www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 04.12.2017.

Министар Лончар са француским здравственим експертима

Министар здравља Златибор Лончар разговарао је данас са генералним директором Националне агенције за јавно здравље Француске др Франсоаом Бурдијоном и председником удружења Аидес Орелијом Боканом, једног од највећег удружења у Француској за борбу против ХИВ-а о заједничкој борби против ХИВ-а и јачању билатералне сарадње у области јавног здравства.

Министар Лончар је том приликом истакао одличну сарадњу две земље у области здравства и нагласио да је искуство Француске у борби против ове опаке болести значајно за нашу земљу, нарочито када се има у виду да ће Србија ускоро израдити предлог Стратегије са акционим планом у борби против ХИВ-а за период од 2018. до 2025. године.

"Размена искустава, експертизе и примера добре праксе са колегама из Француске, земље са којом Србија има заиста добру сарадњу у области здравства, али и земље која је глобални лидер када је реч о превенцији и борби против СИДЕ и ХИВ-а, заиста може бити драгоцена за нас", казао је Лончар.

Бурдијон је изразио велико задовољство због овог сусрета, који је потврдио да изазови везани за очување јавног здравља и превенцију ХИВ-а представљају заједнички приоритет. Чланови француске делегације истакли су изврсност билатералне сарадње која постоји већ више година у области јавног здравља, нарочито у домену превенције свих видова канцера.

Када је у питању бора против СИДЕ, подсетили су на кључну уогу коју је Француска имала као и УНИТАИД-а финансирајући 60 одсто њихових активности намењених иновативним терапијама дијагностићи и превенцији.

Поводом Светског дана борбе против СИДЕ Министарство здравља, Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" у сарадњу са Амбасадом Француске у Србији организоваће различите активности намењене бољој информисаности јавности и превенцији ХИВ-а и СИДЕ, као и борби против дискриминације чије су жртве особе погођене вирусом чиме доприноси и изради стратегије о том питању у Србији.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана