубистава

БЕОГРАД, 16. јануара (Тањуг) - У Србији сваке године око 1.500 људи изврши самоубиство, што нашу земљу сврстава на 13. место у Европи, а како би се спасили људски животи у Клиници за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић", данас је отворена Национална СОС линија за превенцију суицида.

 

На телефонски број 011/7777-000, могу се јавити они који помишљају на самоубиство или њихова породица, а са њима ће разговарати психијатри, психолози, социјални радници.

 

Министар здравља Златибор Лончар каже да се годишње у Србији убије око 1.500 људи, али да је много већи број оних који покушају самоубиство.

 

"Били смо приморани да се одлучимо на овакав корак. Искустав у Европи су показала да овакав вид помоћи може да смањи број самоубистава за 30 одсто", рекао је Лончар.

 

Он је подсетио да у сличним кол центрима у свету раде волонтери, а да ће у кол центру Клинике "Лаза Лазаревић" радити стручни људи који су прошли посебну обуку.

 

"Ово је само почетак програма. Спремни смо да овакве центре отворимо по целој Србији", рекао је Лончар и указао да су овакве теме још увек табу тема у Србији.

 

До самоубиства често доводе стресне ситуације у животу са којима појединац није у стању да се носи, као и менталне болести и поремећај понашања.

 

Од психијатријских поремећаја са самоубиством су повезани: дересија, болести зависности, шизофренија, гранични поремећај личности.

 

Србија спада у земље са умерено - вишом стопом самоубиства у Европи, што је позиционира на 13. место.

 

Директорка Клинике "Др Лаза Лазаревић" Ивана Сташевић Карличић каже да је отварање СОС телефонске линије за превенцију суицида полот пројекат у складу са доктрином Светске здравствене организације и да такве националне линије имају установе које могу да збрињавају хитна стања у психијатрији.

 

"Знамо да је један од најхитнијих и најдраматичнијих стања покушај суицида. Имамо ресурсе и подршку државе", каже Сташевић Карличић и додаје да је план да се концепт шири на интернет и чет румове.

 

У Свету годишње око 800.000 људи изврши самобиство у то је други водећи узрок смртности у популацији становништва од 15 до 29 година.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана