www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 21.11.2017.

На провери листе чекања, јавне набавке, несавесни лекари

Убрзо након што је саопштено да је основан тим који ће се борити против корупције у здравству, грађани су почели да шаљу пријаве - некада против познатих, некада против Н.Н. лица.

Извршене су провере у одређеним здравственим установама, идентификовани су лекари и медицинско особље, извршен увид у медицинску документацију и протоколе и сугерисано је директору да се лекари и медицинско особље који су били укључени у лечење пацијента који је поднео пријаву, писмено изјасне о прегледу и поступцима приликом пружања медицинске помоћи - рекла је за “Блиц” Весна Димитријевић, председница Антикорупцијског тима.

Уколико се докаже да су пријаве основане и да су лекари и медицинско особље кршили закон, односно примали мито, остаће без посла, у складу са Законом о раду. Једна пацијенткиња је поднела пријаву два дана након интервенције против лекара и техничара који су јој тражили новац и добили га. Један од техничара ухваћен је док је примао новац од пацијента за услугу. Медицинском техничару је изречено упозорење на постојање разлога за отказ. Све пријаве које су достављене путем мејла се проверавају без одлагања, а уколико нису из делокруга провера антикорупцијског тима, прослеђују се здравственој или санитарној инспекцији, а подносилац пријаве се обавештава о исходу или евентуално упути на други државни орган - наводи Димитријевићева.

Од 15. септембра до 7. новембра новоосновани тим ненајављено је проверио 14 здравствених установа - три Института, једну клинику, пет општих болница, четири дома здравља и један Завод, са циљем да се утврди право стање током спровођења јавних набавки мале и велике вредности. Тим је контролисао и да ли се наменски троше буџетска и сопствена средства намењена за куповину медицинске опреме и апарата.

У две здравствене установе удаљене стотинак километара од Београда уочени су велики промети између здравствених установа и приватних фирми које се баве кетерингом и прањем веша. Приватна фирма која се бави кетерингом три пута дневно вози храну око 100 километара до здравствене установе и из тих разлога су увећани трошкови за исхрану пацијената. Такође, уочени су недостаци у две опште болнице на територији Србије да се дневно пере тона веша, а уговор је склопљен са приватном фирмом. У две здравствене установе утврђено је да се несавесно троше средства тако што те установе изнајмљују простор ван својих просторија за одмор запослених у болници и наведени простор плаћају 500 евра месечно.

Посебан акценат стављамо на контролу листа чекања на хируршке интервенције и начин заказивања операција, а све са циљем да се превентивно делује, лоцирају проблеми и предузму активности како би се уклонили или смањили директни и индиректни узроци корупције и подигла свест свих запослених у здравству о ризицима корупције и значају борбе против корупције - наводи Димитријевићева.

Антикорупцијски тим, истиче она, посебан акценат приликом контроле ставља на организацију и руковођење директора у здравственим установама јер и неадекватна организација може директно утицати на стварање простора за коруптивне радње.

Увидом у финансијску документацију контролише се, како наводи председница Антикорупцијског тима, плаћање добављачима, затим се проверава да ли се плаћа и у краћем року од прописаног, да ли постоје привилеговани добављачи што се тиче плаћања и прати се динамика трансферисања новчаних средстава РФЗО за одређене намене.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је за дневни лист “Блиц” да активности које се спроводе преко антикорупцијског тела представљају конкретне мере у реализацији онога што је прокламовао, а то је нулта толеранција према корупцији.

- Те провере ће бити још интезивније и рестриктивније, јер бели мантили не смеју да буду укаљани. Корупција мора да буде персонализована, да има своје име и презиме, а не да буде опште место и нешто чиме се барата паушално. Више од 99 одсто здравствених радника ради свој посао пожртвовано, одговорно и марљиво и они не смеју да трпе због неодговорних појединаца - рекао је Лончар за “Блиц”.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана