www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 27.08.2018.

Лончар: Биће 48 тимова за борбу против наркоманије

Министар здравља и председник Владине комисије за борбу против наркоманије Златибор Лончар рекао је јутрос да ће 48 тимова радити у 1.700 школа, у којима ће држати предавања о штетности дроге деци и родитељима.

 

Током ове недеље у институтима за јавно здравље у Београду, Нишу, Крагујевцу и Новом Саду биће одржана специјална обука за чланове тимова који ће у новој школској години обићи све школе у Србији и држати предавања о штетности дроге деци и родитељима, рекао је Лончар гостујцухи на РТС.

 

Министар здравља истакао је да сви морају да се укључе ако желимо резултат.

 

Обуку ће проћи више од 300 стручњака из области психологије, психијатрије, тужиоци, судије, људи из полиције и просвете, навео је Лончар.

 

Како је нагласио, 48 тимова ће радити у 1.700 школа у првом моменту и њихов задатак биће да приђу деци, родитељима и наставницима и да им објасне какви ризици постоје, шта доводи до тога да дете почне да користи дрогу, које су промене у понашању...

 

Лончар поручује да то није једноставно и да не постоји чаробни штапић, већ мора пажљјиво да се приђе проблему.

 

Он истиче да ће се инсистирати на томе да деца, када им неко понуди дрогу, кажу "не".

 

Министар каже да је владина комисија гломазна и да ће бити подељена на ресоре који ће радити свој део посла и најавио је спотове у којима ће бити јавне личности како би се људи навели да размишљају о том проблему.

 

Лончар је нагласио да је потребно деци понудити алтернативу, да им се покаже да није "ин" да се дрогирају да би ушли у неко друштво, а у том циљу ће бити организоване спортске, културно-уметничке и друге активности.

 

У Србији је ове године откривено 20 нових супстанци које су стављене на листу и чије се појављивање спречава, рекао је Лончар.

 

"Ми нећемо одустати, имамо сагласност да казне буду максималне", поручује министар, наводећи да неко продаје килограме дроге и убија децу док траје борба за наталитет.

 

Како је рекао, биће урађена анализа тренутних казни и додао да неће бити разумевања за оне који продају дрогу.

 

"Препоручујемо онима који мисле на тај начин да зараде, да трују српску децу - идите даље, овде нећете", рекао је Лончар за РТС.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана