www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 05.09.2018.

Почела кампања „Школа ДА, дрога НЕ“, ускоро предавања за ученике основних и средњих школа и родитеље

Кампањом „Школа ДА, дрога НЕ“ и организацијом стручних семинара за едукацију тимова за борбу против наркоманије у школама, Комисија за борбу против наркоманије у школама наставила је са спровођењем активности које за циљ имају повећање свести грађана о штетности употребе наркотика, односно директан утицај на децу школског узраста, као и на њихове родитеље.

 

Пред почетак нове школске године, Комисија је у Београду, Крагујевцу, Новом Саду и Нишу у периоду од 27. до 31. августа организовала стручне семинаре, у оквиру којих је кроз обуку прошло више од 300 представника свих института и завода за јавно здравље у нашој земљи,  који ће у овој школској години обићи свих 1700 школа у Србији, и са ученицима, родитељима и наставницима радити, кроз едукативна предавања, на тему превенције наркоманије у школама. Предавања ће почети у другој половини септембра, а обухватиће, у погледу употребе дрога најризичнију популацију ученика у основним школама, односно ученике 7. и 8. разреда, као и  1. и 2. разреда средњих школа.

 

 

На стручним семинарима су представљена сазнања и подаци од важности за релевантне теме за борбу против наркоманије, и то из области здравства, превенције штетних последица по здравље младих због употребе психоактивних супстанци, препознавање поремећаја у понашању младих због злоупотребе дрога и сл. Било је речи и о значају и улози  школе и породице, посебно је апострофирано креативно коришћење слободног времена, улога полиције, као и одредбе кривичног законодавства у вези са производњом и продајом дроге  и последицама које млађи од 18 година могу да имају у случају да су злоупотребљени у процесу продаје дроге од стране дилера дроге. Сваки институт је формирао по два тима у чијем саставу се налазе представници здравства, просвете, рада и социјалне политике, Канцеларија за младе, полиције и тужилаштва.

 

Учесници семинара, представници тимова који ће у наредном периоду једном недељно обилазити школе у Србији и одржати предавања ученицима и наставницима, показали су изузетну мотивацију и истакли значај свеобухватног, тимског приступа у превенцији наркоманије. Предложено је да се и савети родитеља у школама укључе у организацију трибина за родитеље, које би могле да се одрже једном месечно на нивоу више општина истовремено.

 

Комисија за борбу против наркоманије у школама пратиће ефекте предавања кроз евалуације и извештаје о броју ученика и родитеља који су прошли кроз едукације.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана