www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 27.12.2018.

Нови Сад даје 10 милиона динара за лечење деце у иностранству

 Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и министар здравља Златибор Лончар потписали су данас Уговор о донацији Града Новог Сада Буџетском фонду за лечење обољења која не могу да се лече у Србији.

 

Министар здравља Златибор Лончар захвалио се Новом Саду на континуираној подршци и на томе што је препознао да Буџетски фонд заиста помаже грађанима и да ради транспарентно.

 

"Фонд је до сада послао на лечење више од 140 малишана, преко 250 узорака крви послато је у лабораторије у иностранству, да би се утврдила дијагноза, и довео је на десетине страних стручњака да помогну пацијентима у Србији", рекао је Лончар.

 

"Потребно је да се знања и искуства у лечењу ретких болести централизују, како би оболелима могло да се максимално помогне и да би се пратили резултати. Ради се о лечењу изузетно ретких болести, и ни један мањи систем нема могућност да развија тај део медицине, па је и донета стратегија да се само у неколико центара у свету лече таква обољења", истакао је Лончар.

 

Вучевић је рекао да је Град обезбедио 10 милиона динара као подршку лечењу наших најмлађих сународника у иностранству.

 

"Захваљујући грађанима и одговорној политици управљања јавним

финансијама, били смо у могућности да дупло повећамо износ у односу на претходне две године када смо донирали по пет милиона динара", рекао је градоначелник Новог Сада.

 

Вучевић је позвао друге локалне самоуправе да се прикључе и помогну онима којима је то најпотребније.

 

Најављено је да ће већ у прве две недеље јануара следеће године неколико деце из Новог Сада, путем овог Фонда, отићи у иностранство на лечење.

 

Буџетски фонд је основан како би се обезбедила додатна финансијска средства за лечење пацијената за које Републички фонд за здравствено осигурање не може да обезбеди довољан износ од уплате доприноса за обавезно здравствено осигурање.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана