www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 23.11.2018.

Захваљујући е-рецепту мање пацијената у чекаоницама

 За годину дана од увођења е-рецепта, за 20 до 60 одсто је смањен број пацијената који долазе код лекара само због рецепата, изјавио је министар здравља Златибор Лончар.

 

Он је данас посетио дом здравља Палилула, где се уверио како функционише та електронска услуга и истакао да је у систему 63,3 милиона преписаних е-рецепата, од којих је око 4,7 милиона обновљивох терапија на два до шест месеци, за хроничне пацијенте.

 

Хронични болесници више не морају више 12 пута годишње да одлазе код лекара, већ само два пута, јер им е-рецепт омогућава да током шест месеци подижу прописану терапију у било којој апотеци.

 

Лекари сада могу да имају увид у систем и провере да ли пацијент који има хроничну болест редовно узима прописану терапију, а имају и више времена да се посвете другим пацијентима.

 

Лончар је истакао да је намера Министарства да до краја године избаци све папирне рецепте, који би се преписивали у ситуацијама када лекар иде у кућну посету, где нема могухности да уђе у систем.

 

Он је такође навео да је у систему 158 домва здравља, уз три установе за здравствену заштиту студената, 15 завода за здравствену заштиту радника Железнице Србије, као и 36 установа социјалне заштите.

 

"У зависности од установе између 20 и 60 процената је смањен број пацијента који долазе код лекара само због рецепта", подвукао је Лончар.

 

У систем су укључене 3.584 апотеке, док 10.100 лекара има право да препише е-рецепт.

 

Лончар је навео да је циљ да у систем уђу и ХИВ оболели, како не би морали често да долазе по преписивање терапије, већ, ако се терапија не мења, само једном или два пута годишње.

 

"Показали смо да, када смо упорни, можемо ово да урадимо. Желимо да имамо преглед у сваком моменту - шта се дешва у здравственом систему Србије, шта имамо на стању у домовима здравља, клиничким центрима, болницама, од лекова, материјала... колико шта кошта и да свима буде јасно где се потроши сваки динар у здравству. То нам је циљ, а са овим смо показали да може да се види у реалном времену колико шта кошта у здравственом систему", поручио је министар.

 

Да је пацијентима лакше, каже пензионерка Весна Петровић, која истиче да јој много значи што сада код лекара долази само два пута годишње по терапију, коју може да подигне у било којој апотеци у земљи, јер лети често није у Београду.

 

"До пре пар месеци сам имала и проблема са куком, тешко сам се кретала и ово ми је олакшало да не морам да долазим код лекара сваких месец дана, већ само два пута", каже 71-огодишња пензионера.

 

Е-рецепт заживео је пре годину дана, а Дом здравља Палилула био је један од првих који је увео ту услугу.

 

Директор Александар Стојановић појаснио да је да је значајно смањена папирологија, а е-рецепт значи и да пацијенти, с озбиром да пацијенти не долазе више једном месечно код лекара, уштеде и на партиципацији.

 

Директор владине Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић навео је да средство за стварање ефикасне, економичне и транспарентне јавне управе, управо - електронска јавна управа.

 

То, каже, показују и информациони систем "Бебо, добродошла на свет" и еЗуп, али је можда и навећи али је мозда и највећи и највидљивији управо електронски систем који пружа услугу е-рецепт.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана