www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 29.11.2018.

Нова медицинска опрема за више здравствених установа

Министри правде и здравља, Нела Кубуровић и Златибор Лончар, уручили су данас представницима здравствених установа нова санитетска возила са пратећом медицинском опремом и дигитални рентген апарат намењен Институту за ортопедско-хируршке болести "Бањица".

 

 

Санитетска возила и рентген апарат набављена су средствима из опортунитета - односно новцем који је Министарство правде прикупило од оних који су уместо затворске казне до пет година изабрали да уплате новац.

 

Кубуровић је новинарима казала да Минситарство правде већ трећу годину заредом расписује јавни конкурс како би се распоредила средства из опортунитета, те да је ове године на 130 корисника распоређено 445 милиона динара.

 

Према њеним речима, како је приоритет Владе Србије унапређење здравственог система, тако је и Комисија Министарства правде дала приоритет здравственим установама.

 

 

"Преко 200 милиона динара ове године додељено је различитим здравственим установама широм Србије", казала је Кубуровић и навела да је за набавку санитетских возила издвојено 76 милиона динара.

 

За три године на јавном конкурсу сакупљено је више од милијарду динара, а Министарство здравља је на та три конкурса добило готово половину средстава која су додељена, казала је Кубуровић.

 

Како је навела, захваљујући раду јавних тужилаштава и ове године је било прикупљено преко 15.000 завршених предмета путем опортунитета, а у буџету би требало да буде виш од 500 милиона динара.

 

 

"Измена закона о кривичном поступку 2014. године омогућила је да данас имамо ова средства. То је била једна од антикоруптивних мера, која предвиђа да се на један рачун сливају сва средства из опортунитета, како би се отклониле све недоумице и злоупотребе које су се раније дешавале приликом додељивања тих средстава", казала је Кубуровић.

 

Позвала је све установе и цивилни сектор да размисле који су то пројекти од јавног интереса и да се почетком године пријаве Комисији у Министарству правде на нови јавни конкурс.

 

Лончар је захвалио у име Министарства здравља и директора здравствених установа које су добиле санитетска возила и додао да му је драго што има прилику да промовише и учествује у нечему што раније није био случај.

 

Како је објаснио, раније су за санитете организовани тендери, фирми која добије се уплаћивало милион евра и више, а након тога нестала би и фирма и новац, а не би било ни санитета.

 

 

"У овој години милион и по евра је уложено у опрему здравствене установе из опортунитета. Од 2016. године до данас уложено је четири милиона евра. За једну средину када добије овакав санитет значи као да су добили покретну болницу, ствар која спашава људске животе", казао је Лончар.

 

Напоменуо је да то нису само санитети, већ има и возила за превоз пацијената на дијализу, рентген апарати, ултразвучни апартати, апарати за анестезију...

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана