www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 07.05.2018.

ОБАВЕШТЕЊЕ

Министарство здравља Републике Србије обавештава грађане да је уједе крпеља могуће санирати у најближој установи примарне здравствене заштите, односно, дому здравља. У случају одређених компликација надлежне су одговарајуће установе терцијарног нивоа (Клиника за инфективне и тропске болести, Клиника за дерматовенерологију...).

 

            Министарство здравља је у сарадњи са Секретаријатом за здравство Града Београда покренуло дисциплинске мере против одговорних за неадекватно пружање помоћи у протеклом периоду. Истовремено, свим установама примарне здравствене заштите и одговарајућим установама вишег ранга је поновљен допис са Мерама о поступању у случају убода крпеља и са јасним инструкцијама да нико, ко се јави са уједом крпеља, не сме бити враћен.

 

            Бројеви Министарства здравља 011-3616596 и 064-8811375 доступни су грађанима да пријаве установу и лекара који им, евентуално, није пружио адекватну помоћ у вези са уједом крпеља.

 

Мере поступања у случају убода крпеља

 

Мере за грађанство

           избегавање боравка у високој трави на неуређеним површинама

           коришћење репелената

           коришћење одеће са дугим ногавицама и рукавима

           темељни преглед целе површине тела, а посебно топлих и влажних места са танком кожом након сваког боравка у природи (посебно деце)

 

Након што се примети присуство крпеља у кожи потребно га је стручно и безбедно уклонити (извадити) из коже.

Ово треба урадити што пре пошто, иако вероватноћа преноса инфекције није велика, она расте са повећањем дужине боравка крпеља у кожи.

Крпеље би требало уклањати у здравственој установи (примарна здравствена заштита)

 

Мере у здравственој установи

           уклонити стерилно крпеља са коже

           сам крпељ, као и подручје око њега се пре уклањања не чисте и нарочито не премазују алкохолом, етром, уљима, сапуницом и другим средствима

           здравствени радник након прања руку навлачи рукавице за једнократну употребу

           узима стерилну пинцету

           хвата крпеља сто је могуће ближе површини коже за главу

           равномерним и лаганим повлачењем уклања се крпељ (окретање, закретање или цимање крпеља у било коју страну само повећава ризик откидања и останка дела рилице или главе у телу озлеђеног)

           након уклањања крпеља место се чисти раствором алкохола

           могуће је крпеља однети на микробиолошки преглед – раде поједине ветеринарске установе и неки приватници

           објаснити пацијенту да се у даљем току не дају лекови (посебно не антибиотици у кратком трајању 3-7 дана како се често саветује)

           потребно је посматрати место убода те ако се у периоду од 5-30 дана јави округло печатасто црвенило промера преко 5 цм, тада је потребно да се пацијент јави надлежном инфектологу ради одређивања терапије

           у случају да након месец дана нема промена на кожи, може се урадити серолошко тестирање ЕЛИСА тестом на ИгМ и ИгГ антитела

           у случају позитивног налаза (ИгМ) може се дати терапија доксициклин 2x100 мг за одрасле, или амоксицилин за децу у трајању од 21 дан или се пацијент може упутити инфектологу 

 

Уклањање крпеља треба да се обавља на нивоу примарне здравствене заштите, као и иницијално праћење пацијената. Тек у случају појаве симптоматологије или потребе консултације пацијента треба упућивати на виши ниво здравствене заштите.

 

Посебно је потребно обезбедити рад службе током ноћи, нерадним данима, викендима и празницима, пошто је тада инциденца јављања пацијената који су убодени већа. (повратак из природе, излети због нерадних дана...)

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана