www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 15.05.2018.

Услови и лечење по европским стандардима

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је данас да је Србија испунила стандарде који важе за савремени свет, а то је да поседује савремени апарат за зрачење на 250.000 становника.

 

 

"Коначно је то испуњено. Колико ми је познато, то никада није било у Србији", нагласио је Лончар на отварању Онколгије 2.

Каже да је то први ценар где ће бити одвојени људи који долазе на припрему за зрачење, као и да ће имати посебне просторије са својим породицама и да се неће мешати са људима који су већ у зони зрачења.

Такође, за разлику од ранијег центра, овај ће имати осветљене просторије, те здравствени радници, према Лончаровим речима, више неће морати да питају "какво је време било данас".

 

 


"Остаје сада да се сви системи напуне, уклопе и да се утврди шта је потребно за припрему пацијента који се зрачи. Њима ће систем сам проценити степен зрачења", указао је министар.

Говорећи о следећим планираним пројектима у области здравства, Лончар наводи да су следећи градови чији ће здравствени објекти бити модернизовани Кладово, Крагујевац и Сремска Каменица.

Директор Института за онкологију и радиологију Радан Џодић рекао је да је данас велики дан за Србију и српску медицину, нарочито онкологију, и навео да је у протекле четири године у Институт уложено више него од његовог оснивања.

"Уз техношлоску подршку која је неопходна, нашим пацијентима ћемо омогућити набоље лечење", рекао је он и захвалио председнику, министру здравља и Влади Србије на "Онкологији 2".

Директорка радиотерапије на Институту Весна Плешинац Карапанџић је изразила задовољство због отварања Онкологије два јер ће то, каже, допринети томе да више не буде листе чекања.

"То је био један од наших најтежих елемената у раду", истакла је она и додала да се у Институту зраче и деца којима ће, са новом опремом, бити омогућено да се лече на највишем нивоу.

Институт за онкологију добио је данас, након осам деценија од оснивања, Онкологиују 2, нову зграду и најсавременију опрему, што ће лечење пацијената оболелих од малигних болести изједначити са европским стандардима.

За институт су набављена три најсавременија линеарна акцелератора, један ЦТ симулатор, као и пратећа радиотерапијска опрема, а извршени су грађевински радови на објекту који обухватају 1. 200 новоизграђених квадратних метара, а укупно 2. 000 квадрата адаптираног простора.

Вредност инвестиције је 8,9 милиона - укупна вредност опреме је око 6,4 милиона евра, а грађевинских радова око 2,4 милиона евра.

У новој згради већ су смештени нови апарати за зрачење, а за око три седмице примиће прве пацијенте.

На Онкологији 2 спроводиће се терапија зрачења, а заједно са планирањем обучаван је и кадар, улаже се у нове специјализације, а лекари су на обуку ишли и у Јапан.

Такође, за КЦ Крагујевац набављен је један акцелератор и изграђен један бункер, док је КЦ Ниш добио један линеарни акцелератор, један ЦТ симулатор и реконструкцију постојећег бункера.

Здравствени центар Кладово такође је добио један линеарни акцелератор, ЦТ симулатор и један бункер.

 


Министарство здравља претходних година набавило је и у рад пустило четири линеарна акцелератора, вредности од око 700 милиона динара, за која је средства обезбедила Влада Србије

Апарати су распоређени у КЦ Ниш - два апарата, у КЦ Крагујевац - један апарат и један у Институт за онкологију КЦС.

Уз пуштање у рад ових шест нових акцелератора Србија ће испуњавати светске критеријуме по броју апарата за зрачну терапију, а то је један апарат на 250.000 грађана.  

 

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана