www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 15.12.2017.

Министар Лончар потписао Споразум о сарадњи Србије и Кубе у области лекова и медицинских средстава

Министар здравља асс др Златибор Лончар потисао је данас у Хавани, у име Владе Републике Србије,  Споразум о сарадњи Србије и Кубе у области лекова и медицинских средстава.

Споразумом двеју земаља превиђено је успостављање свеобухватних здравствених програма за лечење хроничних дегенеративних болести попут рака и дијабетеса, који  ће обухватити трансфер поступака повезаних са третманом ових болести.

Министар Лончар истакао је том приликом да Споразумом треба да се уреди област снадбевања био-фармацеустким производима, медицинским средствима и реагенсима за добробит пацијената у Републици Србији, као и да се допринесе напретку у области биотехнологије у Републици Србији.

„Споразум који смо данас потписали са нашим кубанским колегама још једна је у низу потврда пријатељских односа и изузетне билатералне сарадње. Споразум омогућава успостављање сарадње и отпочињања пројеката који ће омогућити размену лекова и медицинских средстава преко свеобухватних технолошких пакета, као и интензивну будућу сарадњу и нове заједничке пројекте двеју земаља у овој области“, рекао је Лончар.

Споразум са кубанске стране спроводи  Група биотехнолошке и фармацеутске индустрије, скраћено “БиоКубаФарма” и компаније које је чине и Центар за државну контролу лекова, медицинске опреме и средстава, скраћено “СЕДМЕД”. Са српске стране за то су задужени Министарство здравља Републике Србије и Агенција за лекове и медицинска средства Србије.

Споразум је потписан на период од пет година, са могућношћу продужетка.

 

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана