www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 18.07.2018.

Лончар о Предлогу закона о пресађивању органа

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да Предлог закона о пресађивању људских органа пружа могућност сваком пунолетном грађанину Србије да забрани, у писаном или усменом облику, даривање својих органа као и могућност породици да то учини уколико се умрли члан о томе није изјаснио.

 

Једна од новина тог предложеног закона, према Лончаревим речима, јесте поједностављење поступка давања пристанка за пресађивање органа, уз избегавање непотребних финансијских трошкова вођења регистра, односно уводи се забрана о даривању људских органа даваоца.

 

Лончар је у парламенту образлажући закон рекао да је основни разлог његовог доношења повећање донација органа, као и повећање броја успешно обављених пресађивања органа, уз смањење листе чекања.

 

Он је навео да је било потребно да се та област системски потпуно уреди, односно да се утврде услови о постизању стандарда квалитета и безбедности људских органа за пресађивање и услова рада и начина организације здравственог система, како би се постигла висока заштита људског здравља.

 

Каже и да закон доноси прецизно дефинисање здравствених институција и установа за обављање послова пресађивања, односно узимања органа и болница за даривање органа.

 

Лончар је рекао и да ће се донети национални програм пресађивања органа јединствен на територији Србије, са јасним процедурама И поступцима, уз јединствен информациони систем, а да надзор над спровођењем закона остати у надлежности Управе за биомедицину.

 

Када је реч о Предлогу закона о људским ћелијама и ткиву, Лончар је рекао да доноси поједностављене процедуре издавања дозволе здравственим установама за обављање послова из области људских ћелија и ткива, као и јединствени инфортмациони систем.

 

Према његовим речима, једна од новина је и поједностављивање поступка давања пристанка за примену љдуских ткива.

 

Он је додао да се Предлогом закона о људским ћелијама и ткивима дефинише које здравствене установе могу поднети захтев за обављање послова у тој области, као и који су услови које банке људских ткива треба да испуњавају.

 

Говорећи о Предлогу закона о психоаткивним супстанцама, Лончар је рекао да се њиме предвиђа Центар за мониторинг дрога и зависности од дрога с циљем праћења стања и предлагањем мера.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана