www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 17.11.2017.

Министар Лончар: За годину дана, употреба антибиотика смањена за 18%

Укупна потрошња антибиотика у Србији је смањена за 18 одсто за годину дана, а смањена је и резистенција на те лекове, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар.

"То је био и остаје наш највећи проблем, и даље смо међу онима који троше највише антибиотика, али сад кад смо кренули да смањујемо употребу биће лакше да допремо до свести људи", рекао је Лончар новинарима на конференцији поводом обележавања Светске недеље свесности о рационалној употреби антибиотика Светске здравтсвене организације.

Подаци које је ресорни министар изнео су подаци Агенције за лекове и медицинска средства Србије у којима, како је навео, стоји и то да је резистенција на антибиотике у Србији такође смањена.

Лончар је апеловао на грађане да не користе антибиотике без препоруке лекара и доказа да су им заиста потребни, а на оне који их продају, да то не раде без обавезног рецепта.

В.д. директора Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" Верица Јовановић истакла је да је ово десета европска Недеља о рационалној употреби антибиотика и резистенцији на њих.

Јовановић је истакла да ће здравствени систем Србије у нарендом периоду кроз акциони план и посебно формиране радне групе радити на едукацији и интезивнијем праћењу антимикробне резистенције.

Шеф Канцеларије СЗО у Београду Зофија Пусзтаи рекла је да је резистенција на антибиотике један од највећи проблема у свету који може погодити било кога и било где.

Светска недеља свесности о рационалној употреби антибиотика Светске здравтсвене организације ове недеље се обележава широм Европе и усмерена је на здравствене раднике и креаторе политика како могу спречити избијање инфекција.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана