www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 10.05.2018.

Заштита у детињству - основа здравља у одраслом добу

Едукацијом о мерама заштите коже од негативних ефеката сунчевог зрачења у оквиру кампање о одговорном понашању на сунцу „Заштита за све“, у наредних неколико месеци биће обухваћено преко 10 000 деце предшколског и раног школског узраста. У склопу активности кампање, школама са највећим бројем ђака у Београду и Србији биће донирани УВ индикатори, специјални мерачи за тренутно очитавање интензитета сунчевог зрачења, а истовремено ће бити спроведена и едукација просветних радника и тренера, који раде са децом, о мерама које чине одговорно понашање на сунцу – најављено је данас на конференцији за медије одржаној у Основној школи „Павле Савић“ у Београду.

 

 

 

На конференцији су учествовали асс. др Златибор Лончар, министар здравља Републике Србије, саветница министра просвете, науке и технолошког развоја Гордана Косановић, проф. др Лидија Кандолф Секуловић, дерматовенеролог Војномедицинске академије и члан Стручног савета кампање, Веран Матић, председник Управног одбора Фонда Б92 и Нада Милетић Невајда, Еуцерин Србија.

 

 

 

“Дечја кожа је много подложнија негативним дејствима УВ зрака од коже одраслих особа и захтева посебну заштиту од сунца. Као последица кумулативног ефекта незаштићеног излагања сунцу у детињству, могу се јавити веома озбиљне дугорочне последице које се најчешће исказују у каснијим годинама живота. Честе опекотине од сунца током детињства значајно повећавају ризик за настанак рака коже. Конкретно, ризик за појаву меланома у каснијем добу се удвостручује уколико је особа током детињства имала више од пет епизода прегоревања на сунцу. Одговорно понашање на сунцу и редовна и адекватна заштита од негативних ефеката сунчевог зрачења у раном периоду, значајно смањују опасност од акутних оштећења коже и утичу на смањење ризика од појаве рака коже у одраслом добу,” објаснила је разлоге покретања кампање проф. др Кандолф Секуловић.

 

Министар здравља асс. др Златибор Лончар захвалио се организаторима кампање и указао да је у акцији “Преглед за све”, коју су претходне три године спроводили Еуцерин Србија и Фонд Б92, учињено изузетно много на пољу информисања јавности о превенцији рака коже, али и у погледу едукације лекара и опремања државних медицинских установа неопходним апаратима.

 


 “Едукацијом младих, посебно оних школског узраста, што је циљ кампање „Заштита за све“, припремамо генерације које ће се одговорно понашати према свом здрављу и које нећемо морати да подсећамо на значај превентивних прегледа и скрининг програма“, рекао је министар Лончар и додао: “Учесталост тумора коже, а међу њима и малигног меланома, расте последњих 30 година свуда у свету. Сваке године оболи око 130.000 људи, а око 37.000 људи умре од меланома. Инциденца меланома у свету је у сталном порасту и износи 3-7% годишње. У Србији се сваке године открије око 650 оболелих од меланома, док приближно 300 особа умре од овог најсмртоноснијег рака коже. Међу младима узраста од 15 до 29 година у просеку годишње четири мушкарца и шест жена оболи, док три мушкарца и једна жена наведеног узраста изгуби битку са овом опаком болешћу. Министарство здравља ће у наредном периоду наставити са спровођењем своје стратегије, која подразумева појачан рад на превенцији и скрининг програмима.“

 

 

“Нашу децу добрим обрасцима понашања учимо код куће, али и у школи, а циљ кампање „Заштита за све“ је да одговорно понашање на сунцу постане део њихових здравих животних навика. Сунце је у исто време извор живота, али и потенцијалне опасности. Зато смо спот кампање назвали „Два лица сунца“, а за слоган изабрали паролу „Заштити се и уживај на сунцу“. Управо је став Светске здравствене организације да је прекомерно излагање УВ радијацији озбиљно питање јавног здравља, а препорука да се са едукацијом почне баш у овој узрасној групи. Стварање здравих навика код деце у предшколском и раном школском узрасту у погледу заштите од потенцијално негативних ефеката сунчевог зрачења, залог је за њихово здравље у будућности“, рекла је на конференцији Нада Милетић Невајда у име Еуцерин Србија и додала да кампања  „Заштита за све“ представља логичан наставак акције за рано откривање рака коже „Преглед за све“.

 

 

 

 С обзиром да је кампања „Заштита за све“ усмерена на децу предшколског и раног школског узраста, овог пута подршку активностима кампање дало је и Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Саветница министра Гордана Косановић тим поводом рекла је: “Веома је важно да се деца на време науче одговорном понашању. Управо због тога Министарство просвете, науке и технолошког развоја дало је подршку кампањи која има за циљ заштиту здравља. Осим радионица које ће бити организоване у оквиру кампање, деца ће кроз нови концепт учења, међупредметно повезивање, повезивањем садржаја физике и биологије, бити у потпуности информисана о УВ значењу и његовом утицају на здравље“.

 

 

Активности планиране у оквиру кампање „Заштита за све“ на конференцији је објаснио Веран Матић: “Фонд Б92 има неколико хуманитарно - едукативних акција које успешно спроводи на готово свим нивоима образовања. Сходно томе, одлучили смо да се укључимо и у ову кампању, а нарочито имајући у виду резултате претходне заједничке акције „Преглед за све“, која је била фокусирана на подизање свести опште популације о важности одговорног понашања на сунцу и превенцији меланома. Наш нови заједнички циљ је да што више деце едукујемо о штетности УВ зрачења, а то ћемо учинити најпре кроз едукацију просветних радника и тренера. Едукативна предавања биће организована у великом броју школа у Београду и Србији, почевши од оних које имају највећи број ђака. За почетак, до средине јуна, у програм ћемо укључити 6 школа из Београда, Новог Сада и Ниша које броје укупно преко 10.000 ученика. У школама којима ћемо донирати УВ индикаторе ћемо организовати и едукације.“

 

 


Правила одговорног понашања на сунцу код деце подразумевају примену низа превентивних мера и избегавање излагања сунцу у време најинтезивнијег УВ зрачења. У легенди која прати УВ индикаторе, који ће у кроз кампање “Заштита за све” бити донирани школама, основне мере одговорног понашања на сунцу класификоване су у односу на индекс УВ зрачења у три категорије: Безбедно је, Заштити се и Склони се, а пратећи текст на деци приступачан начин указују које мере заштите је потребно предузети. Едукативна предавања која ће бити организована у школама подразумевају информисање, али и представљање педагошких метода преношења стечених знања и информација деци. Едукација о одоговорном понашању на сунцу и начинима заштите дечије коже од негативних ефеката УВ зрачења биће организована и за педијатре и лекаре опште праксе у чијим ће ординацијама родитељима бити доступне едукативне брошуре кампање “Заштита за све”.

 

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана