www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 29.01.2018.

Значајан напредак на најновијој листи EHCI Министарство здравља Републике Србије

Београд, 29. јануар 2018.године

 

 

Здравство Србије наставило је да поправља своју позицију у међународним оквирима и на листи европских здравствених система за 2017. годину, коју је EHCI – Европски здравствени потрошачки индекс, данас објавио заузима 20. место међу 34 државе Европе које су оцењиване. Србија са 673 остварена бода дели 20. место са Италијом, а иза наше државе налази се 11 земаља чланица Европске уније.

 

Најновија листа EHCI потврда је позитивног тренда који је започет 2014. године када је наш здравствени систем, до тог тренутка најслабије рангиран међу државама Европе, започео континуиран напредак на овој листи. Значајна материјална улагања, реформе и модернизација нашег здравственог система као и нова здравствена политика су давали резултате, па смо напредак остварили и 2015. и 2016. године, и на тај начин,  закључно са претходном, 2017. годином, у протекле четири године побољшали нашу позицију на овој престижној листи за чак 14 позиција.

 

Међу најзапаженијим резултатима у 2017. години истакнути су наставак информатизације здравственог система, увођење електронског рецепта, скраћено време чекања на терапију онколошких пацијената од конзилијарне одлуке, побољшано стање у области менталног здравља, као и рекордни резултати у области трансплантација органа.

 

Значајан напредак на најновијој листи EHCI Министарство здравља Републике Србије види као резултат свега предузетог у овом сектору у последње четири године и као јасну потврду унапређења квалитета нашег здравственог система, али истовремено и обавезу да настави са активностима које ће наше здравство у наредном периоду учинити најбољим у региону и шире.

EHCI анализира националне здравствене системе на основу 48 индикатора, који укључују области као што су права и обавештеност пацијената, приступ здравственој заштити, исходи лечења, обим и подручје услуга, превенција и коришћење фармацеутских производа.

 

 

Компанија Health Consumer Powerhouse (HCP) Ltd. Спроводи истраживање Европског здравственог потрошачког индекса (EHCI) од 2005.године и оно представља водеће поређење за процену функционисања националних система здравствене заштите у 35 земаља.

 

 

 

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана