www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 01.02.2018.

Лончар: Обезбеђене вакцине и за запослене у Звечанској

Обезбеђене су вакцине и за запослене у Дому за децу без родитељског старања у Звечанској, где је од малих богиња оболело седам запослених и троје деце, рекао је данас министар здравља Златибор Лончар.

 

Он је поновио да се епидемија малих богиња никада не би десила да су родитељи слушали здравствене раднике, а не поједине естрадне уметнике.

''Имамо довољно вакцина за све. Епидемија се не може зауставити док обухват вакцинацијом не буде већи од 95 одсто'''', рекао је министар новинарима након обиласка Универзитетске дечје клинике у Тиршовој.

 

Он је нагласио да због епидемије малих богиња, која није требало да се деси, здравствени систем има ванредне трошкове, а да је тај новац могао да се усмери на лечење деце.

Подсетио је да се закон строго примењује и да деца без потврде да су вакцинисана не могу у вртић и у школе.

Додао је да је у последњих неколико месеци повећан број вакцинисаних и да се обухват вакцинацијом попео на 90 одсто.

 

Упозорио је, међутим, да би нам се епидемија "прелила" из Румуније и Бугарске да није било добре вакцинације у Зрењанину и Вршцу.

У Румунији је, навео је, од малих богиња оболело 10.000 људи, а у Бугарској 5.000 људи.

 

По препоруци Светске здравствене организације (СЗО) која, како каже, прати шта се дешава у Србији, обезбеђене су довољне количине вакцина за заштиту здравствених радника и њихова вакцинација почела је у здравственим установама.

 

''Ова ситуација не може да се реши сама од себе. Родитељи су слушали ''уметнике'' који нису прошли поред Медицинског факултета, а нису слушали оне који се цео живот баве лечењем људи'', приметио је министар.

Рекао је и да ММР вакцина против малих богиња нема везе са аутизмом како поједници говоре јер, како је навео, у Јапану седам година деца нису вакцинисана, а повећан је број деце са аутизмом.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана