www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 19.11.2018.

Повећање средстава за лечење деце за 80 одсто

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да ће средства буџетског фонда за лечење деце у иностранству бити повећана за 80 одсто, односно за више од 216 милиона динара.

 

Лончар је синоћ за Пинк рекао да је од оснивања фонда 138 малишана отишло на лечење у иностранство, те да је послато 246 узорака крви како би се извршиле анализе које се у нашој земљи не раде.

 

"Не идемо ка томе да шаљемо што више узорака већ да направимо услове да се то уради овде. Постоје и деца која су лечена у Србији, а платили смо долазак страних стручњака за њихово лечење, то су стотине деце којима се помогло и милиони евра су уложени у то", подвукао је Лончар и додао да осуђује сваку злоупотребу помагања деци у сврху промоције.

 

"Не идемо около и не сликамо се са њима, зашто би ико ко жели да помогне то радио? Држава је покренула и цалл центар који сваки дан ради и где сваки родитељ може да позове и добије све информације о лечењу свог детета у иностранству", рекао је он.

 

Лончар је навео да ће се улагања у здравство наставити, али да не може све ођедном и да треба бити упућен шта све може да се уради у Србији без одласка у друге земље.

 

"Не можемо да дођемо у ситуацију да дође неко и да хоће слепо црево да оперише у иностранству, струка је та која о томе одлучује", рекао је он.

 

Министар је истакао да ће за две до три недеље бити отворен нови хируршки блок у Врању, те да су у плану улагања у болницу у Аранђеловцу, као и у породилиште у Лазаревцу.

 

"То је огроман систем и не може све ођедном, данас је у Кули отворен нови Дом здравља, али морају део посла да раде и директори и менаџери у тим институцијама, да виде шта се дешава у њиховој установи и шта може да се уради", закључио је Лончар.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана