www.zdravlje.gov.rs
Са подацима од: 15.11.2017.

Министар Лончар: Онемогућити улазак неквалитетних медицинских средстава

Предложени закон о медицинским средствима, који треба да онемогући увоз неквалитетних и несигурних медицинских средстава углавном је ујединио посланике власти и опозиције који су изнели позитивна мишљења.

Током скупштинске расправе министар здравља Златибор Лончар објаснио је да је један од разога због чега се закон доноси оно што је свима почело да “боде очи”, а то је појава лекова на пијаци.

Он је апеловао на све људе који то примете да о томе обавесте Министарство здравља које ће одмах реаговати, јер у том случају хитна реакција је неопходна.

“Кад људи узму те лекове, ми не знамо шта сутра можемо да очекујемо, нити можемо лако да успоставимо дијагнозу, јер ми немамо представу шта су они пили. Они могу да кажу шта су узимали од лекова, али не кажу где су куповали те лекове. То је један од озбиљних разлога зашто се овај закон усклађује са законима ЕУ”, рекао је Лончар.

Посланик ДС Душан Милисављевић каже да је реч о закону по којем грађани могу да виде добробит прикључења Србије Европској унији и прихватања европских стандарда у лечењу пацијената.

"Као лекар сам сведок да смо пре 20 до 30 година добили средства из азијских земаља која смо давали грађанима, а за која сам лично изразио сумњу у квалитет и време је показало да нису била адекватна. Овај закон је нешто што неће дозвољавати такве ствари и показује да је добро што идемо ка ЕУ и што прихватамо њихове стандарде", рекао је он.

Милисављевић је изнео податак да је од 96 пријава на сумњу квалитета медицинских средстава 70 одсто пореклом из земаља ван ЕУ, а да је 96 одсто повучених средстава због дефекта квалитета такође из земаља које носи чланице ЕУ.

Санда Рашковић Ивић, шефица посланичке групе Покрет за спас Србије - Нова Србија каже да је закон добар, али да има примедби И да би требало да се усагласи са Законом о здравственој заштити.

Као лекар је, каже, била сведок “јавашлука”, али и “непрофесионалности” када је у питању испитивање лекова и медицинских средстава.

 “Мислим да треба оштрије реаговати на рекламирање лекова и медицинских средстава без одређеног дејства. Ту мислим да Министарство мора да игра још много важнију улогу”, рекла је она.

Посланица Доста је било Бранка Стаменковић поновила је захтев да се предложени закон повуче из процедуре јер између осталог тренутно важећи Закон о лековима И медицинским средствима уређује ту област.

Такође, сматра да је закон недоречен и недорађен у појединим деловима, те да не решава проблем грађана.

Она је рекла да грађани вероватно у овој расправи очекују да посланици причају о решавању конкретних проблема попут тог да 83-годишњак који има оштећење слуха 65 посто нема право на набавку слушног апарата о трошку РФЗО, јер је негде прописано да оштећење мора бити 70 посто да би добио апарат.

Посланик ЛДП Жарко Кораћ сматра да је предложени закон "изнуђен" и да је реакција на чињеницу да је у Србији "започео хаос на тржишту лекова и медицинских средстава".

Каже да је последица стања друштва, које је запуштено, све слабија имунизација грађана, те да су лекари који се баве имонологијом дефанзивни у тим јавним расправама пошто, како је приметио, нико није на њиховој страни.

Покажи послате коментаре (0)
Убаци нови коментар
Име:
Коментар:
 
Министарство здравља Републикe Србијe, Немањина 22-26
Сва права задржана