www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 11.07.2018.

Први састанак Комисије за борбу против наркоманија у школама

Комисија за борбу против наркоманије у школама, која ће радити на подизању свести о штетности наркотика, одржала је данас први састанак, а председник Комисије и министар здравља Златибор Лончар најавио је да ће бити направљен програм са којим ће се "ући у све школе у Србији", како би се деци представила штетност наркотика.
Чланови Комисије су министар полиције и потпредседник Владе Србије Небојша Стефановић, министарка правде Нела Кубуровић, министар просвете Младен Шарчевић, министар за рад Зоран Ðорђевић, министарка задужена за демографију Славица Ðукић Дејановић, као и психолози, психијатри, тужиоци, полицајци, сви који имају искуства у борби против наркоманије.

Лончар је указао да је један од главних мотива зашто млади узимају наркотике радозналост, недостатак активности, притисак друштва.

"Психоактивне супстанце све су опасније, а на нама је да покажемо да то није ствар која је ин и улазница у друштво", рекао је Лончар.

Он је додао да ће Комисија имати састанак једном недељно, да ће бити направљен кратак филм са којим ће ући у све школе и где ће се видети кроз шта пролазе они који конзумирају дрогу, како се крене од радозналости и на крају изгуби живот.

Министар је истакао да је у последњих шест месеци на листу забрањених супстанци, стављено 20 нових и подсетио да се синтетичке дроге праве у импровизованим лабораторијама, разним подрумима где се "никада не направе две исте таблете".

"Млади за пар хиљада динара могу да изгубе живот", нагласио је Лончар и додао да ће осим ученика у школама, акције бити усмерена и на едукацији родитеља, како да препознају промене на деци.

Министар полиције Небојша Стефановић рекао је да је прошле године заплењено 4,1 тона дроге и да ће се снажно наставити са превенцијом.

Подсетио је да је од прошле године уведено да у школама полицијски службеници држе предавања деци четвртог и шестог разреда, који им указују где су опасности и како се заштитити.

Од ове године, како је указао, предавања су намењена и за децу најмлађег узраста за први разред.

"Хоћемо да едукујемо и родитеље. Стално се мењају супстанце, креирају се нове. Такође, нове технологије и интернет се користе да се дође до дроге", појаснио је министар.

Са превенцијом се, како је рекао , мора ићи агресивније, а она је усмерена на то да нико од деце не пожели да узме и проба дрогу.

Доктор Светислав Митровић из Института за ментално здравље у Палмотићевој указао је да је проблем злоупотребе психоактивних супстанцви код младих све распрострањенији и заступљенији.

"Проблем треба решавати системски, да се младим људима покаже да могу живети здраво", нагласио је он.

Током вишегодишњег рада са адолесцентима, младима од 12 до 18 година, најчешћи мотиви за улазак у свет дроге су радозналост, вршњачки притисак, проблеми у породици.
Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана