www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 09.03.2018.

ДЕЛЕГАЦИЈА СВЕТСКЕ БАНКЕ У ПОСЕТИ КЛИНИЧКОМ ЦЕНТРУ НИШ

Делегација  Светске банке, на челу са Линдом Ван Гелдер, регионалним директором Светске банке за Западни Балкан, посетила је Клинички центар Ниш у циљу праћења спровођења  „Другог пројекта развоја здравства Србије“ Министарства здравља који се финансира из зајма Светске банке. У присуству државног секретара у Министарству здравља проф. др Владимира Ђукића, помоћника министра здравља др Данијеле Урошевић, директора Клиничког центра Ниш проф. др Зорана Радовановића и стручних тимова, делегација је обишла Одељење за радиотерапију Клиничког центра Ниш.

 

 
  Путем „Другог пројекта развоја здравства Србије“ за Клинички центар Ниш обезбеђена је најсавременија радиотерапијска опрема – један линеарни акцеларатор, један ЦТ симулатор, као и пратећи грађевински радови који су подразумевали реконструкцију постојећег бункера уз деинсталацију, транспорт и складиштење два дотрајала апарата, у складу са важећим законским прописима, у укупној вредности  од 2,7 милиона евра. У току су мерења и последње припреме за пуштање у рад апарата, завршни грађевински радови и едукације особља свих профила на Одељењу за радиотерапију за коришћење нове савремене опреме.

 

Зрачна терапија у Нишу сваке године се обезбеђује за 1500 до 1800 нових пацијената.

 

Набавком два нова апарата за зрачну терапију буџетским средствима Министарства здравља  и увођењем треће смене када је потребно, листа чекања значајно је смањена: са 850 пацијената који чекају на терапију, сведена је на око 300 пацијената. Набавком четвртог апарата средствима зајма Светске банке, очекује се даље скраћење листе чекања и унапређење квалитета лечења. Осим тога, поред спровођења стандардне и конформалне терапије, биће додатно омогућена примена најсавременијих техника зрачења које се данас у спроводе у свету, а капацитети за планирање радиотерапије КЦ Ниш биће утростручени.

 

У оквиру „Другог пројекта развоја здравства Србије“ обезбеђена је набавка шест нових линеарних акцеларатора и три ЦТ симулатора са пратећом опремом и потребним грађевинским радовима за зрачну терапију пацијената оболелих од рака за Институт за онкологију и радиологију Србије, Клинички центар Ниш, Клинички центар Крагујевац и Здравствени центар Кладово. Овом набавком у вредности од 18 милиона евра обезбеђена је најсавременија опрема, захваљујући којој се достижу међународни стандарди и обезбеђује уједначен квалитет радиотерапијских услуга у Србији.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана