www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 20.08.2018.

КЦС ће након обнове бити једна од највећих клиника у Европи

Ускоро почиње изградња нове зграде и реконструкчија постојеће Клиничког центра Србије у који ће бити уложено око 110 милиона евра.

 

Планирано је да радови буду завршени у наредне три године, а набавком нове најсавременије опреме Србија ће добити једну од највећих и најмодернијих клиника у Европи.

 

Министар здравља Златибор Лончар каже да ће почетак реализације пројекта обезбедити грађанима нову димензију здравства у земљи.

 

"Дошао је и тај дан. Са овим пројектом грађани Србије добијају нову димензију лечена и ново здравство", поручио је Лончар пред почетак радова на обнови у присуству председника Србије Алексанадра Вучића.

 

Лончар је захвалио председнику Србије на великој подршци и рекао да очекује да ће тако бити и у будуће када је реч о здравству.

 

"Сви ћемо заједно пратити радове на КЦС, а анализе докле се стигло са радовима пратићемо на свака три месеца", нагласио је Лончар.

 

Директор КЦС Милика Ашанин рекао је да је тај центар спреман за предстојећу реконструкцију и да радови неће утицати на рад те здравствене установе.

 

Ашанин каже да су веома дуго чекали на овај дан и да су у претходном периоду изгубили сваку наду да ће почети обнова.

 

Нагласио је да је КЦС веома важна с обзиром на то да се ту реализује 40 одсто здравствених услуга у земљи и да је сваки трећи пацијент из унутрашњости земље.

 

Ашанин је подсетио да је прва одлука о изградњи КЦС донета 1973. године, да су радови почели 1976. године, а да је зграда Поликлинике отворена 1987. године

 

Ашанин је рекао да ће се пројекат одвијати у две фазе, да ће прва фаза трајати 36 месеци и да ће већ у тој фази бити добијена значајна

здравствемна инфраструктура док ће у другој фази бити направљена озбиљна инфраструктура у оквиру које ће бити добијено 1200 кревета, од тога 200 за интензивну негу, 72 у дневној болници.

 

Директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић рекао је да је почетак пројекта велики дан за Србију и да после 12 година чекања почиње обнова.

 

Он је подсетио да је крајем прошле године отворен КЦ Ниш који је "ремек дело у здравству" и да ће такав бити и КЦ Србије.

 

Подсећа да је обустављена изградња Поликлинике пре 20 година и да ће грађани добити сада завршених 30.000 квадрата и да ће држава у оквиру прве фазе уложити 70 милиона евра.

 

Подшетио је да Влада Србије већ реализује пројекат реконструкције јавних објеката и да је до сада већ обухваћено 100 градова и општина и да неће бити прекинут све док последња сеоска школа и амбуланта не буду обновљени.

 

Директорка регионалног представништва Европске инвестиционе банке за западни балкан Дубравка Негре је рекла да су се они 2006. године обавезали да ће финасирати изградњу четири клиничка центра у Србији и да сада после успешне јавне набавке поцињу радови у Београду.

 

"Када буду завршени радови, КЦС бити један од највећих болница у Европи. То показује да се у Србији реализују и завршавају капиталне инвестиције и пројекти", закључила је она.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана