www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 30.11.2018.

Лончар: Веће казне за дилере и произвођаче дроге

Комисија за борбу против дроге у школама предложиће Министарству правде да се пооштре казне за све оне који производе и дилују наркотике, а председник Комисије и министар здравља Златибор Лончар каже да нема оправдања и олакшавајућих околности за дилере и произвођаче дроге, због чега је неопходна ревизија Кривичног закона.

"Имамо захтеве да се продаја дроге малолетном детету третира као покушај убиства", рекао је Лончар после данашење седнице Комисије и додао да ће о томе бити покренута широка друштвена расправа.

Како каже, важно је да свако ко помисли да производи дрогу зна да ће завршити на дугогодишњој робији.

На данашњој седници Комисије донета је одлука да болнице које лече зависнике одвоје део капацитета за лечења наркоманије код млађих од 18 година.

Лоначар каже да ће бити урађен и Правилник којим се јасно прецизира шта свака школа мора да уради уколико постоји сумња да се појавила дрога и да је неко од ученика користи.

У школама у Србији већ су почела предавања и радионице за ђаке и родитеље, а највеће интересовање било је у Београду.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић рекао је да је неопходна подршка целог друштва како би се одупрли дрогама које су постале све доступније.

" Желимо више да укључимо Канцеларије за младе, да млади подстичу своје вршњаке и говоре колико је дрога штетна", рекао је министар.

Удовичић је навео да су се у кампању против дроге већ укључили многи спортисти, да сви желе да помогну и пошаљу јасну поруку да не желе наркотике на улицама и у школи.

Доктор Светислав Митровић, који ради у Дневној болници за болести зависности Института за ментално здравље, каже да се овој установи свакодневно јављају за помоћ млади који користе различите дроге, али и њихови родитељи.

"Све је више младих који злоупотребљавају различите дроге, комбинују више супстанци и тај проблем је из дана у дан све сложенији. Родитељи су у све већем очајању и у настојању да помогу својој деци обраћају се нама", каже Митровић.

Он није могао да каже колико данас младих користи дрогу, али је нагласио да је проблем све већи, јер су дроге све компликованије по саставу, све су опасније и угрожавају животе младих људи.
Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана