www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 27.02.2018.

Потписан Протокол о сарадњи у области донирања и трансплантације органа са Националним центром за трансплантацију Републике Италије

Министарство здравља Републике Србије и Национални центар за трансплантанцију Републике Италије потписали су данас у Београду Протокол о сарадњи у области донирања и трансплантације органа. Протоколом, који су у присуству министра здравља асс.др Златибора Лончара потписали др Весна Ракоњац, директор Управе за биомедицину и др Алесандро Нани Kоста, директор Националног центра за трансплантацију Републике Италије, предвиђено је заједничко деловање у следећим областима:

-           програма донације и трансплантације органа;

-           развијања програма размене професионалних и научних знања, искустава и пракси са здравственим установама које се баве трансплантацијом органа, а које предложи српска страна.

-           унапређење капацитета Управе за биомедицину у циљу координације донирања и трансплантације органа ради повећања броја донираних органа и квалитета и безбедности поступка донирања и трансплантације органа;

 

 

 

Посебни видови сарадње у оквиру овог Протокола подразумевају и могућност стављања ограниченог броја пацијената као и ограниченог броја хитних пацијената из Србије на листе чекања које се воде у Републици Италији. Иначе, сарадња се односи и на активности чувања рожњаче ока у банкама и активности пресађивања матичних ћелија хематопоезе, заснованих на истим принципима .

 

Министар здравља у Влади Републике Србије асс др Златибор Лончар истакао је да здравствене институције две земље већ дуже времена успешно сарађују у области здравства и да су започеле програм сарадње у области трансплантације органа.

 

„ Сарадња и партнерство са нашим пријатељима из Италије у области трансплантације и донирања органа само је логичан наставак свега онога што Министартво здравља предузима у овој области у последњих неколико година, у циљу веће доступности органа нашим пацијентима којима је неопходна трансплантација. Наши пацијенти ће сада бити у могућности да по хитном поступку добију потребне органе из Италије, што је од непроцењивог, животног значаја.  Такође, од посебне је важности и то што је овим Протоколом предвиђена и сарадња у области експертске размене искустава, као и организација програма обуке за здравствене раднике који су укључени у програме донације и трансплантације органа, што ће значајно унапредити наше капацитете у овој области. Имамо сјајне трансплантационе тимове, из године у годину постижемо значајане резултате у области трансплантације, али желимо још више, желимо да напредујемо и учимо од најбољих и због тога сам изузетно задовољан данашњим споразумом“ закључио је Лончар.

 

Др Алесандро Нани Kоста, директор Националног центра за трансплантацију Републике Италије, истакао је да ће све активности заједничке сарадње бити усаглашене са стандардима Европске уније и Савета Европе.

 

„Поносни смо што смо у прилици да сарађујемо са нашим партнерима у Републици Србији и понудимо им нашу експертизу и знање, а све у циљу да се национални систем Србије у области трансплантације и донирања органа додатно унапреди и ојача у складу са најбољим, ЕУ стандардима у овој области“ истакао је др Алесандро Нани Kоста.
Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана