www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 26.07.2018.

Оштрије казне за дилере и школски полицијаци у свакој школи

БЕОГРАД, 25. јула (Тањуг) - У циљу борбе против наркоманије у школама ће бити предложено повећане постојећих казни за нарко дилере, у свакој школи ће до 1. септембра бити по један школски полицајац, а за децу ће бити организоване и бесплатне спортске и друге активности како би се усмерили на здрав живот.

 


 

Након седнице Комисије за борбу против наркоманије у школама, министар здравља који се налази на челу те Комисије, Златибор Лончар рекао је да ће се све мере спроводити у сарадњи са другим министарствима и институцијама, као и да не можемо очекивати резулате за неколико месеци.

 

Он је навео да су предложене мере које ће се спроводити у четири правца, будући да се ради о комплексном проблему у коме нема места за грешке, а трка са временом је стално присутна.

 

Први правац борбе односи се на програме за ученике, којима треба дати све информације о последицама коришћења психоактивних супстанци, њиховом изгледу, продаји и друго.

 

У оквиру тога радиће се и на изменама система вредности и стицање вештина, како би деца имала алтернативу и не би пробала дрогу из досаде или радозналости.

 

"Покушаћемо да обезбедимо све услове да се деца баве спортом и другим активностима, ту ће помоћи и министарство спорта и министар Удовичић лично, ангажоваћемо и спортисте и друге личности да својим лициним примером утичу на децу", навео је Лончар.

 

Други правац су програми за родитеље и наставнике, каже он, како би родитељи препознали промене у понашању деце, психолошке и физичке промене код оних који користе дрогу, као и едукације за наставнике како би били обучени да препознају и упуте ученике који су корисници дроге у праве институције.

 

Трећи правац деловања су програми за здраствене раднике, посебно школске лекаре, како би били упознати са новинама и знали адекватно да реагују, док се четврти правац односи на медијску кампању, емисије едукативног карактера у каснијим терминима где би се без цензуре приказивале приче о животима зависника, ризицима и опасностима конзумације дроге.

 

Део активности које ће бити спроведене су и трибине за децу и родитеље које ће заједнички организовати министарство здравља и просвете, а одређено је да прва трибина буде одржана до прве недеље септембра.

 

Као начин мерења успешности наведених мера Лончар каже да ће бити спроведени тестови за децу и родитеље како би се видело колико знају о дрогама и њиховој штетности, као и да ће Институт за јавно здравље Србије Батут на свака три месеца подностити извештаје о броју ученика, родитеља, школа који су прошли едукацију и који ће обавештавати јавност о свему постигнутом.

 

"У првој недељи септембра спровешћемо упитник и на сваких шест месеци ћемо мерити да ли смо се померили. Батут ће имати извештај свака три месеца, то ће све бити јавно, али решења не очекујте преко ноћи", рекао је Лончар.

 

Сва министарства чији су министри чланови Комисије за борбу против наркоманије у

 

школама имају обавезу да министарству здравља доставе предлог тема и имена предавача за едукацију тимова до 30. јула.

 

"Ови предавачи биће задужени за едукацију 24 тима и обухватиће предаваче из министарства здравља, Националног центра за контролу тровања -ВМА, министарства просвете, МУП, минстарства правде, министарства рада, министарства омладине и спорта и министарства за демографију", навео је Лончар.

 

Како каже, Институт за јавно здравље Србије ће у свих 24 института / завода за јавно здравље формирати по један тим (лекар, психолог, наставник, социјлани радник, полицајац, судија/тужилац, канцеларија за младе) и доставити списак тимова Министарству здравља до 7. августа.

 

Када је у питању едукацију предлог је да се у четири дана одрже едукације по регионима: Београд, Крагујевац, Нови Сад и Ниш, а едукација ће се спроводити у последњој недељи августа.

 

Упитан за школске полицајце он је навео да ће њихов број бити повећан, те да је и министар унутрашњих послова Стефановић потврдио да неће бити школе без школског полицајца до септембра.

 

Поднет је захтев и за повећање казна за нарко дилере, додаје он, и каже да у томе постоји сагласност министарке правде Кубуровић.

 

"Тражићемо максимално повећање казне колико законодавство може", рекао је Лончар и додао да ће и у Одељењима за борбу против наркоманије бити запослено више људи.

 

Он је навео да ће бити спроведене контроле на спортским догађајима, али да не постоји законско право уласка на сплавове и друга места која су позната по конзумацији дроге.

 

"Постоје друге могућности, да истражујемо трагове дроге на местима конзумације.

 

Спреј који може да се прска на клупе у дворишту школа и друге мере", рекао је он.

 

Како каже све поменуте мере су мере превенције, будући да је откривено да се деца окрећу конзумацији дроге из радозналости, досаде, због проблема у породици или због жеље да буду прихваћени у друштво.

 

"Србија се налази на путу дроге и не постој земља која је то успела да спречи, али наставићемо борбу кроз ово повећање казни за нарко дилере, а мислим и да никада није било оволико заплена дроге", рекао је Лончар и додао да се та борба води непрекидно.

 

Како каже, циљ је да када деца добију прилику да купе дрогу, то не желе да ураде, јер онај ко жели увек ће наћи начин да дрогу купи.

 

"Да у Србији нема ни грам дроге, онај ко хоће ићи ће у иностранство и слично, зато мора да се спроводи више мера које би дале резултат", закључио је министар Лончар.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана