www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 09.07.2018.

Лончар: Дрога није "ин", она убија, следе конкретне мере

Дрога која се недавно појавила опаснија је и смртоноснија од претходних - довољна је једна или две дозе да се изгуби живот, упозорио је данас министар здравља и председник Комисије Владе за борбу против наркоманије Златибор Лончар, најављујући конкретне кораке у борби против употребе дроге међу младима.

 

Сутра ће бити одржана прва седница новоформиране комисије, а Лончар за РТС каже да очекује да ће бити донети и први закључици и кренути се у њихову реализацију.

 

"Поента је да није ''ин'' да бисте ушли у неко друштво, да вас неко не одбацује, да конзумирате дрогу или да је бар пробате. Близу смо да донесемо одлуку, ако се сложи комисија, о додатној обуци свих који раде на сплавовима, у клубовима, да имају додатну обуку за прву помоћ, јер некима ако се адекватно пружи може да се спаси живот. То је само једна од мера које мислимо да уведемо, јер ово иде таквом брзином да немамо много времена", рекао је Лонцар за РТС.

 

Он је навео да постоји укупно 360 контролисаних психоактивних супстанци, а да се чак 20 нових појавило за шест месеци.

 

"Дрога која долази је много опаснија и смртоноснија. Довољна је једна или две дозе да се изгуби живот. Доносимо одлуку између живота и смрти", рекао је Лончар.

 

Министар здравља је нагласио да Комисија није формирана да задовољи интересовање јавности, већ да мора да одради конкретне задатке.

 

"Оно што прво желимо је да се чује глас људи који раде са том децом и с људима који су користили или који користе дрогу, та њихова искуства и знања да пренесемо, да људи чују шта се дешава када се конзумира дрога, како долази до тога, које су последице и шта се дешава. То је један од основних приоритета", поручио је Лончар.

 

Према његовим речима, биће присутни психијатри, психолози, "сви они који су у додиру са онима који конзумирају дрогу, који су на одвикавању, као и људи из полиције и тужилаштва који раде на тим случајевима".

 

"Сви у једном тиму, сутра очекујемо и прве закључке и крећемо у

реализацију", рекао је Лончар.

 

Како би, додао је, деца од првих разреда била довољно упозната са

штетностима конзумирања наркотика, радиће се у сарадњи са министром просвете Младеном Шарчевицем.

 

"Он ће због законске регуилативе добро проучити шта може да иде, шта не може да иде, где се не нарушавају ничија законска права. Добиће све оно што мислимо да је неопходно да знају деца у основној школи", рекао је Лончар.

 

Лончар је додао да ће ученици средњих школа имати организоване посете установама у којима се лече зависници.

 

Освнуо се и на годину дана рада Владе Ане Брнабић оценивши да у његовом ресору никада не може бити довољно урађено, те је подсетио да је у Србији уведен сајбер нож, пуштан у рад "Драгише Мишовић", реконструисани клинички центри и омогућено да се у накнаду иде код жељеног лекара.

 

"У овом ресору никада није довољно, брзо и ефикасно, мора више да се ради", закључио је Лончар.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана