www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 15.06.2018.

КЦС добио једну од најмодернијих лабораторија у свету

Клинички центар Србије добио је нову ЦЕНТРАЛНУ ЛАБОРАТОРИЈУ У ОКВИРУ ЦЕНТРА ЗА МЕДИЦИНСКУ БИОХЕМИЈУ, који је данас посетила премијерка Ана Брнабић и поручила да је Србија добила једну од пет најмодернијих лабораторија у свету.

Премијерка је истакла да влада никад више није улагала у здравствене установе, али да онда када се то ради са партнерима као што је америчка компанија "Абот" која је уложила у нови центар и лабораторију, то иде много боље и брже.

Поручила је и да влада има визију за реформу здравственог система која је једна од најзахтевнијих, а на коју се чекало више од 30 година.

"Радимо на три основна правца мењања здравственог система, што је важно и за грађане и за све запослене. Најпре, то је изградња нове и реконстрисање постојеће инфраструктуре која је застарела, побољшања услова рада у здравственом систему и услова за лецење грађана који су данас другачији, као и повећање плата и запошљавање новог и додатног кадра".

Брнабић је указала да су, и поред забране запошљавања у јавном сектору, запошљаване медицинске сестре и доктори, као и да је смањена администрација.

Похвалила је иницијативу Министарства здравља захваљујући којој је 100 најбољих дипломаца медицинских факултета у Србији добило специјализацију и посао, поручивши да се та визија добро имплементирала у пракси.

"Када се следећи пут видимо, да започено и реконструкцију целог Клиничког центра", поручила је премијерка.

Нову лабораторију при КЦ посетио је и министар здравља Златибор Лончар, који је посебно захвалио компанији америчкој "Абот", која је улозила милион и по евра у њену опрему.

Он је објаснио да постоје само четири лабораторије на таквом нивоу, и то у Немачкој, Енглеској, Белгији и Израелу.

"Лабораторија ће значити Клиничком центру и грађанима Србије, помоћи ће да запослени раде у условима који су доведени до савршенства", поручио је Лончар.

Оно што је, према његовим речима, посебно важно јесте што све мање лабораторије при другим установама неће више морати да постоје.

"Имаћете ову, централну лабораторију која ће радити 24 часа и опслуживаће цео КЦ", објаснио је министар.

"Ово је нова димензија лабораторије, а сви знамо колико је важно да се анализе крви ураде на време", додао је Лончар.

В.д. директора КЦ Милика Ашанин поручио је да је та установа добила референтну лабораторију "какве нема од Балтика па до Израела".

Указао је на могућности нове лабораторије, а посебно могућност да се обради 1.500 епрувета у једном сату, а тиме уради 5.000 анализа.

Лабораторија која је радила 30 година, рекао је Ашанин, била је дотрајала, посебно њена опрема.

Клинички центар је, заједно са премијерком и министром, посетио и амбасадор САД у Београду Кајл Скот, а Брнабић му је захвалила на показаном пријатељству.
Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана