www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 27.08.2018.

Семинари за едукацију тимова за борбу против наркоманије у школама

Око 12 одсто ученика у контакту са дрогама

 

Око 12,5 одсто ученика у Србији било је у контакту са дрогама прошле године показало је истраживање Министарства просвете и Светске здравствене организације (СЗО), саопштено је данас на семинару за едукацију тимова за борбу против наркоманије у школама одржаном у Институту за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут.

 

 

Реч је о првом од четири едукативна семинара који Комисија за борбу против наркоманије организује у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу за више од 300 стручњака из различитих области који ће учествовати у акцијама превенције против наркоманије, а које ће од 1.септембра спроводити у

школама у Србији.

 

Семинар је отворио министар здравља и председник Комисије за борбу против наркоманије, формиране прошлог месеца, Златибор Лончар који је истакао да је неопходно спровести свеобухватне мере како би се постигли одређени резултати у броби против наркоманије у школама.

 

 

Наш циљ је да дете има свест да треба да одбије дрогу када му се

понуди и да чврсто стоји иза тога јер да зна шта све то са собом носи. Када дођемо до тог нивоа, тек тада ћемо успети, нагласио је Лончар.

 

Како је рекао, ефекти такве акције не могу да се очекују за месец или годину, те да је континуирано радити са ученицима од првог или другог разреда основне школе како би се постигао одређени резултат.

 

Министар је указао да деци и родитељима треба предочити шта је дрога и које су последице њеног конзумирања, као и да је дужност друштва да деци понуди алтернативе које ће их одвратити од дрога и да им укаже на успешне јавне личности као узоре.

 

Важно је и да успоставимо поверење са децом да без страха могу да нам укажу на оне који им нуде дрогу, а на држави је онда да то регулише тако да дете нема никакве последице зато што је то рекло, навео је министар.

 

Он је додао да се залаже да се уведу најстроже казне за дилере дроге који се, како је напоменуо, најчешће осуђују на неколико месеци или најдуже годину дана.

 

Истакао је и да Министарство здравља има добру сарадњу и са другим секторима уз напомену да је у овој години регистровано 20 нових психоактивних супстанци.

 

Помоћница министра просвете, науке и технолошког развоја Гордана Косановић казала је да једнократне активности нису довољне за превенцију наркоманије у школама и да тај проблем ниједна институција не може сама да реши.

 

Она је указала да ће полазници едукативних семинара имати задатак да мотивишу родитеље и наставнике да озбиљно приступе овом проблему.

 

Косановић је најавила да Министарство просвете припрема и упутство школама како да у оквиру редовног наставног програма организују активности на превенцији наркоманије за све узрасте.

 

Школе су још увек најбезбеднија места за ученике, а оно што се дешава ван школе је значајније. Затом као родитељи и наставници треба да научимо децу како да одоле искушењима и изазовима као што је дрога, нагласила је Косановић.

 

В.д.директора Батута Верица Јовановић рекла је да је прошле године 12,5 одсто ученика дошло у контакт са психоактивним супстанцама које изазивају болести зависности у истраживању које је спровела СЗО у сарадњи са Министарством просвете.

 

При анализи података утврђено је да је у последњој недељи

истраживања 9,5 ученика дошло у непосредни контакт са неком од супстанци које могу да изазову болест зависности, а ту спада и дуван, навела је Јовановић.

 

Она је истакла да је мултидисциплинарни приступ један од начина борбе против наркоманије и промовисања здравих стилова живота.

 

Осим семинара у Београду, Комисија за борбу против наркоманије организоваће до 31.августа семинаре у Крагујевцу, Новом Саду и Нишу за едукацију тимова који ће током школске године обићи свих 1700 школа у Србији.

 

Предавачи су стручњаци из ове области из министарстава здравља, просвете, рада и социјалне политике, омладине и спорта, као и из полиције, судства и тужилаштва.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана