www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 24.03.2009.

Тродневни едукативни семинар за ромске здравствене медијаторке

Др Дубравка Шарановић Рацић, самостални саветник Министарства здравља отворила је данас тродневни едукативни семинар поводом избора ромских здравствених медијаторки.

Семинару  је присуствовало 29 ромских здравствених медијаторки које су изабране 4. марта 2009.год., а у оквиру сутрашњег дана придружиће се и 15 медијаторки које су поново ангажоване од 1. фебруара 2009.год.

Др Дубравка Шарановић Рацић, самостални саветник Министарства здравља истакла је да ће ромске здравствене медијаторке водити евиденцију о здравственом стању житеља ромских насеља, радити са њима на подизању свести о неопходности вакцинације деце, као и значају правилне исхране и хигијенских навика. Циљ Министарства здравља је да свако ромско дете буде вакцинисано. Према истраживањима Уницефа 2005. године процењено је да се само око 60 одсто ромске деце вакцинише, нагласила је др Дубравка Шарановић Рацић.

Ромске здравствене медијаторке треба да обезбеде бољи увид здравствених установа у стање ромских насеља, а да житељима укажу на значај правовременог јављања лекару, јер се Роми обично касно обраћају за помоћ и за оне болести које би се могле спречити.

Др Шарановић рекла је да ће Министарство здравља од јуна 2009. год. започети програм едукације здравствених радника у око 50 домова здравља, на основу којих ће лекарима и медицинским техничарима бити приближене специфичности те популације, како би се спечила појава дискриминације са којом се Роми суочавају приликом покушаја остваривања права на здравствену заштиту. Такође, Република Србија ће у новембру 2009.год бити домаћин конференције Светске здравствене организације, на којој ће наша земља представити пројекте инклузије Рома - спроведене у оквиру председавања декадом Рома.

Циљ семинара је да здравствене медијаторке кроз области : вештине комуникације, познавања права и обавеза из Закона о здравственој заштити и осигурању, Закона о здравственом осигурању, закона о заразним и незаразним болестима, имунизације деце, опште и личне хигијене и многе друге, савладају вештине које би омогућиле да Роми имају бољи приступ здравственој заштити.

У оквиру семинара, ромским здравственим медијаторкама биће подељени протоколи рада, приручници за рад и лифлети на српском и ромском језику, као и идентификационе картице.

Едукативни семинар трајаће три дана и финансиран је од стране Канцеларије ОЕБС-а.


Танјуг






Идентификациона картица




Протокол здравствених медијатора






Календари вакцинације

  
 
 
 

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана