www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 20.04.2018.

Најсавременији апарат за разбијање камена у бубрегу у Клиничком центру Србије

Министар здравља у Влади Републике Србије асс. др Златибор Лончар посетио је данас Клинички центар Србије (КЦС) и заједно са директором ове здравствене установе проф. др Миликом Ашанином и директором Клинике за урологију КЦС проф. др Зораном Џамићем обишао нови апарат за деструкцију камена у уринарним путевима, односно разбијање камена у бубрегу.

 

 

 

Апарат који представља златни стандард у области литотрипсије, делује на принципу механичких електромагнетних ударних таласа високе волтаже и поседује дуалну локализацију, односно позиционирање камена  врши помоћу рендгена или ултра звука, једини је ове врсте у нашој земљи и за његову набавку Министарство здравља и КЦС издвојили су 48.180.000,00 динара.

 

Министар здравља асс. др Златибор Лончар истакао је приликом обиласка КЦС да је набавка новог, најсавременијег апарата за деструкцију камена у бубрегу још једна у низу потврда чврстог опредељења Министарства здравља да све наше здравствене установе добију најсавременију дијагностичку опрему и апарате.

 

Набавком нове дијагностичке опреме и савремених медицинских апарата, попут овог апарата за разбијање камена у бубрегу, али и попут нових 6 акцелератора, нових уређаја за магнетну резонанцу, ЦТ скенера или апарата за ултразвучну дијагностику, „х ножа“ и других, желимо да достигнемо највише међународне стандарде у погледу броја апарата и опреме по становнику, у свим области медицине. Већ смо у неким областима то успели, попут радиотерапије, и наставићемо ка том циљу. Чврсто верујем да ћемо веома брзо то и остварити, у интересу наших грађана“ истакао је Лончар.

 

 

Директор Клиничког центра Србије проф.др Милика Ашанин истакао је велико задовољство због новог апарата али истовремено  обавезу КЦС да и у наредном периоду задржи висок ниво здравствених установа које пружа пацијентима из целе земље.

 

 

 

„КЦС је највећа и најреферентнија здравствена установа у нашој земљи, која годишње збине преко милион пацијената, и управо због тога смо изузетно задовољни што ће апарат за литотрипсију најновије генерације бити овде, на Клиници за урологију КЦС. Имамо одличне лекаре, врхунске стручне тимове, стога сам убеђен да ћемо коришћењем технолошки најмодернијег апарата у овој области задржати и додатно унапредити висок ниво успешности ове процедуре. То је и обавеза Клиничког центра Србије“, истакао је Ашанин. 

Директор Клинике за урологију КЦС, професор др Зоран Џамић истако је да је успешност процедура деструкције камена у бубрегу и уринарним путевима на новом апарату, на којем се могу радити и ендоскопске и цитоскопске процедуре, изузетно висока, од 85-95%, као и то да се на овој клиници годишње између 1500 и 2000 оваквих интервенција.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана