www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 09.01.2018.

Држава издвојила средства за лечење ретких болести

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да је држава издвојила средства за терапију оболелих од ретких болести за ову годину.

Он је додао да ће у току следеће недеље заседати управни одбор Републичког фонда за здраствено осигурање на коме ће бити покренута процедура за набавку лекова.
"Оно на чему ћемо инисистирати и за шта ћемо се борити, је да поред интереса фармацеутске индустрије, када нам већ не дају да првих годину дана лекови буду бесплатни, лек платимо тек када видимо да може да помогне детету", рекао је Лончар за РТС.

Како каже, приоритет за 2018. годину је проширење дијагностичких метогологија у оквиру пренаталне дијагностике, где ће се пре свега радити на анализи узорака у Србији.

"Много тих узорака иде у иностранство, преко 1.000 за две до три године. То је много новца, створили су се услови да се то ради у Србији и то ће бити јефтиније и боље", рекао је Лончар.

Додаје, да ће се радити и на успостављању новог система, где би гинекологија, педијатрија и лечење деце били под једним кровом.

"Видећемо где то може да се ради на једном месту, па да даље доносимо закључке", рекао је министар.

Упитан за чланство у организацији Еуротрансплант, Лончар каже да је Србија испунила све што је та организација поставила као задатак пре годину дана, те да је остало да Закон о трансплатацији уђе у скупштинску процедуру.

"Највећи број донора и трансплатација срца био је прошле године, имали смо више од 90 спасених живота само из програма трансплатације и настављамо да радимо", каже Лоначар.

Он је најавио да ће у уторак бити потпишан уговор са италијанским министарством здравља који ће омогућити да наши пацијенти којима је хитно потребна трансплантација буду на италијанској листи и хитно добију орган.

Министар је упитан и за епидемију малих богиња рекавши да се сада дешава оно на шта је министарство упозоравало претходних месеци.

"Неминовно је да има све више оболелих, да ћемо имати смртне случајеве. Једини лек и решење за све је вакцинација", закључио је Лончар.
Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана