www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 05.11.2018.

Интензивнија сарадња клинике у Тиршовој са руским ортопедом

Сарадња Универзитетске дечије клинике у Тиршовој са чувеним ортопедом Дмитријем Попковим из Русије биће интензивирана у наредном периоду, а убудуће ће и српски доктори имати прилику да се усавршавају у Русији на Илизаров институту у Кургану.

 

Доктор Попоков је данас са министром здравља Златиборем Лончаром обишао недавно оперисану девојчицу, којој је, према министровим речима, Попков за сада успео да за шест до седам центиметара продужи и исправи кост.

 

"Са доктором Попковим имамо договор да што чешће долази овде у Србију и да деца не чекају дуго. Нова ствар је што ће се заједнички радити на научном раду и представљању у неким трећим земљама. Продубљује се сарадња и идемо ка томе да је Попков што чешће овде и да што више помаже нашој деци", казао је Лончар новинарима.

 

Министар се захвалио Попкову на неизмерном труду, раду и вештини и ономе што ради за нашу децу, која већином имају урођене малформације и проблеме са развојем костију.

 

"То су ствари које се не дешавају често, али се десе и човек који има

највише искуства и знања је доктор Попков. Захваљујем му што се те интервенције раде овде у Србији, што наша деца остају код куће, у болницама у Србији, уз своју родбину, а добију адекватну негу коју би добили у најбољим болницама у свету", навео је Лонцар.

 

Оперисање у Србији, како је рекао, важно и из зато што наши врхунски лекари могу да уче и савладају методе уз доктора Попкова.

 

Како је навео Лончар, до сада је за 13 пацијената, који су ишла на

операцију у иностранство, држава платила 20 милиона динара, а од како се оперишу у Србији, за 16 пацијената плаћено је четири милиона динара.

 

Попков се захвалио министру Лончару и директору Универзитетске дечије клинике у Тиршовој Синиши Дучићу за поверење које су му указали и зато што су поверили здравље српске деце руској медицини.

 

Према његовим речима, центар Илизаров где он ради има велико искуство у раду са клиникама из иностранства, али се само са Србијом у сарадњи дошло до тога да може велики број пацијената да се оперише у Србији, а мањи део пацијената, они који захтевају свакодневни надзор, у Кургану у Русији.

 

"То је био сложени администартивни рад са којим се Србија изборила", каже Попков, који је члан комитета Европске асоцијације дечијих ортопеда и додаје да ће у наредном периоду радити и сарађивати са том организацијом по питању научног рада.

 

"То значи да ће се сарадња надаље обављати не само по питању хирургије, већ и по питању едукације и научних радова", рекао је Попков и додао да је Дучић је навео да је ово почетак четврте године сарадње са руским центром Илизаров, те да је сада идеја да наше младе докторе шаљу у Илизаров на обуку.

 

"Са доктором Попковим имамо и телефонску комуникацију и сарадња је од великог значаја са српску ортопедију и за лечење болесне деце са аномалијама на горњем и доњем екстремитету", казао је Дучић.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана