www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 29.11.2018.

У наредним недељама ући ћемо у проблем с лековима на КиМ

Болнице на Косову и Метохији на данасњи дан имају све што је неопходно да пруже помоћ пацијентима, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар, али је указао да се седмицама мери време када то неће бити случај.

 

"На данашњи дан пацијенти и они који гравитирају ка болницама на Косову могу да буду мирни и спокојни да када оду у болнице и амбуланте ће имати све што је неопходно да им се укаже помоћ, али то је нешто сто има ограничен рок", рекао је Лончар и додао да је због увођења такси на производе из Србије.

 

Лончар је у изјави новинарима у Београду навео да ћемо, ако се ситуација са таксама настави, ући у озбиљан проблем, јер неће бити могуће да се нашим људима доставе основне ствари.

 

Према његовим речима, држава ради свој посао, онолико колико је могуће и додаје да је основно људско право право на лецење.

 

"У 21. веку забранити некоме да достави кисеоник и лекове, хируршки материјал, то није праведно и не постоји", казао је Лончар.

 

Истакао је да још више боли то што ни Светска здравствена организација, Лекари без граница нису позвали у овој ситуацији и питали да ли је потребна помоћ око достављања лекова и медицинског материјала на КиМ.

 

"Да ли је могуће да се нису јавили и понудили да они спусте кисеоник доле? Подсећам вас, Светска здравстевна организација има тимове за ванредне ситуације, који се појаве свуда у свету, а шта ово значи за грађане и децу Косова", истакао је Лончар и подсетио да су морбиле кренуле из јужне покрајине.

 

Поновио је да данас и за наредне дане има лекова, али да за наредне дане неће бити, те да се ради о три, четири седмице, јер се све време троши материјал.

 

"Тај материјал је плаћен, држава Србија је платила, али добављачио немају могућност да то што је плаћено доставе онима за које је плаћено", истакао је Лончар.

 

Казао је и да су Министарству везане руке, јер су им подигнуте баријере и камиони из централне Србије не могу да прођу и одговорио да Приштина за српске болнице не обезбеђује медицински материјал.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана