www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 19.04.2018.

Министар здравља са професором Аџмадом Парваизом- Сарадња на успостављању Националног програма обуке за минимално инвазивну колоректалну и аналну хирургију

Министар здравља у Влади здравља Србије асс. др Златибор Лончар и професор Амџад Парваиз (Amjad Parvaiz), један од највећих светских стручњака у области колоректалне хирургије, састали су се данас у Београду, поводом успостављања Националног програма обуке за минимално инвазивну колоректалну и аналну хирургију (С-МИЦРАС) у Србији.

 

 

Циљ сарадње са професором Парваизом и успостављања Националног програма јесте побољшање области колоректалне хирургије у Србији кроз петогодишњи програм за  колоректалне хирурге у лапроскопији до нивоа независности у рутинској ресекцији колона. Програмом је, поред осталог, предвиђено и да професор Парваиз једном месечно долази у Србију и том приликом, заједно са нашим младим лекарима,  оперише пацијенте овом медотом.

 

Министар здравља асс. др Златибор Лончар истакао је на састанку да ће Министарство здравља пружити сву неопходну подршку овом пројекту и омогућити несметану комуникацију са свим релевантним здравственим актерима у Србији, попут Клиничког центра Србије и других здравствених установа.

 

 

„Наша намера је да кроз подршку успостављању Националног програма обуке за минимално инвазивну колоректалну и аналну хирургију (С-МИЦРАС) у Србији и сарадњу са реномираним стручњаком у овој области, професором Парваизом, пружимо могућност младим лекарима у нашој земљи да се додатно усавршавају и да усвоје нова знања у овој области хирургије која је данас светски тренд. То је од изузетне важности за наш здравствени систем, јер желимо да исти стално унапређујемо пратећи савремена медицинска достигнућа, али такође и за наше пацијенте којима је неопходна оваква, минимално инвазивна интервенција“ истакао је Лончар.

 

 

Професор Аџмад Парваиз, светски признат специјалиста колоректалне хирургије, један је од водећих енглеских инструктора за специјалисте заинтересоване за лапороскопску колоректалну хирургију. Након састанка са министром Лончаром, професор Парваиз истакао је високу стручност лекара из Србије и нагласио да ће се кроз успостављање Националног програма додатно унапредити ова област медицине у нашој земљи.

 

 

 

„Србија има квалитетне лекаре, имате сјајне младе хирурге као и изузетне услове да додатно развијате област минимално инвазивне колоректалне и аналне хирургије, и то не само у Београду, већ и у другим центрима широм земље, до нивоа који је по највишим светским стандардима. Имамо заједничку жељу да то кроз петогодишњи програм и остваримо, и овим путем захваљујем Министарству здравља Србије и министру Лончару који су то препознали и пружили нам подршку“, истакао је професор Парваиз.
Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана