www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 17.12.2017.

Отворен Клинички центар у Нишу, први пацијенти за 7 дана

У Нишу је данас, у присуству председника Србије Александра Вучића, премијерке Ане Брнабић и министара у влади, отворен Клинички центар, а прве пацијенте примиће до краја године.

Председник Вучић је, у обраћању поручио да смо отварањем Клиничког центра, који је први комплетно завршен у Србији, показали да знамо, умемо и да можемо и да не одустајемо. Како је рекао, показало се да Србија може да створи нешто ни из чега, да  реши сваки проблем, да нема страха ни мањка вере у себе у свој ради и своје способности.

"Знам да Србија неће да одустане више никада и да ми нећемо више никада да одустајемо", рекао је Вучић. Оптимизам је, каже, победио и на ливади, на чијем је месту никао нови Клинички центар, и у целој Србији - где неће бити пустих ливада, изневериних нада и очекивања.

Премијерка Србије Ана Брнабић најавила је да предстоји и завршетак Клиничног центра Србије у Београду, као и Клинички центар Војводине, а споменула је и завршетак коридора 10 и наставак коридора 11 и њихово повезивање аутопутем између Појата и Прељине. Она је рекла да предстоји и завршетак Научно технолошког парка у Новом Саду, као и изградња Научно-технолошког парка у Нишу и лабораторијске ламеле на Електронском факултету у Нишу.

Министар здравља Златибор Лончар је у обраћању подвукао да је пре три године на месту данашње нове зграде КЦ НИш било блато и мочвара, а да је данас ту савремени објекат који је симбол новог времена и новог здравства. "Желим вам да што мање користе нову зграду, а они који буду морали да дођу код лекара, имаће најсавременију здравствену негу", рекао је Лончар.

Председник Републике Српске Милорад Додик са своје стране је изразио задовољство учињеним и поручио да РС једнако дели радост због изградње једног од најсавременијих Клиничких центара у овом делу Европе. "Ово је једно од најбољих места на којима сам био", поручио је Додик И истакао да ће онима који ће овде затражити здраствену услугу на располагању бити најсавременија медицинска опрема и одличан медицински кадар који сада може квалитетно да обавља свој посао.

Окупљенима се обратио и председник Националног савета за сарадњу са Русијом и Кином Томислав Николић присуствовао је данас отварању Клиничког центра у Нишу и позвао све који могу да помогну у складу са својим могућностима и сами учине нешто за оне којима је помоћ потребна.

Како је рекао грађани Пчињског, Јабланичког, Топличког, Нишког округа као и они са Косова и Метохије од данас су богатији за прилику да сачувају или поврате своје своје здравље.

Нишки Клинички центар, најмодернији у земљи, простире се на 45.000 квадратних метара, а у обнову и изградњу здравствене установе, укључујући и набавку нове опреме, уложено је 50 милиона евра. Све собе у новој згради биће двокреветне, а како је рекао министар Лончар, неће бити трокреветних соба, нити преграђивања како би се направило још места. Сама зграда Клиничког центра је "паметна", односно целом зградом управља се из контролне собе, а обезбеђена је и техника како би Клинички центар био независтан када је реч о води и струји и да, ако се деси нека већа хаварија у Нишу, зграда може седам дана независно да се не снабдева водом и струјом.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана