www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 23.07.2018.

Уместо у иностранству, третмани "икс" ножем у Србији

Нови Центар за „икс“ нож КЦС, чија је изградња у току, почеће са радом 1. октобра, најавио је данас министар здравља Златибор Лончар.

 

То је апарат који ће третирати све туморе у организму, осим на глави, који су мањи од пет центиметара и налазе се на месту у телу где не могу да се оперишу.

 

 

Нова зграда простираће се на 700 квадрата, у којој ће бити нож, као и сва пратећа опрема.

 

„До сада су пацијенти морали у иностранство, а третман на том апарату коштао је минимум 20.000 евра. Сада ће моћи то да ураде овде, са здравственом књижицом, бесплатно“, рекао је Лончар и подсетио да се поред тог центра налази и Центар за гама нож.

 

Министар је захвалио председнику Александру Вучићу на посети КЦС и подршци унапређењу српског здравства, као и на томе што, како је рекао, не живи у виртуелном свету и што се људима у здравству не обраћа преко друштвених мрежа, већ долази у посету, упознаје се са проблемима и ради све што може да помогне.

 

Лончар је додао да је обезбеђено и 1,6 милиона евра за обнову Ургентног центра, наводећи да је цреп на згради старији од 60 година, док је сама зграда из 1903. године.

 

Појаснио је да се у овој првој фази реконструкције, обнавља фадада,

мењају прозори и подови, тавански простор се адаптира у лекарске собе, док ће лекарске постати собе за пацијенте.

 

Директор КЦС Милика Ашанин истакао је да су Клинички центар Србије и Ургентни центар једине установе које никада током најопсежнијих радова, попут оних који се сада изводе, нису затворили своја врата за пацијенте.

 

Навео је да је осим радова на изградњи Центра за “икс” нож и обнови фасаде Ургентног центра, завршена интензивна нега „шок Б” УЦ, као и одељење Хирургије 2, при крају су радови на Нефрологији који ће бити делови Центра за трансплантацију органа у КЦС.

 

Поред тога, очекује се почетак радова на обнови Гинеколошко-акушерске клинике КЦС, као и на Неурохируршкој клиници, уз потписивање уговора за реконструкцију Клиничког центра.

 

Председник Вучић је захвалио министру Златибору Лончару, државном секретару др Владимиру Ðукићу, као и директору Клиничког центра Милики Ашанину на напорима које улажу у унапређење српског здравства.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана