www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 11.12.2017.

Саопштење за јавност поводом повећања броја оболелих од малих богиња

Наставља се тренд повећања броја оболелих од малих богиња на територији Републике Србије. Од почетка октобра 2017. године, закључно са 8.12.2017. године на територији Републике Србије, укључујући и територију надлежности Завода за јавно здравље Косовска Митровица, регистровано је укупно 398 случајева малих богиња. Већина оболелих особа (91%) је невакцинисана, непотпуно вакцинисана или непознатог вакциналног статуса.

Услед наведене епидемиолошке ситуације, Министарство здравља континуирано предузима све утврђене мере из своје надлежности, на снази су и пооштрене мере епидемиолошког надзора над малим богињама у складу са Планом активности за одстрањивање ове болести у Републици Србији, а у наредном периоду ће посебно бити проверавани вакцинални статуси деце у предшколским установама, како би се спречило ширење болести у колективима.

Мале богиње су један од водећих узрока смртности деце у свету, стога је неопходно да се деца узраста од навршених 12 месеци живота до навршених 14 година живота која су невакцинисана и непотпуно вакцинисана вакцинишу, односно ревакцинишу безбедном и ефективном ММР вакцином која је доступна већ више од 40 година.

Министарство здравља још једном позива грађане да према здрављу своје деце поступају одговорно и вакцинишу своју децу.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана