www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 12.03.2018.

Побољшање квалитета система микробиолошке дијагностике у функцији надзора заразних болести у Републици Србији

Завршна конференција пројекта „Побољшање квалитета система микробиолошке дијагностике у функцији надзора заразних болести у Републици Србији“, спроводили су Министарство здравља Републике Србије и Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ у сарадњи са Националним институтом за здравље Италије (ИСС), одржана је у уторак, 13. фебруара 2018. у Италијанском институту за културу у Београду.

 

 

 

Овај пројекат, чија је вредност 249.000 ЕУР финансиран је из средстава ЕУ уз суфинансирање Републике Србије. Задатак пројекта био је да процени тренутне капацитете микробиолошких лабораторија, идентификује и квантификује недостатке у односу на стандарде ЕУ за откривање и потврду заразних болести и изради препоруке и план активности за унапређење квалитета рада и превазилажење разлика у односу на стандарде ЕУ. Пројекат је укључио националне референтне лабораторије и дијагностичке лабораторије у јавном и приватном сектору.

 

Кроз састанке са кључним актерима,  две радионице и примену структурисаног упитника базираног на инструментима СЗО и Европског центра за превенцију и контролу болести, у оквиру овог Твининг пројекта између Републике Србије и Европске уније утврђене су предности и слабости мреже микробиолошких лабораторија укључених у систем надзора над заразним болестима у Републици Србији. На основу препознатих слабости пројектни тим је сачинио препоруке и план активности за унапређење капацитета и дијагностичких метода у микробиолошким лабораторијама и унапређење осетљивости система надзора.

 

На завршној конференцији пројектни тим представио је најважније резултате и препоруке које за унапређење система надзора над заразним болестима у Републици Србији у складу са правним тековинама и стандардима ЕУ. Међу најзначајнијим препорукама пројекта су: јачање координације рада микробиолошких лабораторија у земљи; јачање повезаности микробиолошког и епидемиолошког сектора, као и сектора информационе технологије; стављање у функцију минималног сета стандарда за биолошку безбедност у свим дијагностичким лабораторијама у земљи; јачање капацитета лабораторија за примену серолошких/молекуларних метода и већа употреба молекуларних метода у националним референтним лабораторијама за потребе надзора над заразним болестима и истраживање епидемија. Имплементација сета препорука допринеће развоју одрживих институционалних капацитета за одговор на озбиљне јавноздравствене претње.

 

Завршној конференцији су присуствовали доц. др сц. мед Мехо Махмутовић, државни секретар Министарства здравља, Ингве Енгстром, шеф сектора за сарадњу у Делегацији ЕУ у Републици Србији, Душан Чаркић, помоћник министра у Министарству финансија Републике Србије, др Серђо Монти, заменик амбасадора и отправник послова Амбасаде Италије, др Паоло Батинели, аташе за науку Амбасаде Италије, примаријус др сц. мед Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, пројектни тим Националног института за здравље Италије (ИСС) и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, као и представници медицинских факултета и других установа релевантних у области микробиологије, као и стручњаци, здравствени радници који раде у области микробиологије и епидемиологије.

 

 

Контакт за додатне информације: Невена Шовић, email: nevena.sovic@zdravlje.gov.rs

 

 

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана