www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 31.01.2018.

Лончар: И грађани примећују напредак у здравству

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да, и поред тога што Србија напредује на листи европских здравствених система и грађани Србије примећују да се ствари у здравству мењању на боље, држава ће уложити још више напора како би здравствени систем у Србији био још бољи.

Он је то рекао поводом резултата европског здравственог потрошачког индекса по коме је српски здравствени систем од 2012. године напредовао за 14 места и честитао здравственим радницима наводећи да је то њихов успех.

Подсећа да је Србија 2012. године била на последњем, 34. месту, по питању здравства, те да је 2014. године политика тадашњег премијера, а садашњег преседника Александра Вучића, да се здравство у Србији поправи, дала резултате.

"Драго ми је да смо дошли до овог нивоа и да људи из организације која оцењује здравство у Европи то и приметили. Били смо на последњем месту, нисмо имали времена да се посветимо једној или двеју области, него смо морали више области да поправљамо ођедном и драго ми је да смо успели у томе", изјавио је Лончар гостујући на РТС.

Он је додао да је Србија овим резултатом "дошла на сигуран пут", те да ће даљи напредак у здравству сада бити лакши. "Гаманож, сајбернож грађани ће имати са својим здравственим осигурањем. Држава много новца издваја за то", каже Лончар.

Говорећи о области имунизације и вакцинације, у којој је Србија најлошије оцењена, истиче да "грађани сада схватају у каквој смо били заблуди када смо слушали оне који су против вакцинације".

"За мале богиње не постоји други лек осим вакцинације. Морамо да се вакцинишемо ако хоћемо да изађемо из овог проблема", напоменуо је Лончар. Када је реч о бесплатним прегледима, министар је рекао да је на тај начин прегледано око 100.000 грађана и да је том приликом код 2.000 особа пронађена болест у раној фази и ти људи ће бити излечени. Лончар наводи да су планови за предстојећу годину бољи резултати у области превенције, неонатологије и педријатрије
Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана