www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 17.11.2017.

Министар Лончар:Фармацеутски лобији одговорни за мале богиње

Појединци из фармацуетуског лобија могу се сматрати одговрним за проблем малих богиња у Србији, јер су они једини којима одговара да се купује више лекова, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар који је додао да постоји могућност да ће се кажњавати родитељи који не вакцинишу децу.

"Једини који имају користи од тога да је више болесних јесу појединци из фарамацеутске индустрије, али нећемо изаћи ни са једним детаљем без доказа. Озбиљно радимо на томе да се све докаже", рекао је Лончар новинарима непосредно пре конференције поводом обележавања Светске недеље свесности о рациоанлној употреби антибиотика Светске здравствене организације.

Упитан да прокоментарише да ли зна ко су кривци за овај проблем, Лончар је критиковао и родитеље "који не вакцинишу децу јер су активни на друштвеним мрежама, а тамо пише да то не треба радити".

Како је истакао, појединци који се залажу да се деца не вакцинишу немају ниједан чврст доказ, а као пример је навео то што се поједини позивају на одређеног лекара из Енглеске који је говорио да децу не треба вакцинисати.

Али, каже Лончар, причу нико не доведе до краја и не спомене да је тај лекар изгубио лиценцу за рад, јер је радио у корист фармацеутског лобија, а његови ставови су научно оборени.

Као један од разлога зашто би фармацеутски лоби могао да буде крив за проблем малих богиња, Лончар види у томе што су, како каже, протести, акције и остале пропагандне активности које спроводи антивакцинални лоби скупе, а "то неко мора финансирати".

Упитан да прокоментарише да ли постоји шанса да се уведе санкционисање родитеља који не вакцинишу децу, као што је то уређено у неким земљама, Лончар је рекао да је тај предмет до прошле недеље био на Уставном суду и да је одлучено да ће се родитељи кажњавати и да још остаје да тај закон почне да се примењује.

Како каже, са нивоа државе све је већ регулисано, Уставни суд је потврдио да је то у складу са Уставом.

Иако није могао са сигурношћу да прецизира, Лончар је навео да је реч о прекршајним казнама које ће се кретати до 300.000 динара.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана