www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 08.05.2018.

Посао за 100 најбољих дипломаца медицинских факултета

 У наредних неколико недеља 100 најбољих дипломаца медицинских факултета добиће посао у здравственим установама у Србији.

То је данас договорено на заједничком састанку декана медицинских факултета и министра здравља Златибора Лончара.

Лончар каже да запошљавање најбољих дипломаца не ремети планирана запошљавања у здравственим установама за ову годину и да ће се конкурси за пријем лекара организовати како је предвиђено кадровским планом за ову годину.

"Ово је додатно запошљавање и нема везе са планираним запошљавањем за ову годину. Циљ нам је да се најбољи дипломци, сада већ млади лекари, задрже у Србији", рекао је министар.

Он је нагласио да ће се обавити појединачни разговори са кандидатима, те да ће се министарство потрудити да изађе у сусрет њиховим жељама, везаним за избор специјализације и у којим здравственим установама желе да раде.

Уколико жеље не буду могле да им се испуне, додаје, биће им понуђене друге опције.

"На нама је велика одговорност, какву селекцију кадрова сада направимо тако ће нам бити здравство у будућности. За наредних 10, 15 година они треба да преузму све важне функције", рекао је Лончар.

Иницијатива за запошљавање најбољих младих лекара овим неће бити завршена већ ће, како је најавио министар, на сваких шест месеци медицински факултети достављати министарству спискове са именима најбољих дипломаца који су факултет завршили у року и са високим оценама.

Декан Медицинског факултета у Нишу проф. Добрила Станковић Арсић истакла је да је запошљавање најбољих дипломаца крупан корак ка спречавању одласка младих лекара из Србије и крупан корак у даљем развоју српске медицине.

Она је нагласила да на том факултету сваке године око 50 студената дипломира у року и са просечном оценом изнад 9,5.

Продекан за наставу Медицинског факултета у Београду проф. Тања Јовановић каже да тај факултет годишње упише 450 буџетских студената и 50 самофинансирајућих, да половина њих студије заврше у року, а око 10 одсто са просечном оценом изнад 9.

"Имали смо велики проблем како да објаснимо најбољим студентима да за њих нема места у здравственом систему ове земље. Захвални смо Министарству здравља и министру што је пружио могућност да се најбољи студенти запосле и остану у земљи", закључила је Јовановић.

Састанку су са деканима свих медицинских факултета у Србији, поред министра здравља Златибора Лончара, присуствовали су и државни секретар министарства здравља проф. Владимир Ðукић и директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић.
Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана