www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 13.09.2018.

Замена скенера и магнетних резонанци у болницама

У болницама у Србији биће обновљене магнетне резонанце, скенери и ултразвучни апарати и набављени нови, најавио је данас министар здравља Златибор Лончар.

 

Он је прецизирао да је у пројекат занављања опреме укључена и Светска банка која је обезбедила средства, а да се тренутно са њиховим експертима раде анализе којим болницама да се набаве магнетне резонанце, где да се замене постојеће, како би се смањиле листе чекања на ту дијагностичку процедуру.

 

До краја године биће дефинисано која опрема за коју болницу ће бити набављена.

 

"Мора да се уради процена која болница и шта треба да добије од опреме. Није само да купите магнетну резонанцу, већ треба опремити простор, обезбедити кадар", рекао је Лончар и подсетио да у Србији тренутно има 19 магнетних резонанци и да од тога 15 ради.

 

Он је рекао да држава чини све како би смањио одлазак здравствених радника у иностранство.

 

Држава ће, како је рекао, настојати да обезбеди лекарима да у здравственој установи у којима раде могу поподне да раде са пацијентима који желе да их баш одређени лекар прегледа и лечи.

 

Такође, настојаће да се са одређеним земљама потпишу уговори и лекари одлазе на одређено време у иностранство - три до шест месеци, да тамо раде и зараде, а да се онда враћају у своју земљу.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана