www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 30.10.2018.

Лончар: Лекари не одлазе из Краљева

Министар здравља Србије Златибор Лончар обишао је данас Општу болницу “Студеница” у Краљеву, у коју је у протекле три године Министарство здравља уложило 101.000.0000 динара, од чега 46.500.000 динара у протеклих девет месеци.

 


 

Лончар је, поводом отварања новог одељења онкологије и реновирања одељења за очну хирургију и ортопедију, у шта је уложено нешто мање од 50.000.0000 динара, рекао да пацијенти краљевачке Опште болнице коначно имају одељења која су опремљена са свим оним што је неопходно за дијагностику и за операције.

 

Он је најавио и нови кадровски план и отварање осам нових радних места, односно запошљавање четири лекара и четири сестре, јер Министарство здравља, како каже, мора да води рачуна о томе да ће поједини здравствени радници ускоро отићи у пензију, због чега је потребно да се већ сада то предупреди и приме људи и да добију специјализацију.

 

Директор болнице Зоран Мрвић рекао да лекари те болнице не одлазе, а да су они који су раније отишли почели да се враћају.

 

"Одлази седам до девет сестара на годишсњем нивоу, али то је мало у односу на 650 сестара. И ту имамо позитивне трендове. Већ сам добио писане захтеве да примим две медицинске сестре, једну из Немачке, а другу из Норвешке", додао је Мрвић.

 

Министар Лончар је изразио задовљство што из краљевачке болнице није отишао ниједан лекар и што су се вратили и они што су раније отишли, чему су, како каже, допринели услови рада.

 

"Морате да цените то што имате јер то нема свуда. И то није лако постићи. На нама је да све младе лекаре и сестре примимо, да их пошаљемо на усавршавање, да дођу овде и да се врате, и да то буде нешсто што ћемо оставити за наша поколења", рекао је Лончар.

 

Говорећи о одељењу за офталмологију, он је рекао да је већ повећан број операција, што значи да се смањују листе чекања..

 

"То значи да су кадровски добро опремљени, да сада имају услове, и да имају апарате који су неопходни за дијагностику и лечење, што је добро не само за Краљево већ и за целу Србију", рекао је Лончар.

 

Министар је обишао и нови скенер, донацију Миломира Главчића, који је, како каже, први такав скенер у Србији, са много мање зрачења за пацијенте. "Ово је добар пример како могу да сарађују донатори, држава и запослени", рекао је министар, додајући да ће ускоро почети да раде и рендген апарат и мамограф.

 

Рекао је да краљевачка болница не заостаје за Клиничким центром у

Београду, и за запослени имају разлога да буду поносни.

 

Директор Мрвић изразио је захвалност за средства која је обезбедило Министарство здравља, као и породици донатора скенера.

 

"Партнерски однос болнице и Министарства је нешто што је јако потребно Србији, али не може се очекивати да се сви трошкови опоравка здравства сведу на Министарство. То је немогуће очекивати и у развијенијим државама", додао је Мрвић.

 

Навео је и да је у болници прошле године примљено 306.0653 пацијената, и да је оперисано 10.000, и изразио задовољство због најављеног пријема нових запослених, чиме ће укупан број запослених порасти на 1.173.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана